Penningmängden kommer att öka med ca $150 biljoner?

I tidigare inlägg har jag utgått från att reservkravet är 10%, men det har visat sig vara väldigt högt räknat. I själva verket är reservkravet ca 1% (i USA), detta beror på att olika kontotyper har olika reservkrav. Från economicpolicyjournal.com:

the 10% reserve requirement is only applicable to certain types of accounts such as demand deposits, that other types of accounts have lower requirements and some require zero in terms of reserves, such as nonpersonal time deposits. Here’s the Fed chart on it:

Just nu är mängden required reserves $103 miljarder enligt Fed. Penningmängden M2 är $10.39 biljoner och M3 som räknar in alla kontotyper är ännu högre. Dessa mått är alltså mer än 100 gånger required reserves och innebär att varje dollar som Fed trycker upp ökar penningmängden med mer än hundra dollar när storbankerna blåser upp sina balansräkningar.

Bankerna i USA har för tillfället $1,5 biljoner i överskottsreserver. Om dessa omvandlas till required så ökar penningmängden med ca 150 $biljoner. Det är ”ganska mycket” med tanke på att M2 idag ”bara” är $10.39 biljoner. En sådan ökning skapar hyperinflation. Från economicpolicyjournal.com:

There are also regulatory capital restraints on banks as to how much money they can loan out, but bottom line with $1.5 trillion sitting in excess reserves, there is a lot of firepower that can be moved from excess reserves to required reserves to could explode the money supply.

Annonser

35 reaktioner på ”Penningmängden kommer att öka med ca $150 biljoner?

  • I Sverige vet jag, reservkravet här är noll. Bankerna behöver bara hålla den lilla summa som krävs för att betalningssystemet ska fungera. M3 är ca 2,7 biljoner i Sverige, samtidigt sitter bankerna per dag på sammanlagt under 10 miljarder kontant. Helt sinnessjukt.

   Vet inte hur ECBs krav är satta, men gissningsvis är även de lägre än 1%. Enligt Richard Werner gäller ca 1% över hela världen.

    • Ja det är mycket märkligt, tror det beror på att man i national ekonomisk grundkurs använder 10% i sina beräkningar. Om de sa att bankerna kan skapa obegränsade mängder pengar hade väl eleverna börjat ställa svåra frågor… 🙂

 1. Vi behöver grafer från ecb på hur M3 euro expanderar !:) (nyfiken) Vad hände med dessa excess reservs? Antar att fed är nyfikna på det med! På vilka sätt kan m1 göras om? Kan dom kvittas och minskas utan att större problem orsakas systemet? Eller kommer garanterat alla dessa pengar bygga grunden för bankernas nästa kreditexpansion?

  • Du menar M0 antar jag? M0 = monetära basen = mängden kontanter i systemet. Kontanter är det som bankerna kan hålla som reserver.

   M0 kan minskas om ECB säljer av tillgångar så att den totala mängden kontanter minskar, detta minskar bankernas reserver. Så det är förmodligen så att ECB sålt av stora mängder tillgångar (statsobligationer) och därmed fått den monetära basen att minska. Jag tror dock inte detta står för hela minskningen, bankernas kreditexpansion står för en del av minskningen av överskottsreserver då priser exploderat efter IOER sänktes.

   En uppdaterad graf över monetära basen hade gett svaret.

   • http://sdw.ecb.europa.eu/servlet/browseChart?node=2018802&BS_ITEM=T000&sfl3=4&DATASET=0&DATASET=1&SERIES_KEY=123.ILM.W.U2.C.T000.Z5.Z01

    Monetära basen har minskat, men inte mycket. Kanske har bankerna skapat upp mot 5 biljoner då trots allt? Antingen det eller så finns det något annat sätt överskottsreserver kan minska som jag inte känner till. Ska se om jag hittar uppdaterad M1, M2 & M3.

 2. Vad är problemet med att penningmängden ökar?
  Om vi ska bygga fabriker infrastruktur så behövs det pengar, inga pengar inga jobb.
  PositiveMoney har du i länklistan det är bara att öka penningmängden med skuldfria pengar.
  Om företagen inte kan låna pengar till investeringar så kan det inte bli fler jobb.

  • ”Vad är problemet med att penningmängden ökar?”

   Inflationen är problemet, om bankerna minimerar sina överskottsreserver ökar penningmängden med ca 800-1000 procent.

   Om vi ska bygga fabriker infrastruktur så behövs det pengar, inga pengar inga jobb.

   Räcker det inte med de biljoner som redan skapats? Problemet är inte för lite pengar, problemet är att bankerna som skapat pengarna låst in dem i en enorm bostadsbubbla i t.ex Sverige, större delen av penningmängden måste hela tiden användas för bostadstransaktioner pga för höga priser.

