Ingves, Bernanke, bostadsbubblan & sedelpressen

2005-2006 förnekade Ben Bernanke att bostadspriserna i USA var en bubbla, 2007 började bubblan spricka men Bernanke intygade att det inte skulle skapa några problem för ekonomin. Ett år senare börjar priserna rasa kraftigt och Bernanke blir tvungen att trycka upp biljoner dollar för att rädda ekonomin (bankerna). Se sammanfattning här:

Bostadspriser i USA:

Nu håller Stefan Ingves på att köra en repris, han förnekar att det finns en bostadsbubbla i Sverige på toppen av bostadsbubblan (och under bostadsbubblans 15 år långa uppbyggnad).  Kommer Riksbanken börja trycka pengar när bubblan spricker som i USA? Ja, de har redan börjat göra det: 2012-05-10 Riksbanken beslutar att trycka upp 10 miljarder nya kronor genom köp av tillgångar (i det här fallet statsobligationer). Jag skrev i ett tidigare inlägg om bostadsbubblan att Riksbanken skulle starta sedelpressen för att rädda bankerna: Därför knäckte bolånetaket den svenska bostadsbubblan

Det är mycket komiskt att FI är helt omedvetna om att det är deras bolånetak som knäcker bubblan. En statlig institution som är till för att skydda folket från kreditbubblor har helt missat att se bubblan samt är den institution som knäcker bubblan. Det är värt att tänka på när staten om något år kommer ta svenska folkets skattepengar för att rädda bankerna, eller när Riksbanken skapar nya svenska kronor som förstör värdet på kronan i syfte att rädda bankerna.

Riksbanken köper svenska statsobligationer, säljarens bank får nytryckta pengar (kronor) och krediterar sedan säljarens konto. Köpens effekt stärker därför bankerna. Notera att Riksbanken inte säger att de skapar nya pengar eller att de ger nytryckta pengar till bankerna gratis. Som vanligt undviker de att säga som det är. Vi kan nu lägga till ytterligare ett ord i kategorin trycka pengar:

– Reserve expansion
– High powered money expansion – Base money expansion
– Monetary base expansion
– M0 expansion
– Money supply expansion
– Quantitative easing
– Long-Term Refinancing Operation

& nu

– köp av obligationer

8 reaktioner på ”Ingves, Bernanke, bostadsbubblan & sedelpressen

 1. Ja än så länge märks den minskade lånesättningen på att omsättningen på bostäder minskar, tycker jag hör hela tiden hur marknaden har dött och långa säljtider… Har en polare som försöker sälja sin lägenhet i finntorp, Nacka. Mäklarn satte pris efter vad en annan liknande lägenhet sålts för i huset bredvid. Han har haft 2 st visningar och det är ändå ingen som dykt upp. Det är en fin lägenhet modern som alla andra… Nu ska han sänka den från 1695000:- till 1645000:- fram till industrisemestern och sen plocka bort den… Han säger att han inte har råd att gå ner mer så det blir att hyra ut tills vidare i såna fall. Verkar vara så att selektiva lägenheter på attraktiva adresser fortfarande går bra medans andra inte säljs alls. Märkligt tycker jag att folk fortfarande köper till såna priser när andra lägenheter inte säljs.Men man kan ju inte kompromissa med var man bor nu för tiden…. Tror du att utlåningen kan öka igen till gamla nivåer kring 9%? Kan det skulle väl kunna komma olika subventionerande åtgärder mot bostadssektorn för att hålla igång bubblan! Och dom nya lösare reglerna kring utlåning av bostadsrätter Borde ju kunna locka in nya spekulanter till bubblan?

  Har en annan kompis som är i Thailand under vinterhalvåret och hyr ut sin bostadsrätt i hammarbyhöjden, han la ut den 50 kvm stora lägenheten på blocket för 2 veckor sen för 8500:- han blev så nedringd att han var tvungen att ta bort annonsen efter 30 min men hade svårt att komma åt internet med mobilen för att det ringde hela tiden…

  Konstigt hur det kan vara så olika va 😉

  • Eller man får väl tro att dom inte vill blåsa i bubblan mer!! Men kan du se några åtgärder som fi och Riksbanken mm kan komma att göra för att undvika en läckande bubbla…?

