Hur lyckas Handelsbanken dubbla sina pengar varje år?!

Fick tag i dessa siffror på bloggen parasitstopp (som är en av få i Sverige som verkligen förstår hur banksystemet fungerar) igår som visar att Handelsbanken mer än dubblar sina pengar varje år (källa e24):

Handelsbanken tjänar exempelvis runt 3 miljarder kronor om året på sin bolåneportfölj på 449 miljarder kronor. Det kan jämföras med de 2,4 miljarder kronor man behöver hålla i eget riskkapital för att backa upp utlåningen. Avkastningen på eget kapital blir alltså mycket hög.

Handelsbanken tjänar 3 miljarder kronor på endast 2,4 miljarder insatta kronor. Svaret på hur de lyckas göra detta finns också i texten, de har skapat bankkonton med saldon som motsvarar 449 miljarder (denna summan ingår i penninmängdsmåtten M1-M3, inte M0 som är kontanter) med en inlåningsränta som alltid är mindre än utlåningsräntan. Mao har Handelsbanken skapat hävstång på dessa 2,4 miljarder kronor, det är vad som krävs för att kunna få sådan hög avkastning på inlånade kronor.

Hävstången kan liknas med den privatpersoner kan använda på CMC Markets, sätt in 1000 kr, handla aktier, råvaror m.m för 100 000 kr. Det är självklart extremt riskfyllt att göra detta, sjunker kursen så är satsat kapital snart utraderat. Samma gäller för Handelsbanken. Handelsbanken har bara 2,4 miljarder kronor för att backa 449 miljarder i kredit som när som helst kan begäras ut av bankens kunder. Det räcker med att Handelsbankens kunder begär ut över 0,5% av dessa 449 miljarder för att Handelsbanken ska sättas i konkurs.

Men det är här Riksbanken kommer in i bilden. Om någon av de Svenska storbankerna som använder detta sinnessjuka leverage får brist på Svenska kronor så kommer Riksbanken helt enkelt skapa nya Svenska kronor och ge till bankerna så att de kan möta de kontouttag som deras kunder gör.

Detta kan jämföras med att du och jag skulle kunna handla på CMC markets med 100 gånger insatt kapital och behålla vinsten så fort vi träffar rätt, men om vi träffar fel så har vi alltid någon som kan skapa pengar ur tomma intet och ge till oss. Banken spekulerar med insatta kronor RISKFRITT, det är vad som möjliggör att Handelsbanken år efter år mer än dubblar sina pengar.

Någon som fortfarande är förvånad över att banker tjänar så mycket pengar?

Tillägg: Banken skapar hävstången så fort ett lån beviljas, banken skriver in lånesumman på ett konto (med en viss procent ränta kopplad till sig, som alltid är mycket högre än inlåningsräntan), som i sin tur direkt blir inlåning i banken. Inga kronor var inblandade. Om banken gör det i tillräckligt stor mängd så uppnår den Handelsbankens hävstång som är tillräckligt stor för att dubbla insatta Svenska kronor per år.

Annonser

31 reaktioner på ”Hur lyckas Handelsbanken dubbla sina pengar varje år?!

 1. Kommentar från Lincoln ang artikeln från e24:

  Kolla in påhittkvoten (som du kallar hävstång – jag är inte lika snäll mot bankerna ):
  Handelbanken har 2,4 miljarder i Svenska kronor för att backa upp “utlåning” av 449 miljarder påhittade krediter (= bankens skulder till kontoinnehavarna). Det blir en påhittekvot på 449/2,4=187 !!!!!!
  Så bankerna hittar på 187 gånger mer krediter än de håller Svenska kronor i eget kapital vid påhittning av krediter till boskuldslavar! Så förhållandet 100/1, som vi skrev om ovan, är bara att glömma! Och troligen är det t.o.m än värre än en påhittekvot på 187!

