Silverbolagen har väldigt stora kassor, bra för sektorn

Silver Wheaton
$1,2 miljarder

Silver Standard
$530 miljoner

Tahoe Resources
$349 miljoner

Pan American Silver
$500 miljoner

Coeur d’Alene
$700 miljoner

Silvercorp Metals
$168 miljoner

First Majestic:
$91 miljoner

Endeavour Silver 
$170 miljoner

Bear Creek
$100 miljoner

Fortuna Silver
$76 miljoner

Minco Silver
$70 miljoner

Revett Minerals
ca $30 miljoner

Golden Minerals
$48,6 miljoner

Alexco
$43 miljoner

Mindre explorationbolag med fynd riskerar att slukas av jättarna (som t.ex Silvermex förra månaden) och Silver Wheaton med sina $1,2 miljarder tillgängliga kommer gladeligen finansiera bolag med tillgångar som är ekonomiska.

”We are as busy as we have ever been looking at opportunities, 2012 should be an exciting year for us” Randy Smallwood (Silver Wheatons VD)

Dessa bolag bör därför anses som säkra i nuläget, även om kassan är låg. Bolag med tillgångar som är ekonomiska och som kan behöva finansiering 2012 är: Mines Management, Revett Minerals och Wildcat Silver. Jag har säkert missat något bolag men Silver Wheaton har inte många alternativ, 1,2 miljarder att handla för och nästan inget att välja mellan. Premier vid eventuell stream bör därför vara väldigt höga.

Bolag som har över 100 moz brytbara silver oz ska värderas väldigt högt pga detta. Silver Wheaton betalade $230 miljoner för Augusta Resources silver 2011 i Arizona. De hade endast 70 moz silver. Wildcat Silver t.ex värderas ca 140 miljoner idag och de har med alla hål inräknade ca 350-400 moz, bara några mil från Augusta Resources, tillgången är dessutom öppen i alla riktningar och bör därför ha en hög premie vid eventuell stream. Silver Wheaton köpte 10 miljoner aktier i Wildcat Silver på 1,3 cad 2011 så de är uppenbarligen intresserade av bolaget. De äger också aktier i Mines Management och Revett Minerals.

8 reaktioner på ”Silverbolagen har väldigt stora kassor, bra för sektorn

 1. Angående Silvermex så kostade aktien 4.45 dollar för 5 år sedan dvs den 14 maj, 2007. Silver kostade då ca 13$. Jag vet inte så mycket vad som hänt i bolaget sedan dess men budet från First Majestic med en premium på 33% och totalt 0.60 cent ser inte så imponerande ut speciellt om man varit aktieägare en längre tid.

  Ska vi Wildcat-ägare vara nöjda med ett bud 33% över dagens kurs? Inte jag iaf

  • Hej Jonny,

   det var därför jag skrev ”riskerar att slukas”. Nej ägarna borde inte vara nöjda med ett bud 33% över dagens kurs. Wildcats storägare kommer aldrig acceptera bud i närheten av dagens kurs, varför sälja silver för $0,5/oz när peers handlas kring $6/oz?

 2. Hej
  Det verkar mer o mer som att WS ledning ”tillåter” att kursen dyker. Förvånande att de inte använder sina tjocka plånböcker och sätter sina market makers att försvara kursen. Den faller ju som en sten på mycket liten omsättning.
  Börjar motvilligt tro att cat på SH har rätt när han påstår att de håller på att kratta manegen för ett skambud.
  /Ben

  • Hej paradismannen,

   jag är inte speciellt förvånad över att kursen faller, alla silverbolag faller. Fallet har inte med något som händer i Wildcat att göra, det är hela sektorn som är under stor press. Om du lägger upp ett ratio mellan Wildcat och Silver Wheaton så har kurserna rört sig nästan identiskt senaste året. Innan Silver Wheatons köp av 10 miljoner Wildcat aktier förra året rörde sig Wildcat helt fritt från resten av silverbolagen, men efter PPn har kursen följt de stora.

   Ska lägga upp grafer senare.

   Det bästa att göra i nuläget är att fokusera på vad ledningen har levererat, 2008 hade bolaget 40 moz, idag närmar sig bolaget 400 moz, detta med minimal utspädning. Vad mer kan vi begära av ledningen? Kursen är som den är, men silver per aktien ökar kraftigt och kommer fortsätta göra det. Kursen kommer reflektera detta, förr eller senare.

   • Hej,
    jag håller med i stort men tycker nog inte jämförelsen WS – SWL är adekvat. SLW är ett bolag som mer eller mindre speglar silverpriset medan WS´s resurs har ökat markant den senaste tiden och kommer fortsätta öka. Vi har som du själv nämnt en trolig resurs om ca. 400 moz efter nästa uppdatering (800 AgEq?). Med detta i beräknande har WS kurs utvecklats betydligt sämre än SLW.
    Vad som stör mig är att den faller på väldigt låg omsättning, att WS ledning då inte använder sina market makers att hålla upp kursen förvånar mig stort. Vi vet ju att det måste komma en finansiering senast i höst om de ska sjösätta nästa omgång med borrningar.
    Det blir en rejäl utspädning om vi får en PP på dessa nivåer.
    /Ben

    • Det var ingen jämförelse, jag konstaterade bara att SLW och WS rör sig nästan identiskt. Håller med dig om att Wildcat borde stiga mer, men när marknaden är lika kass som 2008 får alltid de mindre bolagen stryk, oavsett framgångar. Wildcat har rört sig som världens största silverbolag, under en sådan här kris ska man väl vara nöjd att det inte är värre?

     Ang PP, alla PP som Wildcat gjort har sammanfallit med stora kursuppgångar, man skulle kunna tro att det är finansieringar som driver kursen. Finansiering = bra, fördubbling av tillgångarna = dåligt, enligt de som styr kursen.

 3. Ta en titt på deras övriga bolag, Augusta $1,93 just nu, senast den låg där var väl runt augusti 2010. Den sjunker oxå på låg omsättning. Den borde man titta närmre på nu, med pågående tillståndsprocess i tanken. Vad händer med den kursen när alla tillstånd är klara? Så de ”försvarar” inte kursen där heller.

  WS
  Behöver de göra en PP på motsvarande dagens kurs? nja…kanske inte. När SLW tog PP på $1,30 så låg ju inte kursen i närheten av den nivå innan.

  Vad hände med Chis Jones? Undrar vad som ligger bakom…

  Varför inte en fin nyhet att de sålt manganet, det vore trevligt!

 4. http://business.financialpost.com/2012/05/15/silver-wheaton-poised-for-more-growth/

  ”The analyst also noted that the company ended the quarter with US$1-billion in cash and US$400-million in available credit. As a result, he said Silver Wheaton is in an excellent positive to acquire additional silver streams at accretive levels as alternative forms of financing are becoming harding to obtain.”

  Det siffror jag använde var lite gamla, de har alltså $1 miljard i kassan samt tillgång till ytterligare $400 miljoner i kredit. Vilka bolag har silvere nog att absorbera dessa enorma mängder genom streams?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s