”Vad i helvete håller ni på med i Riksbanken!?”

Det var frågan Leif Karlsson (f.d tjänsteman i socialdepartementet) ställde till Riksbanken strax efter att kreditavregleringen klubbades igenom 1985. Leif Karlsson ställde frågan eftersom penningmängden/kreditmängden exploderade, men fick aldrig något svar av Riksbanken. Se här (från dokumentären Novemberrevolutionen):

Exploderande penningmängd är en självklar följd av att Riksbanken genom kreditavregleringen lät privata banker skapa obegränsade mängder pengar med statliga garantier (hittills 2,7 biljoner kronor) och som jag skrev i förra inlägget kunde Riksbanken inte längre styra penningmängden/bankernas utlåning efter 1985 även om de låtsas manipulera ekonomin med hjälp av repo-räntan.

Att Olof Palme blev informerad om att Riksbanken ville avreglera kreditmarknaden/penningproduktionen fem dagar innan beslutet skulle klubbas igenom säger väl allt: Riksbanken ville inte att någon skulle hinna tänka igenom vad detta beslut egentligen innebar, att privata banker plötsligt fick total makt över den svenska penningmängden och därmed ekonomin.

Se 3 min in i det här klippet:

6 reaktioner på ””Vad i helvete håller ni på med i Riksbanken!?”

 1. Och Åsbrink jobbar åt Goldman Sachs nu. Givetvis är det ett sammanträffande och inget annat 🙂 Att det var en kupp och ett landsförräderi är det ju inget snack om och alla tre borde ställas inför Riksrätt. När de dör bör man göra allmänna pissoarer över deras gravar!

  • Oj, ja det är nog bara en ren tillfällighet 😀

   Palme mördades bara fyra månader efter mötet med Feldt, vi fick aldrig veta vad Palme sa vid mötet. Kanske insåg Palme efteråt att det var en kupp och att Kjell-Olof Feldt, Åsbrink och de andra bankkramarna på Riksbanken genomfört för att ge bankerna total makt? Tror inte Palme var så korkat att han inte insåg att det var något som inte stod rätt till när han blev informerad bara fem dagar innan beslutet skulle tas.

   Kjell-Olof Feldt ser ur att vara en slug jävel, ljuger rakt genom hela intervjun. Det borde inte förvåna någon att politiker är köpta av banker, i USA är alla från Goldman Sachs och gör upprepade gånger saker som gynnar Goldman Sachs, så varför skulle inte svenska politiker och tjänstemän kunna agera på samma sätt?

   • Mario Monti, Lucas Papademos och Mario Draghi komer ju från Goldman Sachs så det är väl inte fel att säga att marionetterna är styrda av Goldman Sachs.

    Jag har också svårt att tro att Palme inte fick veta något. Men som allt är det tillfälligheter 🙂

  • Frågan är om han inte tom hade begärt att avregleringen drogs tillbaka efter att han insett att han blivit lurad, vi får aldrig veta svaret tyvärr 😦

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s