Guldprisets nästa uppgångsfas, $5000/oz 2014?

Efter dippen 2008 steg priset från $700 till $1900/oz trots att inga nyskapade pengar hade börjat omsättas (använts för kreditproduktion) i ekonomin och trots värsta krisen sedan 1930.

I nästa uppgångsfas kommer de 6-7 biljoner dollar, euro, pund m.m som centralbanker världen över pumpat in i systemet börja omsättas och driva guldpriset till mycket höga nivåer. Det är kreditexpansionen som just nu håller på att ta fart som får de nyskapade pengarna att börja omsättas i systemet och skapa inflation. Grafen ovan visar hur priset kan tänkas utvecklas när detta sker.

Bankerna kommer inte hålla de biljoner centralbanker skapat för evigt, särskilt inte då de får negativ realränta som tack för att de håller pengarna hos centralbanker. Historiskt har bankerna alltid gjort sig av med överskottsreserver/maximerat penningmängden, det är bara en tidsfråga innan det sker på nytt. Den här gången har bankerna biljoner i överskott för kreditprodutkion, något vi aldrig tidigare skådat.

The Bernanke Fed Is in a Deep Hole With a $1.6 Trillion Time Bomb

today’s $1.6 trillion time bomb could explode with a huge increase in the money supple. The explosion would continue to debase the country’s currency, lowering its international value, and raising the price of imports such as oil and gas. Then the country will face more inflation than currently exists.

Lyssna vid 5,40 i det här klippet, John Hathaway pratar om bankernas överskottsreserver (QE pengar), han räknar dock bara med de pengar som Fed pumpat in, hyperinflation utan LTRO och QE i resten av världen.

9 reaktioner på ”Guldprisets nästa uppgångsfas, $5000/oz 2014?

 1. Tja Dave1!

  Jag kan se hur bankerna skapar majoriteten av krediten och att dom använder sig av sin kapitalbas för den expansionen. Och nu har centralbankerna ökat dom enormt för bankerna. Vad jag undrar är huruvida bankernas kreditexpansion går att styra? Samt denna tillbakadragning som bernanke pratar om, hur han kan börja ta hem dessa pengar när han ser att kreditgivningen ökar, är dessa antaganden rimliga? Är detta bara struntprat eller hur ser du på det? Andra sätt dom skulle kunna göra är väl att reglera utgivningen och stimulera bankerna att hålla dom utanför systemet i kanske derivat eller nåt:-) jag tycker ju inte själv det skulle bli nå bra om dom är med och reglerar och allokerar pengarna men är det inte så dom tänker? Kommer det gå så fort när bankerna sätter igång? Det verkar nästan för enkelt att se igenom detta och hur kan då inte bernanke se detta och om han kan det och bara ljuger för att rädda systemet på vanliga människors bekostnad, ja man undrar helt enkelt hur fan han tänker!!

  Med vänlig hälsning, Petter

  • Hej Petter,

   Kapitalbasen har inte ökat, tydligen ingår inte sedlar och mynt i bankernas sk kapital, sedlar och mynt kallas reserver. Centralbankerna har ökat bankernas reserver genom att skapa sedlar och mynt som direkt blir inlåning hos bankerna.

   Centralbanken har inget vapen för att styra penningmändgden (M3 som utgörs 97% av kredit). Bernanke tror att han kommer att kunna styra den genom reporänta, jag skrev endel om det här: https://dave1bs.wordpress.com/2012/03/06/ben-bernanke-ljuger-ljuger-och-ljuger/

   Jag tror inte Bernanke på riktigt tror att han kan styra kreditmängden, han förstår hur kört det är, men ljuger för att lugna marknaden. Det finns inga bevis på att repo-räntan har någon effekt på mängden kredit som skapas, sanningen är att kreditmängden ändras först och repo-räntan följer efter, inte tvärt om. Man skulle kunna säga att bankernas kreditgivning styr repo-räntan. T.ex 2008, bankernas kreditgivning tvärstannar först, sedan sänker Bernanke räntan till 0. I japan har räntan varit 0 i 15 år utan att bankerna skapat kredit.

   Bankerna bestämmer hur mycket kredit som ska finnas, centralbanker har inget vapen för att styra detta längre.

  • De var över mina förväntningar, t.ex 30 m 100 g/t ca 500 m från känd mineralisering var mycket imponerande, upper silver zone verkar vara helt enorm.

   Wildcat är som en fjäder som under långa perioder trycks ihop, underliggande värde ökar snabbt samtidigt som kursen faller. 2011 släpptes fjädern, aktien sköt upp 600% på 3 månader, jag tror vi kommer se något liknande när fjädern släpps den här gången också.

   Från toppen i maj 2011 har bolaget bara släppt bra nyheter och insiders har ökat med väldigt stora summor.

 2. http://mobile.bloomberg.com/video/92396635/

  Marc faber med många ser den direkta kopplingen mellan qe programmen och ökade tillgångspriser och aktiekurser. Detta trots att dessa används enbart om jag förstår det rätt för att köpa statsobligationer för att trycka ner räntorna. Som du säger så finns det ingen anledning för mer qe då räntan redan är körd i botten, men ändå tror alla dessa som jag följt länge att qe är runt hörnet. Marc och andra ser det hända när s&p fallit till nån viss gräns medans Richards ser på nån nivå i dollarn för tiden då qe3 blir relevant!
  Hur kommer det sig att Marc faber tror att nästa qe3 kommer stimulera börsen och tillgångspriserna när effekten av dom pengarna är noll som jag ser det… Är det marknadspsykologi? Eller används qe på fler sätt? Eller vad? Man har ju kunnat se att qe2 hade påverkningar på priserna samtidigt som räntan väl inte föll nå mycket! Eller den långa kanske gjorde det men hur som helst känner jag mig lite låst här….

  Tackar för svar!

  • Är inte det logiska att om räntorna trycks ner så söker sig mer kapital till börsen i jakt på någon form av vettig avkastning?

  • Jag tror att Faber tror precis som många andra i QE sekten att QE pengarna används för aktiehandel, guldspekulation m.m. De har dålig koll mao.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s