   PositiveMoney har du i länklistan det är bara att öka penningmängden med skuldfria pengar.
   Om företagen inte kan låna pengar till investeringar så kan det inte bli fler jobb.

   Kanske minns fel, men har för mig att Ben Dyson förespråkar en konstant penningmängd. Att öka penningmängden med $150 biljoner kommer inte ge fler jobb, det kommer skapa hyperinflation.

   • Inflation skapas av löneökningar.
    Om vi slutar att öka lönerna så ökar inte priserna för konkurrensen stoppar prisökningarna.

    Fortsätter vi att öka lönerna så har vi inflationen kvar även om vi minskar på den monetära basen.
    ”hyperinflation” förutsätter att lönerna stiger, inga löneökningar ingen hyperinflation.

   • Erik, hur förklarar du isf att huspriser ökat i pris ca fyra gånger snabbare än löner gjort i Sverige senaste 15 åren t.ex? Eller att oljepriser är upp ca 1000% sedan år 2000.

    Priser kan drivas upp utan att löner ökar.

    • Varför anger du huspriser? huspriserna är inte direkt med i KPI.
     Sen tar du för givet att krediterna är orsaken till prisuppgångarna, men det kan vara slopad fastighetsskatt och ränteavdraget som har skapat överpriserna.
     ”Priser kan drivas upp utan att löner ökar.” Nej i tillverkningsindustrin är det lönerna som på lång sikt reglerar priset.
     Importerad inflation ex oljepriset är inte riktig inflation det är en engångshändelse när oljan stiger.
     Inflation kan skapas på flera sätt.
     ”Efterfrågeinflation: Konsumenterna vill och har med gällande priser råd att köpa mer än vad företagen kan producera. Det vill säga att den totala efterfrågan är större än utbudet på varor och tjänster, vilket innebär att priserna stiger. Detta är ofta fallet under högkonjunkturer.

     Kostnadsinflation: Om produktionskostnaderna stiger, till exempel genom att lönerna höjs, stiger ofta även priserna på produkterna eller tjänsterna (sambandet gäller inte alltid, då producenten också kan minska sin vinst). Då startas inflationen alltså av utbudssidan, ej av efterfrågesidan.

     Importerad inflation: Om priset på utländska varor stiger, stiger kostnaderna för företagen (i den mån de använder utländska insatsvaror) och därför vid sidan av priser på importvaror även priserna på inhemska varor. Detta kan även betyda värdeminskning av riksbankens reserv av värdemetaller och utländska valutor.”

     Du glömmer den viktigaste faktorn Kostnadsinflation, löneökningar.

    • ”huspriserna är inte direkt med i KPI.”

     Vad är det för argument? Hur ska jag besvara det?

     ”Sen tar du för givet att krediterna är orsaken till prisuppgångarna”

     2,2 biljoner nyskapade kronor har pumpats in på bostadsmarknaden, jag tror inte att den summan är orsaken till uppgången, jag vet att den är det. Priserna har drivits upp utan att löner ökat i närheten av den ökning vi sett i bopriser:

     https://dave1bs.files.wordpress.com/2011/10/bostadsbubblan.png?w=590&h=522&h=522

     Ökar penningmängden i USA med 150 biljoner (ca 1000% ökning) så blir det hyperinflation oavsett om löner hänger med upp även om skolböckerna säger något annat.

 3. ” ”huspriserna är inte direkt med i KPI.”
  Vad är det för argument? Hur ska jag besvara det?”
  Hus ingår inte i KPI, det är inte inflation när huspriserna ökar.

  Ta bort ränteavdraget och inför en dyr fastighetsskatt så garanterar jag att huspriserna sjunker, ingen vill ta bankernas lån till att köpa något dom inte har råd med.

  Du kan minska på penningmängden, huspriserna kan öka ändå alt du behöver göra är att införa 100% i ränteavdrag och slopa all skatt på fastigheter.

  Penningmängden är bara en del av det som styr bostadspriserna.

   • Definitionen av inflation är stigande KPI och fastigheter är inte med i KPI.
    ”Ta bort ränteavdraget och inför en dyr fastighetsskatt så garanterar jag att huspriserna sjunker”
    Är det penningökningen eller dåliga politiska beslut som har ökat bostadspriserna?

