QE uppdatering: QE3 allt mer avlägset & bankerna mår bra

Har gått igenom i tidigare inlägg (t.ex här) att räntan behöver nå ca 4% för att Federal Reserve ska behöva köpa fler Amerikanska statsobligationer i syfte att hålla ner räntan på dessa. Statsobligationsräntan har sedan dess rasat till nya rekordnivåer, därmed är ett utökat QE-program långt borta, det borde inte ens vara intressant i nuläget.

Amerikanska banker är i bättre ”shape” än någonsin, de har 1,6 biljoner dollar i överskott som de kan använda till kreditproduktion, täcka ev förluster, bonusar, expansion av verksamheter osv. Amerikanska staten är också i bra ”shape” då de kan fortsätta låna till rekordlåg ränta, detta är självklart inte långsiktigt hållbart men för tillfället råder det ingen kris.

Ben Bernanke gör fortfarande inget alls för att försvaga dollarn, han betalar fortfarande gladeligen ut ränta på överskottsreserver (gratis miljarder till bankerna) som håller kreditproduktionen/penningmängden lägre/mindre än den annars hade varit. Den stora frågan är hur lång tid det kommer ta innan bankerna använder större delar av överskottet till kreditproduktion, för det är detta som kommer att trigga en prisexplosion framöver. Överskottet minskade en hel del vid förra uppdateringen på Feds hemsida, så bankerna skapar krediter, men fortfarande inte i någon alarmerande takt.

Det är inte heller speciellt troligt att Federal Reserve kommer trycka pengar genom köp av andra tillgångar som t.ex ev osäkra fordringar på bankernas balansräkningar som de gjorde i krisen 2008 eftersom bankerna är fyllda med kontanter och inte behöver något stöd på väldigt länge.

Annonser

8 reaktioner på ”QE uppdatering: QE3 allt mer avlägset & bankerna mår bra

 1. Det är kul att inför varje fed möte så ska det komma spekulationer om ett nytt QE program, men ingen tänker på att räntorna är rekordlåga samt att bankernas reserver är skyhöga. Många verkar tro att QE programmen är till för att börsen ska gå upp…

  • Varför skulle QE3 kommer isf, börsen ligger redan vid treårshögsta, räcker inte det? Och kan någon av dem förklara hur QE3 skulle få börsen att öka?

 2. QE, eller vad det kommer i för skepnad, sjösätts inte beroende på räntor eller bankreserver. Ser man tecken på att ekonomin viker ner, arbetslöshet stiger etc, mao deflationistiska tendenser och risk för ny recession, då kommer man lansera QE och återigen dränka systemen med likviditet.

  • Kvantitativa lättnader, QE1 är ett program för köp av statsobligationer i syfte att hålla räntan låg. Räntan triggade QE1 och 2, inget annat, överskottsreserverna som byggdes upp pga QE:n var en bieffekt av QE och har gjort att bankerna har mer pengar en någonsin, därför betalar Bernanke dem ränta så att de inte använder dem till kreditproduktion i för stor skala, då det utan problem kan skapa hyperinflation:

   The Bernanke Fed Is in a Deep Hole With a $1.6 Trillion Time Bomb

   f the Fed lowers the interest they pay banks on their excess reserves to zero, today’s $1.6 trillion time bomb could explode with a huge increase in the money supple. The explosion would continue to debase the country’s currency, lowering its international value, and raising the price of imports such as oil and gas. Then the country will face more inflation than currently exists. ”Over the last 12 months, the all items index increased 3.6 percent before seasonal adjustment.” (Consumer Price Index – July 2011, Bureau of Labor Statistics) That is a painful implicit tax on lower fixed income people.

   Bernanke har bara ett vapen kvar när det gäller att stimulera ekonomin, och det är genom att sänka/nolla räntan på överskottsreserver, det är mycket farligt och kan skapa prisexplosion. Förra året vid Jackson Hole var det ett av de tre alternativen som det pratades om, Fed valde operation twist då och eftersom QE3 är helt uteslutet vid kommande Jackson hole möte pga rekordlåg ränta blir det med stor sannolikhet sänkt ränta på reserver den här gången.

  • Bernanke säger det själv här, om du inte tror mig. Ben om QE programmen:

   ”We are lowering the interest rate by buying treasury securities” (dvs statsobligationer)

   Tror du fortfarande att QE inte sjösätts beroende på räntor?

  • Ja han pratar också om ränta på excess reserver, penningmängden kommer inte explodera direkt, men den kommer öka i snabbare takt än tidigare och som jag sagt tidigare är den lilla del av penningmängden som QE påverkar mycket liten, det är kreditmängden som utgör 97% av penningmängden. Fokus bör ligga på hur stor kreditproduktionen är, inte QE. Men försök övertyga QE-sekten om det, det blir direkt mothugg när deras tro ställs på spel 🙂

   Fed förväntar sig ökad inflation mitten av 2013 enligt deras repo-ränte prognos, tills dess kommer vi nog inte se någon större prisexplosion, men kanske mitten 2013 -> 2015?

   Guldpriset kommer att röra sig något i stil med detta:

   https://dave1bs.files.wordpress.com/2012/05/goldtrendwithwaves.png?w=640&h=393

   Intressant, priset beräknas toppa tillfälligt mitten av 2013, i samband med att Fed höjer repo-räntan = prisexplosionens startskott.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s