  Och som sagt de riskerar aldrig dessa 2,4 miljarder kronor som de blåst upp till 449 miljarder påhittade krediter – de 2,4 miljarderna ligger ju varje år i Riksbanken som en tillgång för banken. Så varje år kan de plocka ut ränta för de 449 miljarder påhittade Svenska kronor som de bara har 2,4 miljarder i riktiga Svenska kronor i eget ICKESATSAT kapital hos Riksbanken.

 2. Är dock inte riktigt med vart siffrorna kommer ifrån. Enligt rapporten 2010 hade handelsbanken en Räntabilitet på eget kapital på 12.9% och ett eget kapital på 88 miljarder. Räntabilitet på eget kapital är alltså inte högre än tex. den för Vattenfall. Gör bankerna för stor vinst då?

 3. @dave1bs
  Duger inte länk och sidnummer till balans och resultaträkning 2010 menar du?

  Jag vet inte vad E24 pratar om, därför frågade jag dig. Jag spekulerade i om de separerat just ”bolån”, dragit bort logiska och naturliga tillkommande kostnader (och eget kapital), så att det verkade som att de hade enorma marginaler, precis som det verkar som att en bilverkstad gör stora övervinster om man enbart fokuserar på pris minus kostnad för servicetekniker, och inte betraktar några andra kostnader.

 4. Hittar jag någon trovärdig källa på Aftonbladet eller någon annan skön sida så länkar jag. I vilket fall känns det som att du fått mycket av din text fel, enligt resultaträkningen hade de 500 miljarder i likviditetsreserv vid årsskiftet. När du skriver att det räcker med att 0.5% av kunderna begär ut sina medel räcker för att företaget ska gå i konkurs känns det dessutom som att du blandar ihop likviditet med soliditet.

  • Ja det vore bra med en källa om du vill komma någon vart med dina påståenden.

   Vad är det du inte förstår? Om handelsbanken bara har 2,4 miljarder Svenska kronor så kan de omöjligen betalar ut mer än 2,4 miljarder av de 449 miljarder kredit som skapats.

   Handelsbanken har inte 500 miljarder Svenska kronor.

   Du verkar inte veta vad skillnaden på kredit och Svenska kronor är, det är därför det rör till sig i ditt huvud.

   • Handelsbanken har enligt deras årsberättelse 80 miljarder i eget kapital (tillgångar-skulder), samt 500 miljarder i likviditetsreserv. Det betyder att de kan betala tillbaks lån genom att ta nya lån, vilket alltså inte påverkar balansräkningen alls, och att de inte kommer att gå i konkurs för att 0.5% tar ut sina pengar.

    Att du tolkar artikeln från E24 som att verkligheten är en annan kan jag givetvis inte rå för.

    • Ta nya lån = Riksbanken skapar Svenskar kronor och räddar banken. Jag skrev:

     Om någon av de Svenska storbankerna som använder detta sinnessjuka leverage får brist på Svenska kronor så kommer Riksbanken helt enkelt skapa nya Svenska kronor och ge till bankerna så att de kan möta de kontouttag som deras kunder gör.

     Läste du igenom inlägget innan du började kommentera?

     Om en bank skapade sådan hävstång som Handelsbanken idag har utan att det fanns en Riksbank som kan skapa Svenska kronor ur tomma intet så hade Handelsbanken gått omkull ifall kunder begärde att Handelsbanken betalar tillbaka mer än de Svenska kronor de har hos Riksbanken. Visst, de kan låna hos andra banker, men hur ska de då kunna möta sina egna kunders uttag?

 5. Så här är tydligen de 500 miljarderna placerade enligt årsberättelsen:
  ”Vid årets slut översteg likviditetsreserven 500 miljarder kronor. Av reserven uppgick lik- vida tillgångar placerade i centralbanker till 107 miljarder kronor, likvida obligationer till 70 miljarder kronor och resterande del ut- gjordes av outnyttjat emissionsutrymme av säkerställda obligatio- ner i Stadshypotek. Denna reserv täcker bankens likviditetsbehov i mer än två år utan tillgång till marknadsfinansiering.”

