Bostadsmäklare är Inte Mäklare?

Från en artikel i Svd tidigare i veckan: Acceptpris – läskigt för bostadssäljarna

Fastighetsmäklare och bostadssäljare har en sak gemensamt. De vill få ut så mycket som möjligt av en bostadsförsäljning. Det har under många år lett till så kallade lockpriser blivit mer regel än undantag i Stockholms innerstad för att locka fler intressenter till visningarna. Men eftersom lockpriser inte är tillåtet har branschen tvingast vidta åtgärder.

En sk bostadsmäklare vill alltså trissa upp priset på bostaden så mycket som möjligt. En mäklare enligt definitionen är en opartisk mellanhand som tar ett fast arvode/courtage. Mäklarsamfundet Sverige besvarar frågan ”är mäklaren opartisk?” med:

Ja, mäklaren är en opartisk mellanman!.

Så här säger Fastighetsmäklarnämnden:

Mäklaren är en opartisk mellanman. Oavsett vilken av parterna det är som anlitat mäklaren skall mäklaren fungera som en opartisk mellanman. Mäklaren skall under förmedlings-arbetet tillvarata både säljarens och köparens intresse.

Så hur går detta ihop? Bostadsmäklare är inte opartiska, hur kan de då vara mäklare? Svaret är att bostadsmäklare är inte mäklare, de är snarare bostadssäljare. Trots detta marknadsför de sig som mäklare. Är det verkligen lagligt?

Från bloggen som drivs av mäklare Maklarvardag:

Rollen som mäklare är ju att vara en opartisk mellanman och att verka för både köpare och säljare. Detta är faktiskt inte särskilt svårt som mäklare att göra, men det är desto svårare att få parterna att förstå och känna att jag faktiskt företräder dem båda.

Om nu rollen enligt er själva är att vara opartisk, varför är ni inte det då? Och varför påstår ni att ni företräder båda parter när ni inte gör det? Kan det bero på att ni inte är mäklare?

Det är väldigt viktigt att vara medveten om att bostads”mäklaren” inte är opartisk vid köp och försäljning av bostäder. Speciellt för köparen då ”mäklaren” ger den bild av objektet och marknaden som resulterar i mest vinst. Det finns ingen anledning för en säljare att ge riktig information i en budstrid exempelvis. Eftersom endast säljaren har full insyn i hur stort eller litet intresset för objektet är kan den ge den bild av marknadsläget som maximerar vinsten, vilket innebär att säljaren målar upp en bild av att intresset för ett objekt är större än det verkligen är. Luftbud kan också vara ett knep för säljaren att skapa en artficiell budgivning för att maximera sin vinst.

Värt att tänka på innan man går in i en budstrid och skuldsätter sig för livet.

Annonser

3 reaktioner på ”Bostadsmäklare är Inte Mäklare?

 1. ”En sk bostadsmäklare vill alltså trissa upp priset på bostaden så mycket som möjligt.”

  Ok, så om en journalist på svd skriver att det är så, då accepterar du det utan att själv reflektera? Mäklaren skiter fullständigt i vad slutpriset blir. Mäklaren vill ha avslut. Många och snabba avslut är vad som ger mäklaren pengar, inte långsamma avslut till ”höga” priser.

  • Ett mäklararvode är oftast en procentuell avgift av försäljningspriset.

   ”Två principer är vanliga, dels en där en fast procentandel på försäljningssumman bestäms, dels en där arvodet bestäms utifrån hur mycket mäklaren får upp priset jämfört med utgångspriset. Sätts ett lågt utgångspris ökar alltså mäklarens möjlighet till ett rejält arvode eftersom att denne får bättre betalt ju större skillnaden blir.”
   http://www.privatmaklaren.se/news.asp?NewsID=29

   Du har alltså helt fel, eller tror du att mäklaren skiter fullständigt i sin inkomst?

 2. Väldigt intressant skrivet. Det är svårt att vara opartisk när det handlar om så stora summor så nog är mäklaryrket ett svårt val att inte lockas till pengar…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s