Höjd repo-ränta förhindrar hyperinflation?

I det här inlägget skrev jag om att penningmängden kommer att explodera och tänkte nu förklara varför Federal Reserve inte kan förhindra att det sker.

Ben Bernanke har flera gånger förklarat att den ökade monetära basen (mängden dollar) inte är någon fara, inflationen kan kontrolleras utan problem eftersom han kan höja repo-räntan (styrräntan). När Bernanke får frågan ”can you act quickly enough to prevent inflation to getting out of control? i en intervju på CBS 60 minutes så svarar han ”we can raise interest rates in 15 minutes if we have to”. Så repo-räntan ska vara styrmedlet som förhindrar inflationen från att stiga okontrollerat, bör vi känna oss trygga?

Repo-räntan påstås styra bankernas utlåning (och därmed penningmängden). Är repo-räntan låg så lånar bankerna ut mer (inflationen ökar), är reporäntan hög så lånar bankerna ut mindre (inflationen minskar), men stämmer verkligen detta påstående? Om det stämmer bör man se ett tydligt samband mellan repo-räntans nivå och inflation.

Så här har Amerikanska repo-räntan rört sig sedan 1997:

Här ser repo-räntan ut att ha den motsatta effekten, hög repo-ränta = hög inflation, låg repo-ränta = låg inflation. Ett mer känt exempel är Japan, som haft nära nollränta i ca 20 år:

Under Japans enorma kreditbubbla på 80 talet när priserna sköt i höjden var deras repo-ränta mycket hög. Efter att bubblan sprack sänktes repo-räntan till nära noll och har varit där sedan dess, trots det har bankernas utlåning inte ökat något. Slutsatsen av det Japanska och Amerikanska exemplen är att repo-räntan inte styr penningmängden. Om Bernanke höjer repo-räntan är det inte minskad långivning vi ska förvänta oss, vi bör baserat på historia förvänta oss ökad långivning och därmed ökad penningmängd. Bernanke kan inte förhindra att penningmängden exploderar.

Det finns inte heller något bra argument till varför repo-räntan skulle styra penningmängden, t.ex använder svenska banker aldrig repor för att finansiera sin utlåning, så varför skulle repo-räntan påverka deras utlåningsränta eller deras utlåning? Tänk på det nästa gång du läser i tidningen om hur viktig Riksbanken räntebeslut är för ekonomin. Repo-räntans effekt är grovt överskattad, antagligen för att folket känner sig mer trygga om de tror att Riksbanken kontrollerar penningmängden istället för privata banker.

Bernanke kan inte förhindra att inflationen skenar eftersom det inte är han som styr penningmängden, penningmängden styrs av privata banker som uppenbarligen inte baserar sina beslut på repo-räntans nivå. Trots detta är Bernanke 100% säker på att han kan förhindra den prisexplosion som väntas följa ökningen av monetära basen, han tror att han styr bankernas utlåning. Bör vi känna oss trygga? Avgör själva.

4 reaktioner på ”Höjd repo-ränta förhindrar hyperinflation?

 1. Om inflationen är 7% och repan 7% då är både inflation och repa hög, men repan förmår inte knäcka inflationen. Men om repan höjs till 10% eller 12% kanske den gör det? I början på 80-talet hade man hög inflation i USA, då togs beslutet att höja repan till 18-20%, 9 månader senare var inflationen inget problem längre, ca 3%. Så jag måste säga att du nog är fel ute. Det är realräntan som räknas inte den nominella räntan, och Ben kan i teorin dra upp repan till 10% vid en inflation på 6%, men jag gissar nog att repan då ligger på 6-7% ett tag för att minska skuldberget realt sett.

  • ”men om repan höjs till 10% eller 12% kanske den gör det?”

   Varför skulle den göra det? Banker använder inte repor. Det exempel du gav bevisar ingenting eftersom det i de flesta fallen (t.ex de jag visar i inlägget) inte finns något samband mellan låg ränta och hög inflation och tvärtom. Ytterligare något som talar för att repo-räntan inte styr inflationen är att den ändras först efter inflationen förändras, repo-räntan styr inte inflationen, den följer inflationen, tvärt emot vad riksbankschefer vill få oss att tro.

  • De kan kontrollera penningmängden om de tar tillbaka kontrollen över sitt monopol på att skapa pengar som de idag givit av någon märklig anledning till privata banker som numera skapar alla våra pengar. Det är fortfarande Riksbanken som har ansvaret och det är deras fel eftersom de inte lyckas sköta sin uppgift som penningmängdsdiktator har jag föreslagit att vi bör lägga ner institutionen snarast.

   Banksystemet fungerade utmärkt innan Riksbanken tog över, och det kommer det även göra om vi avskaffar monopolet på att skapa pengar:

   http://www.uppsalanytt.se/news.asp?newsID=3084

   Att centralbanker har monopol på sedelutgivning är för de flesta lika självklart som att staten måste ha monopol på domstolar och polisväsende. Men historien visar att detta inte är självklart. I slutet av 1800-talet existerade i Sverige cirka 25 sedelutgivande banker som framgångsrikt konkurrerade med Riksbanken, tills denna fick sedelmonopol år 1904.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s