  Det betyder att man har likvida tillgångar för 500 miljarder som man kan sälja av, och att man inte alls behöver drabbas av likviditetsbrist om 0.5% vill ha tillbaks sina pengar.Det avser likviditet.

  De har för övrigt 80 miljarder i eget kapital, tillgånger minus skulder. För att gå i konkurs avses oftast att tillgångarna ska vara mindre än skulderna, varpå de har 80 miljarder i eget kapital att bränna igenom innan detta händer. Detta är alltså enligt årsredovisningen för 2010.

  • Intressant, men hur ska de kunna betala ut 500 miljarder till sina kunder när det bara existerar ca 100 miljarder Svenska kronor? http://www.riksbank.se/svenskstat/

   Återigen, hur mycket Svenska kronor har Handelsbanken? Det är märkligt att du tror att deras likviditetsreserv ska kunna växlas mot Svenska kronor när den värdet är 500% större än den totala mängden Svenska kronor som existerar……

   • ”varpå de har 80 miljarder i eget kapital att bränna igenom innan detta händer”

    Har Handelsbanken verkligen 80% av den montära basen på sitt konto hos Riksbanken? 😀

 6. Andre*
  Vi kör en exempelräkning från Riksbanks Ingves istället där han rensar bort allt krimskrams i tier1 och tier 2 för att komma ned till vad banken har i Svenska kronor. Den beräkningen (du kan ladda ned den själv från riksbanken) visar Ingves att banken enbart behöver ha 2800 kronor i eget kapital (aktiekapital och upparbetade vinster) och dessa är i i Svenska kronor (krimskramset runtomkring i tier1 och tier2 är olika värdpapper och ”hybrider” som bankerna delvis blåst upp med sina egna krediter och är inte Svenska kronor). Så den påhittekvoten på ickesatsat kapital om Ingves kommer fram till blir 1000000/2800=357 vilket är betydligt högre än ekonomen ovan som var snäll och ”bara” kom fram till en påhittekvot på 187. Du kan ju inte gärna säga att Ingves är ute och cyklar?

  Citat:
  ”Ett exempel kan belysa vad kapitaltäckningsreglerna tillät och fortfarande tillåter. Antag att vi har en husköpare som lånar 1 miljon kronor och belånar sitt hus till 100 procent. Riskvikten för bolån kan vi uppskatta till 10 procent. I så fall blir de riskvägda tillgångarna för lånet 100 000 kronor. Det totala kapitalkravet är på 8 procent, vilket innebär att banken måste hålla kapital på 8 000 kronor. Det mer relevanta primärkapitalkravet är 4 procent, så primärkapitalet måste motsvara 4 000 kronor. Av primärkapitalet kan 30 procent vara hybrider av olika former. Det innebär att en bank kan komma undan med ett eget kapital – riktigt aktiekapital och upparbetade vinster – på 2 800 kronor för en utlåning på 1 miljon kronor. Ger 2 800 kronor i förlustabsorberande kapital tillräcklig motståndskraft vid utlåning på 1 miljon kronor?
  Mitt svar är nej”

  http://www.riksbank.se/upload/Dokument_riksbank/Kat_publicerat/Tal/2009/091119.pdf

  • Jag förstår inte varför Andre vill blanda in annat än Svenska kronor, Handelsbanken kan bara betala tillbaka i Svenska kronor om kunderna växlar krediterna mot Svenska kronor.

   Handelsbanken kan omöjligen omvandla sin sk ”likviditetsreserv” (bankspråk) till Svenska kronor samtidigt då det bara finns totalt 100 miljarder Svenska kronor, varav större delen redan är uppbunden på andra Riksbankskonton.

  • @Lincoln
   Jag har inga invändningar mot det Ingves skriver. Men uttalandet ovan:

   ”Det räcker med att Handelsbankens kunder begär ut över 0,5% av dessa 449 miljarder för att Handelsbanken ska sättas i konkurs.”

