Ben Bernanke ljuger, ljuger och ljuger….

Se här hur många gånger centralbankschefen Ben Bernanke lyckas ljuga i en intervju på 60 minutes (på bara en minut!):

  1. Är det en myt att Federal Reserve skapar pengar? Här är en graf som visar den totala mängden Amerikanska dollar: 
  2. Fed köper inte statsobligationer för att hjälpa ekonomin att växa snabbare, de köper obligationer för att sänka räntan till en nivå som förhindrar en statskonkurs. Om syftet med obligationsköpen på riktigt vore att stimulera ekonomin så skulle Bernanke aldrig betalat ut ränta på de 1,6 biljoner som bankerna håller hos Fed istället för att skapa kredit (kredit stimulerar ekonomin). Bernanke räknar med att vanligt folk inte förstår detta.
  3. ”We will not allow inflation to rise above 2%”, inflationen idag ligger på över 10%, verklig prisinflation dvs, inte KPI. Bernanke klargör aldrig att det inflationsmått han använder inte har med verklig prisutveckling att göra.
  4. Bernankes svar på om de kan agera i tid för att förhindra att inflationen som redan är hög blir högre: ”We can raise interest rates at any time”. Men högre räntar korrelerar inte med minskat mängd kredit så varför använder Bernanke det som svar på frågan. Det korrekta svaret är att Bernanke inte kan göra något alls åt inflationen som väntar, de kan inte minska mängden dollar (sälja av de statsobligationer de köpt) eftersom USA inte klarar av marknadsräntan.

“The last duty of a central banker is to tell the truth.” former US Federal Reserve Chairman Alan Blinder

2 reaktioner på ”Ben Bernanke ljuger, ljuger och ljuger….

  1. Haha, patetiskt att han säger att han kan höja räntan på 15 minuter. Visst han kan höja den på 1 minut om han vill men forskningen visar att genomslaget för om en riksbank ändrar räntan är 1-2 år. Det är en ganska lång tid för gigantiska mängder pengar att rinna ut i systemet när inflationsspiralen väl sätter igång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s