Svd ”Finansiella systemet är omättligt och sjukt”

sahalee.wordpress.com tipsar idag om en artikel i Svd från 24 sept 2011 ”Finansiella systemet är omättligt och sjukt”. Här är några stycken från artiekln:

Vårt finansiella system bygger på ömsesidig skuldsättning där nya värden skapas genom skuldsättning. Därför kommer olika åtstramningsåtgärder eller finansiella stödpaket bara leda till konstgjord andning åt ett omättligt och sjukt system, skriver miljödebattörerna Nils Fagerberg och Ulf Jakobsson.

Vi befinner oss nu i en återvändsgränd. Vi kan inte skapa tillräckligt med ny skuld för det finns begränsat med trovärdig täckning, samtidigt som vi måste skapa mer skuld för annars frigör vi inte nytt kapital som behövs för tillväxten och räntebetalningarna. Världsekonomin är fastlåst i ett absurt och förlamande moment 22. Ekonomin kan bara reagera på två sätt, antingen med hyperinflation eller med kreditförluster, det vill säga att pengar går upp i rök i samband med omfattande konkurser. De pressade ekonomierna i Europa och USA för en kamp som inte går att bemästra med de traditionella verktygen. Åtstramningsåtgärder eller finansiella stödpaket leder bara till konstgjord andning åt ett omättligt och sjukt system. Ingen kan ändra på detta så länge inget görs åt det systemfel som ligger i botten. Den grundsten som alla finansiella värden bygger på måste analyseras och omvärderas gällande sin konstruktion och juridiska ramverk. Denna grundsten är våra pengar och dess förutsättningar för att skapas och existera.Så länge pengar skapas genom skuld kommer världsekonomins huvudproblem också att handla om skuld. När ska ledande ekonomer och beslutsfattare börja diskutera de verkliga problemen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s