   Är helt enkelt inte sant, det är både missvisande och osant. Och som exempel kan man säga att handelsbanken delade ut dubbelt så mycket, 5 miljarder, till aktieägarna de senaste 5 åren. Handelsbanken sätts inte i konkurs om någon skulle vilja ta ut 2.5 miljarder. Detta är jag helt säker på att du förstår och håller med om.

   • Notera vad jag skrev i meningen efter:

    Men det är här Riksbanken kommer in i bilden. Om någon av de Svenska storbankerna som använder detta sinnessjuka leverage får brist på Svenska kronor så kommer Riksbanken helt enkelt skapa nya Svenska kronor och ge till bankerna så att de kan möta de kontouttag som deras kunder gör.

    Jag skrev alltså att Handelsbanken INTE går i konkurs eftersom de inte kan få slut på Svenska kronor när Riksbanken finns som backup.

 7. Hur mycket mynt och sedlar de har menar du? Jag har ingen aning, om du tror att detta är ett problem kan du ju gå igenom skuldsidan i balansräkningen och se vilka som kan tänkas vilja ta ut sina pengar i mynt, och vilka som föredrar andra vägar. Kolla sedan om det stipuleras i kontrakt hur betalning av emitterade lån betalas tillbaks, jag tror inte att mynt är en option. I vilket fall är det du skriver felaktigt, Handelsbanken går inte i konkurs om 0.5% vill ha tillbaks sina pengar. Du kan jämföra med att Handelsbanken delar ut dubbelt så mycket bara till sina aktieägare, 5 miljarder, utan att banken för det försätts i konkurs.

  För den andra kommentaren förstår jag inte riktigt vad du menar. Eget kapital är inte ”pengar”, likväl kan man inte springa runt och prata om konkurs som du gör utan att konstatera att tillgångarna är mindre än skulderna.

  • ”Hur mycket mynt och sedlar de har menar du?”

   Jag menar i det här fallet hur mycket digitala eller fysiska (sedlar och mynt) Svenska kronor Handelsbanken har på sitt Riksbankskonto. Det är ju inget problem eftersom Riksbanken kan skapa Svenska kronor när bankerna behöver det för att möta kundernas uttag m.m, precis som jag skrev i inlägget.

   ”I vilket fall är det du skriver felaktigt, Handelsbanken går inte i konkurs om 0.5% vill ha tillbaks sina pengar.”

   Handelsbanken går omkull om inte Riksbanken skapar pengar och räddar den, borde också ha framgått i inlägget och mina kommentarer.

   Du kan inte jämföra utdelning till aktieägarnas konton med uttag från konton, så din jämförelse är helt felaktig. Om du stör dig på min siffra 0,5% som är baserad på siffrorna från e24 så får du väl ta reda på det du tror är korrekta siffror istället för att ständigt upprepa att det är fel fel fel….

   Eget kapital är inte Svenska kronor? Eller menar du på allvar att Handelsbanken äger 80% av den totala mängden Svenska kronor? Hur skulle Svenska ekonomin kunna gå runt på endast 20 miljarder Svenska kronor?

   • Vet inte vad som hände med inlägget tidigare, men om det är intressant, se igen vad de 500 miljarderna består av, bland annat likvida obligationer.

    • Jag tog bort ditt inlägg eftersom du bara upprepar det du redan skrivit utan att svara på min frågor…

     Gör ett nytt försök: hur kan 500 miljarder vara likvida tillgångar när det bara finns 100 miljarder Svenska kronor varav större delen är låst på Riksbankskonton, tror du på att Handelsbanken kan omvandla någon stor del av dessa 500 miljarder till Svenska kronor?

     och

     Hur mycket Svenska kronor har Handelsbanken?