 4. För att citera Milton Friedman: ”Inflation är till 100% ett monetärt fenomen”

  Så vill man ha det VERKLIGA måttet på inflation duger bara den monetära inflationen (ökningen av penningmängden) som legat ganska konstant kring 9% årligen i Sverige senaste decenniet.
  Att KPI visar så låga siffror beror på förutom ren manipulation (ändring av mätmetoder o varukorg) av
  1…… produktivitetsutveckling ( en TV apparat är idag otroligt mkt billigare att tillverka än för 20 år sedan)och
  2……. arbetskraft-arbitrage (outsourcing av produktionen till låglöneländer

  vilket som sagt inte har ett dugg med den verkliga inflationen att göra

  • Nu har vi för låg inflation och vi kan vara på väg att få deflation.
   Milton Friedman sa aldrig att man skulle minska penningmängden när det är deflation.
   Kvantitetsteorin MV = PT. M betecknar penningmängden, V pengarnas omloppshastighet, P prisnivån och T den reala varuomsättningen (transaktionsvolymen).

   Milton Friedmans teorier säger att nu är penningmängden för liten.

 5. Milton Friedman säger att nu har vi stagflation. Hög monetär inflation och lågkonjunktur samtidigt.
  Stackars Keynes måste vrida sig i sin grav. När han talade om inflation menade den monetära varianten och inte att gödsla med den under högkonjunkter (som vi har gjort). Fokus på prisinflation uppfanns på 70-talet när man ville dölja den verkliga inflationen (upptryckande av nödmynt under Vietnamkriget)

 6. Självklart är prisökningar på hus ett tecken på inflation. Kallas närmare bestämt asset price inflation och är ngt eftersträvansvärt enl Bernie. En annan variant av asset price inflitation hittar vi hos bonds. Ännu mer eftersträvansvärt enl Bernie. Prisinflation är ngt fint så länge det bara gäller asset prices och fult när det gäller allt annat, tycker bubbelblåsarna. Sen får de panik när bubblorna spricker och börjar tjoa om deflation. Vaddå deflation? Om inte asset price inflation skall räknas….varför då räkna asset price deflation??

  Visst ökade priser på commodities måste ju vara deflation…pundhuvve’

  • Great Quote From Jim Rogers On Govt CPI Reporting

   JR: I mean, we have inflation now. If you go to the shop, whether it’s groceries, or education or insurance or health care, prices are going up for everything. The government lies about it in the US. Some countries lie, many countries don’t: Australia, China, India and Norway. Many countries don’t lie about it and acknowledge that we have inflation. Others lie about it, the UK and the US, but if you go shopping you know prices are up.

   Q: Are you saying that the American Consumer Price Index (CPI) published by the US Bureau of Labor Statistics is a lie?

   JR: In my opinion, yes, of course it is. Have you looked at it? They’ve changed their accounting several times in the past few decades. When housing was 20% to 25% of the CPI and housing was going up, they didn’t count it, saying rents weren’t going up, and then when home prices started going down, they counted it. It’s the same with many things. It’s staggering some of the tortuous reasoning that the BLS has used over the past 25 or 30 years. When the price of gasoline goes up, they say it’s not really going up because it’s better gasoline, better quality, therefore you’re getting more for your money. I mean, it’s endless, the stuff that they say and for some reason people sit there, although more and more people are catching on, and accept what the government says.

   (www.clusterstock.com)

 7. ”Definitionen av inflation är stigande KPI och fastigheter är inte med i KPI.”
  Bara för att någon hittat på att fastigheter inte ska vara med i kpi betyder inte de att de är så. Inflation= ökning i penningmängden. Sen är de inte säkert de alltid syns i alla priser men ökas penningmängden kommer valutan försvagas..

  • Varför ska fastigheter vara med i KPI?
   Tavlor möbler och annan konst kan då räknas in i KPI, begagnade hus då kan begagnade bilar räknas in i KPI.
   Guld silver ska det räknas in?
   ”ökas penningmängden kommer valutan försvagas..”
   Bra lösning vår krona är för stark.

   • För att köpkraften hos folk blir svagare när priserna på bostäder går upp! Samma som med mat osv! ”man måste ju bo nånstans” !

   • Det räcker med guld som mått på den verkliga inflationen. Den följer tydligt en kurva for monetary inflation över tid. Kortsiktigt kan förstås guldpriset manipuleras av centralister o andra maktgalningar men inte över tid.
    Man måste iaf säga signaturen eric är politiskt korrekt. Men så ser dagens ekonomi också ut som den gör. Enfaldet brer ut sig.

  • ”Mortgage rates must be holding people back from purchasing new homes, right? Not quite. Mortgages are currently at their lowest rates ever. Will a couple fewer basis points really matter?”

   Hur kan de tro att lägre räntor på bostadsobligationer ska skapa mer jobb när redan rekordlåg ränta inte hjälper?

   Btw, ser du kilen i silvergrafen? Började formas 19 september.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s