Därför är QE3 inte troligt, sammanfattning

nr 1: kommande stimulanser är riktade mot arbetsmarknaden och där är QE3 inte effektivt

Bernanke sa vid senaste mötet att det blir mer stimulanser när det behövs i syfte att påskynda återhämtningen på arbetsmarknaden. Läser man mellan raderna betyder det att han kommer använda andra metoder än tidigare. De stora stimulanspaketen (Feds tryckpress) som påbörjades 2008 var till för att rädda banker och hålla räntan på statsskulden tillräckligt låg, de var inte till för att boosta arbetsmarknaden.

Är det troligt att Bernanke väljer att använda samma metoder som han använt för att rädda banker och sänka räntan på statsskulden för att boosta arbetsmarknaden? Nej, om inte QE1 & 2 fått arbetsmarknaden att återhämta sig, varför skulle då QE3 göra det? QE har uppenbarligen liten, om ens någon påverkan på arbetslösheten.

nr 2: Räntor på statsobligationer och bolån är rekordlåga.

Då räntorna redan är rekordlåga har Fed uppenbarligen nått sitt mål med dessa stimulanser. Mer av den den typen stimulanser startas inte förrän det verkligen behövs, som i t.ex eurozonen där statsobligationsräntor varit ohållbara i vissa länder nyligen.

nr 3: Bankerna mår väldigt bra och har mer kontanter än någonsin

Detta är ett problem för Fed, bankerna har enorma mängder pengar som under nuvarande reservkrav har potential att dubbla den totala penningmängden. För att hålla inflationen låg började Bernanke betala ränta på överskottsreserverna som byggdes upp under stimulanspaketen. Då bankerna redan har så mycket pengar är det inte troligt att Fed startar nya program som fyller bankerna ytterligare. Om Fed har möjligheten att stimulera utan att utöka sin egen balansräkning ytterligare så kommer de göra det.

nr 4: Fed har redan fått enorm kritik för sina QE program och räddningspaket riktade banker.

I det läge som Fed befinner sig just nu är det väldigt svårt att se att de hur de skulle kunna sätta igång sin tryckpress utan någon vettig anledning. Ron Pauls arme av Fed-hatare som vuxit explosionsartat sedan QE1 & 2 kommer bara öka ytterligare och Romney har lovat att avskeda Bernanke om det blir mer QE. Jag har väldigt svårt att tro att de skulle välja att starta ytterligare ett program så nära ett presidentval, det vore bara korkat och eventuell effekt på arbetslösheten kommer inte synas på flera år.

___________

Finns det något som talar för QE3?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s