Vad hände när ECB sänkte IOER till noll?

Bloggen Silferminken skrev för några dagar sedan ett inlägg om överskottsräntan IOER: läs här. I inlägget finns en graf som visar mängden överskottsreserver hos ECB och räntan på dessa. Precis som i USA ökade överskottsreserverna i eurozonen kraftigt pga ECBs pengatryckande sedan 2008. Efter det senaste stimulanserna (LTRO) som kom i höstas  exploderade mängden euro, se graf:

Bankernas överskottsreserver rusade pga stimulanserna till €800 miljarder. ECBs IOER var positiv fram till juli 2012 där ECB sänker IOER till noll. Vad händer då? Överskottsreserverna sjunker direkt från €800 miljarder till €300 miljarder:

Detta har vad jag vet inte fått någon uppmärksamhet alls i massmedia som istället fokuserat på en den helt ointressanta reporäntan och ECBs fortsatta obligationsköp. Värt att notera är att det var samtidigt som ECB sänkte IOER till noll som ädelmetallerna, euron & andra råvaror började rusa. Guld i euro har därefter nått nytt ATH (se graf här). Knappast en tillfällighet. Eller?

En så kraftig minskning av överskottsreserverna direkt efter IOER sänks visar hur viktig denna ränta är för bankerna. Jag har hört många säga att IOER inte spelar någon roll då den är så låg och det ändå inte finns någon som vill låna pengar längre (en av dem är Jim Rickards). Detta är uppenbarligen helt fel.

Så vad hände hos ECB? Plockade bankerna ut kontanterna från ECB och la dem i ett eget bankvalv? Inte speciellt troligt precis som Credit Suisse påpekat (källa)

Some have suggested that a cut in the interest paid on excess reserves would incentive banks to withdraw excess reserves, but this is not possible. More correctly, the hope would be to incentivize banks to transform a portion of excess reserves into required reserves, which is done by banks extending credit or purchasing some asset that then becomes someone else’s deposit – meaning some excess reserves become required reserves (in aggregate, not necessarily at the lending bank).

Vad som är mer troligt är att de omvandlat sitt överskott till required reserves genom samma process som jag gick igenom här. De har förmodligen köpt tillgångar på penningmarknaden, obligationsmarknaden och råvaror m.m. Om reservkraven är mellan 10% – 3% som i USA och monetära basen inte minskat så har de skapat minst €5 biljoner.

Mer troligt är dock att monetära basen har minskat. ECB kan ha gått in som säljare (tro det eller ej) av statsobligationer. När ECB som har ensamrätt på att skapa och förstöra euro säljer något så minskar montära basen och när monetära basen minskar så minskar också bankernas överskott av kontanter. Det skulle isf betyda att ECB minskat sitt innehav av statsobligationer och att den monetära basen minskat med några 100 miljarder (någon som har en uppdaterad graf över monetära basen?).

Det rör sig alltså förmodligen inte om några €5 biljoner i nya pengar, men mer än €500 miljarder (beroende på hur mycket ECB sålt). En tillräckligt stor summa för att få börs, ädelmetaller, obligationer m.m att rusa.. Det finns fortfarande €300 miljarder kvar i överskott på bankernas balansräkningar och även om de skulle nollas kan bankerna fortsätta skapa obegränsade mängder pengar då de i vanliga tider först skapar pengarna och sedan letar efter reserverna:

In the real world, banks extend credit, creating deposits in the process, and look for the reserves later.

Alan Holmes, then Senior Vice President, Federal Reserve Bank of New York (1969)

En reaktion på ”Vad hände när ECB sänkte IOER till noll?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s