Privata banker skapar penningmängden, penningmängden styr ekonomin

Vissa banker i nuvarande statligt reglerade (fascistiska) banksystem är väldigt speciella, de skapar 98% av penningmängden. Inga andra företag kan skapa pengar eftersom de inte har speciella gynnsamma statliga garantier som gör att deras skulder (krediter) indirekt blir till svenska kronor så fort de skapas. Bankerna har licens på att skapa pengar, något som är olagligt för oss andra.

Tillgången på pengar är den absolut viktigaste faktorn i en ekonomi, t.ex följer nominell BNP slaviskt mängden pengar som skapas och allokeras för produktiva ändamål (t.ex lån till småföretag, alternativ energi, infrastruktur, forskning m.m), annat än finansiella transaktioner (t.ex bostadsspekulation och aktiespekulation m.m). Kan du styra penningmängden så kan du styra nominell BNP, kan du styra nominell BNP så kan du styra hela ekonomin.

”He who controls the money supply of a nation controls the nation.” James A. Garfield

Med detta monopol på att skapa pengar som de fått från staten kan man tycka att det borde följa något slags regelverk som styr hur mycket pengar som får skapas och till vad, men det finns inga sådana regleringar i Sverige. Därmed kan dessa banker skapa obegränsade mängder pengar och allokera dem var de vill. Bankernas favoritsektor är bostadsmarknaden, de har hittills skapat 2,1 biljoner kronor (summa motsvarar ca 85% av hela penningmängden) för spekulativa syften på denna marknad. Resultatet har blivit extrem prisinflation, inflation som inte syns i det redan manipulerade inflationsindexet KPI.

Den totala mängden pengar som de skapat ur tomma intet är 2,5 biljoner kronor och bara ytterst små delar har allokerats för produktiva ändamål/pengar som används för sådant som ökar BNP som t.ex lån till småföretag, alternativ energi, infrastruktur, forskning m.m. Bankerna har ingen skyldighet att öka svensk BNP, deras mål är att maximera vinsten precis som alla andra företag så det är dumt att förvänta sig att det skulle ske utan regleringar.

Så vi har i Sverige ett statligt monopol på penningskapande som istället för att styras staten styrs av några utvalda privata banker vars vinster och fördelar endast används för att berika deras aktieägare.

Jag har inget emot banker som spelar på en fri marknad utan tillgång till statliga monopol och garantier, men försöker påvisa hur dåligt det är för ekonomin att låta dessa företag skapa obegränsade mängder pengar och allokera dessa var de vill:

 • Banker är vinstdrivande företag
 • Banker har inget intresse för ekonomin i övrigt
 • Bankerna allokerar de nyskapade pengarna där de skapar störst vinster för dem
 • Bankerna bryr sig inte om deras beslut resulterar i ekonomiska kriser eftersom de alltid räddas av staten (de är tydligen to big too fail), ekonomisk kris gör bankerna mäktigare.

Att ge dem makten över den viktigaste faktorn i ekonomin kommer garanterat resultera i ekonomiska kriser och att klyftorna mellan den rikaste klassen och resten ökar:

”If the American people ever allow private banks to control the issue of their currency, first by inflation, then by deflation, the banks and corporations that will grow up around them will deprive the people of all property until their children wake up homeless on the continent their Fathers conquered.” Thomas Jefferson

Svenskarna idag är skyldiga privata banker 2,5 biljoner påhittade kronor (97% av alla pengar som existerar) och betalar en årlig ränta till bankerna på ca 80 miljarder kronor. När bankerna inte längre vill skapa pengar i samma hastighet som de tidigare gjort uppstår ekonomisk kris, konkurser och skandaler eftersom de enorma lånen plus ränta som bankerna hittat på inte längre kan betalas tillbaka.

På en fri marknad utan statliga monopol kommer bankerna återgå till att vara finansiella intermediärer och vinsterna korrigeras därefter. Banker ska inte vara speciella, det ska vara lika svårt för banker att skapa pengar som det är för skomakaren och bonden. Myten om att banker är så viktiga och alltid måste räddas av staten uppstod när bankerna fick makten att skapa ett lands penningmängd, vill vi ha en sund ekonomi ska detta monopol avskaffas.

2 reaktioner på ”Privata banker skapar penningmängden, penningmängden styr ekonomin

 1. Mycket bra skrivet! Koncist och pedagogiskt om bankväsendets dysfunktionalitet. Det känns extra angeläget att sprida din ekonomi-blogg till alla som mest läser mainstream-media eller som är studenter. Din sajt tillhör pärlorna bland de bästa sajterna inom ekonomi och samhälle!

  • Oj det var inget dåligt betyg, kul att du tycker det. Om du vill sprida informationen så skulle jag rekommendera att kika på positive money UKs arbete, http://www.positivemoney.org.uk/ deras artiklar om banksystemet är mycket mer välskrivna och seriösa, dock är allt på engelska än så länge.

   De vill dock inte avskaffa monopolet, de vill att staten tar tillbaka makten över det och skapar skuldfria pengar, som John F. Kennedy gjorde:

   Men all info om hur banksystemet fungerar är korrekt. Lincoln skriver också om hur banker skapar pengar och andra lösningar än det jag tar upp på bloggen http://parasitstopp.wordpress.com/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s