   Mvh petter

   • Har hört talas om flera liknande fall, de som inte får det pris de vill ha eller behöver väljer att hyra ut i hopp om att priserna ska stiga igen.

    Utlåningen kan öka igen, men det är inte speciellt troligt att det kommer ske närmaste åren, fortsatt ras i ökningstakten för bostadslån är att vänta så länge bolånetaket finns. Det ras som varit kommer oavsett få effekt på priserna.

    Riksbanken och FI kan kanske göra något för att blåsa upp bubblan ytterligare, men de verkar inte så intresserade av det. Det är FI:s bolånetak som gjort att bubblan (kredittillväxten) spruckit. Riksbankens reporänta är det vissa som tror kan blåsa upp bubblan ytterligare men även om de skulle sänka räntan till noll skulle det inte göra någon skillnad så länge bolånetaket finns och det är inte heller säkert att bankerna sänker sin ränta bara för att Riksbanken sänker reporäntan, det finns inget direkt samband där.

 2. Intressant, har inte läst din blogg så mycket tidigare, men ska börja med det nu. Är inte expert på det här med valutahandel, men tror du att detta beslut hade inverkan på att kronan tappade i värde gentemot dollarn och euron? Kanske inte så mycket beroende på beloppet, utan att Riksbanken ”förbereder” sig.

  • Svårt att säga, är lite osäker på vad de som dikterar valutakurserna tar beslut på, men mer svenska kronor borde leda till sämre köpkraft per krona. ECB, FED, BOE, BOJ mfl har printat mycket större summor än Riksbanken hittills, så kronan behöver ju nödvändigtvis inte falla mot dessa valutor pga Riksbankens printande.

 3. Hur kommer det sig att effekterna från den minskade utlåningen har en så lång verkningstid på bostäder som 1 år som du nämnt tidigare? Vid bostadsköp så kommer ju inte ”krediten” till förrens den dagen köpet genomförs vilket borde betyda omedelbar korrelans mellan utlåning och bostadsköp…

  • Jag tror att det beror på att många efter 15 års uppgång är så självsäkra att de istället för att sälja sina objekt (när de inte får de pris de vill ha/behöver) väljer att vänta ut marknaden (priset kommer ju att stiga mer, eller hur?!). Detta fungerar ett tag, men när de inser att marknaden inte kommer att vända uppåt börjar de dumpa och då går det fort.

   Skrev lite om det här: https://dave1bs.wordpress.com/2011/11/11/tillvaxttakten-for-hushallens-bostadslan-kollapsar/

   ”Först stannar omsättningen, säljarna försöker vänta ut marknaden och ökar inte långivningen åter måste priserna börja sänkas för att möta den nya minskade tillgången på kredit. Lägre priser skapar osäkra fordringar hos bankerna vilket leder till ytterligare minskad tillgång på kredit (tillväxttakten avtar ytterligare).”

   The bank lending data precedes the movements of real estate prices. Virtually all peaks and troughs of the lending series occur well in advance of similar peaks and troughs of the price data. It is difficult to argue that real estate lending, *moving after a year ahead of the price changes, has no impact on price developments in the real estate market

   Werner har med grafer i boken som visar att tillväxtakten för bostadslån korrelerar perfekt med bostadspriser i Japan. Långivningen styr priserna, därmed är det enkelt att förutspå prisutvecklingen på bostadsmarknaden. Kollapsad tillväxttakt för bostadslån resulterar snart i en kollaps för bostadspriserna.

   Senaste åren har det varit en självklarhet och en statusgrej att belåna sig livet ut för att köpa en bostad (låna den av banken istället för att hyra den av hyresvärden) i tron om att man ska bli rik utan att ha en aning om vad som styr bostadspriserna. Kan det bli mer WT? 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s