Reporäntan sänks! OJ!!

Riksbanken väljer idag att sänka reporäntan ytterligare vilket var helt väntat för den som läst och förstått Richard Werners böcker (New paradigm in macroeconomics & Mammons Furstar). Reporäntan följer bankernas utlåning med viss fördröjning. Om svenska banker ökar sin utlåning höjer Riksbanken reporäntan, minskar bankerna sin utlåning så sänker Riksbanken reporäntan. Som jag skrivit flera gånger har låneökningstakten rasat senaste året och därför började Riksbanken helt väntat sänka reporäntan vid slutet av 2011, alltså månader efter att bankerna bromsat sin utlåning. Se tabell här. Ökningstakten har fortsatt sjunka snabbt under 2012 och därför kommer Riksbanken fortsätta sänka reporäntan, så enkelt är det.

Lägg också märke till vad som hände efter kraschen 2008. Reporäntan började sänkas först efter att bankerna hade tvärbromsat sin utlåning. Det är alltså helt uppenbart att reporäntan är en variabel som följer bankernas utlåning. Bankernas utlåning styr reporäntan och inte tvärt om! 

Varför Riksbanken låtsas de styra ekonomin med reporäntan är minst sagt märkligt. Vad är syftet med detta? Och varför den hysteriska bevakning av reporäntan? Varför tittar alla på en helt ointressant variabel? Werner kommenterar detta fenomen vid 05:55 i det här klippet:

_________

Tillägg: Tabell över ökningstakten för bankernas utlåning finns i den här artikeln

4 reaktioner på ”Reporäntan sänks! OJ!!

  1. ”Det är alltså helt uppenbart att reporäntan är en variabel som följer bankernas utlåning.”

    Hur menar du att det borde vara? Att riksbanken inte ska sätta räntan baserat på händelser som sker i världen, utan istället få saker och ske i världen genom att sätta räntan utan att basera den på något? Så fungerar väl inte reglerteknik?

    • Jag vet inte hur det borde vara. Jag förstår inte alls varför Riksbanken påstår sig kunna använda reporänta för att styra bankernas utlåning när den uppenbarligen inte gör det. Om de verkligen ville styra bankernas utlåning skulle de använt ett verktyg som har effekt, t.ex kreditkvoter som användes framgångsrikt av Riksbanken (framgångsrikt = de lyckades styra bankernas utlåning) fram till 1985. Efter 1985 har Riksbanken låtsats styra bankernas utlåning med reporäntan, samtidigt har bankerna kunnat skapa obegränsade mängder pengar ostört.

  2. Hemskt många människor har i åratal oroat sig för vad räntan ska bli och sluta på!?

    Okunnighet och osäkerhet i onödan? Man borde ju läst denna artikel t ex! Och fattat sina beslut efter detta.

    • Det är en sak att oroa sig över hur räntan på de lån man har till banken kommer utvecklas. Om reporäntan styrs av bankernas utlåning med fördröjning så är väl räntebeskeden förutsägbara och det finns därför ingen anledning att oroa sig över den?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s