 8. Andre
  ”Och som exempel kan man säga att handelsbanken delade ut dubbelt så mycket, 5 miljarder, till aktieägarna de senaste 5 åren”
  Och vad blev de betalade med? Var det Svenska kronor eller var det Handelsbankens påhittade skulder på Svenska kronor? Fick aktieägarna centralbankspengar – dvs bankernas innehav av på centralbanken samt sedlar och mynt. Då ingen privatperson har tillgång till Handelsbankens centralbankskonto så måste du hävda att Handelsbanken gav ut sedlar och mynt (de enda Svenska kronor som banken kan ge ut till allmänheten) motsvarande 5 miljarder Svenska kronor? Eller var det inte så att aktieägarna fick 5 miljarder insatta på sina konton i form av bankernas skulder på på Svenska kronor (=krediter)? Du måste rimligtvis se att alternativet att bankerna delade ut 5 miljarder i sedlar och mynt till aktieägarna inte är det som gäller (måste ha vart en djävla kö på alla Handelsbankskontor när de delades ut).
  Det Handelsbanken delade ut till sina aktieägare var givetvis kontopåhitt, dvs Handelsbankens skulder =krediter som de ”gav” till aktieägarna.

  Bankerna avser inte att Svenska kronor enbart när de säger att något är likvit. Transaktionskonton (där lönekontona ingår) påstår bankerna också vara ”likvida” – fast de bevisligen inte är Svenska kronor utan istället är just bankens skulder på Svenska kronor – dvs krediter.

  Om man ska göra någon jämförelse med hemmet skulle man kunna säga att du har 1 000 kronor i sedlar hemma (dvs riktiga centralbankspengar=Svenska kronor). Detta är de enda riktigt likvida medel du har. Sedan har du en 75:a vodka som du kan lätt ganska kan sälja till något törstigt fyllo på en söndag för 300 kronor. TV:n är lite jobbigare att sälja för att få loss Svenska kronor men du kanske kan få loss 2 000 kronor för den, sonens dator är än svårare för han kommer föra ett djävla liv om du försöker sälja den för 5 000 svenska kronor..

  I fallet ovan har du bara 1 000 Svenska kronor och resten är mer eller mindre svårt få loss Svenska kronor genom att sälja men med banksättet att räkna så kan man räkna med vodkaflaskan och TV:n också fastän du inte egentligen vet vad du får för dem Så enligt bankens räknesätt så har du ”likvida medel” för 1000+300+2000=3200 Svenska kronor – fastän du egentligen bara har 1 000 Svenska kronor och resten är mer eller mindre godtyckliga värderingar på vad du tror att du kan få ut.

  Det samma gäller bankerna – skillnaden är att bankerna har pumpat upp värdena på sina egna ”tillgångar” genom att hitta på sina egna skulder på Svenska kronor (=krediter). Precis som de pumpar upp aktievärdet genom att ge sina aktieägare bankskulder (=krediter) på deras konton så att de inte plockar ut aktkapitalet och drar för då ligger banken riktigt taskigt till om aktievärdet och därmed det egna kapitalet urholkas.

  Så vad banken har i ”likviditetsreserv” när bobubblan brister fick vi ju en litet smakprov på under 90-talskrisen när bankerna hölls uder mattan. Ändå var den bubblan en fjärt jämfört med denna.

  • ”Så vad banken har i “likviditetsreserv” när bobubblan brister fick vi ju en litet smakprov på under 90-talskrisen när bankerna hölls uder mattan.”

   Om/när det händer tror jag med att banker kommer att gå omkull eller förstatligas, precis som på 90-talet eller värre. Det är dock stora skillnader på detta och på att anse att Handelsbanken, med 70 miljarder i likvida obligationer, och med andra möjligheter att emmitera nya skulder, inte kan parera ett uttag på 2.5 miljarder utan att riksbanken måste blandas in, utan skulle gå i konkurs (pga. likviditetsbrist, med ett eget kapital på 80 miljarder)

 9. @dave1bs
  Om någon begärt ut 2.5 miljarder så hade handelsbanken kunnat sälja av likvida obligationer (om de har för 70 miljarder) och unvdikit konkurs, på vilket sätt hade det blandat in riksbanken, och vad är det du inte köper med det?

  • Ok, visst, detta kan fungera för enskilda banker om de lyckas växla till sig Svenska kronor trots att mängden i banksystemet krymper när kunderna växlar sina krediter och man därför kan anta att andra banker inte vill släppa sina kr. Du skriver att 70 miljarder i obligationer är likvida, det är inte möjligt att växla in så stor del av den totala mängden Svenska kronor på samma gång. Det är förmodligen bara en väldigt liten del av dessa obligationer som kan likvideras samtidigt.

   Men applicera detta på hela banksystemet istället:

   total mängd Svenska kronor = 100 miljarder
   mängd kredit i banksystemet (M3 källa) = 2500 miljarder

   Om Svenska bankers kunder växlar över 4% av sin kredit mot Svenska kronor så finns inga kvar i banksystemet, alla banker går omkull oavsett hur mycket obligationer de har.

   • Japp och då antagligen inte alla Svenska kronor är på bankernas centralbankskonton utan en del (många?) simmar omkring som sedlar och mynt hos allmänheten så är det troligen mindre än så.

   • OK, då är vi överens om det.

    Sedan har jag nog en lite annan syn på huruvida m0 pengar är mer pengar än m3 än er båda, det kan ju vara kul att lufta det också, kanske mest för att få kritiska synpunkter:

    Definitionen på pen gar (money) är ca: ”Money is any object or record that is generally accepted as payment for goods and services and repayment of debts in a given country or socio-economic context.”

    Stämmer definitionen ovan på papper och metallbitar som vi ritar gamla gubbar och siffror på? Ja. Varför? För att vi bestämt att det gör det, inte för att papper med gubbar på har något speciellt värde. Så länge någon trovärdig institution garanterar att de gäller som betalning tycker vi att det är pengar på samma sätt som vi tycker att papper med gubbar på är papper.

    Är siffror på ett konto pengar? Det beror på vem som garanterar att det duger som betalning, för mig känns det lite underligt att normera dessa mot värdet på papper med gubbar på. I framtiden tror jag knappt att det kommer att finnas papper med gubbar på.

    • Svenska kronor är pengar, mer pengar än bankkrediter eftersom de kan användas vid betalningar mellan bankerna, eller när vi handlar med sedlar och mynt.

     Bankkrediter är inte ”generally accepted”, de är vi tvungna att använda eftersom vi inte kan komma åt betalningssystemet utan att använda dem.

     I framtiden tror jag knappt att det kommer att finnas papper med gubbar på.

     Det var ju oväntat att du lobbar för att vi i framtiden ska använda bankernas krediter som pengar, ”de är ju lika bra som Svenska kronor”

     Eller menar du att vi ska sluta använda bankkrediter och istället använda digitala Svenska kronor, precis som bankerna gör idag mellan varandra?

     I framtiden kommer vi varken använda papperssedlar eller bankkredit som pengar, vi kommer att använda guld och silver som pengar och kanske även statligt utgivna skuldfria sedlar (där kvantiteten bestämms av något annat än privata vinstdrivande banker). Tänk vilken fröjd att slippa bostadsbubblor, aktiebubblor, fluktuerande växelkurser, enorma räntekostnader till bankerna och allt annat crap som dagens banksystem ger oss.

 10. @André

  Har du någon aning om hur mycket Svenska kronor Handelsbanken har eller var din kritik mot siffrorna i e24 helt ogrundad? Du bara tror det är fel men har ingen aning?

 11. Jag tycker att det är intressant att se att för några personer som kommenterar inser brister i sitt resonemang medan de allra flesta går på autopiloten och kan för allt här i världen inte förstå att det är skillnad mellan pengar och ”pengar”.

  Som en liten hjälp på traven så kanske du kunde lägga upp en bild av en sedel utgiven av en privat bank, sådana fanns väl även i Sverige för många, många år sedan? Att de fanns i USA finns det gott om bilder på. Bara som pedagogiskt hjälpmedel för de många läsarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s