Om hur mäklare driver upp bopriser med luftbud

Se inslag här om luftbud på SVTplay: Tror att mäklaren bluffade

I just det här fallet lurade mäklaren köparen på 300 000 kr genom att lägga ett luftbud som drev upp bostadspriset med 30%. Ett enkelt sätt för mäklaren att öka sin procentuella andel av försäljningspriset. Är detta standard för bostadsmäklare? Ja, ingen åker dit och de potentiella vinsterna är stora. Luftbud är mycket vanligt.

Vad är en mäklare? Enligt Fastighetsmäklarnämnden:

Mäklaren är en opartisk mellanman. Oavsett vilken av parterna det är som anlitat mäklaren skall mäklaren fungera som en opartisk mellanman. Mäklaren skall under förmedlings-arbetet tillvarata både säljarens och köparens intresse.

Och Maklarvardag:

Rollen som mäklare är ju att vara en opartisk mellanman och att verka för både köpare och säljare. Detta är faktiskt inte särskilt svårt som mäklare att göra, men det är desto svårare att få parterna att förstå och känna att jag faktiskt företräder dem båda.

Men så länge bostadsmäklare får en procentuell andel av försäljningspriset är mäklaren ej opartisk och kan inte väntas företräda båda parter. Istället för att kalla sig mäklare borde de kalla sig säljare, men vem skulle då ge sig in i en budgivning där säljaren står som mellanman?

Annonser

26 reaktioner på ”Om hur mäklare driver upp bopriser med luftbud

 1. Fruktansvärt det där, blir störigt att försöka köpa sig ett hus om ett par år. Hoppas att det hela brakat ihop tills dess.

 2. Jag har ingen tilltro till mäklare och stör mig också på de stora arvoden de tar och statusen som finns med mäklaryrket åtminstonde i Sthlm. Fattar heller inte varför det är upplagt som det e, tror folk skulle känna sig obekväma med att köpa antikviteter eller vad som på samma sätt som bostäder men här när vi snackar miljoner så verkar folk tryggt vila på mäklarkoden och ärlighet! Som det e nu är det 2 visningar, varför inte ha en auktion efter andra visning i lägenheten? Vore mycket bättre tycker jag! Och ha bindande bud nu när vi börjat med acceptpriser!!!!

  • Om de fick ett fast arvode istället för en procent av försäljningspriset borde problemet försvinna. Då hade mäklaren bara brytt sig om att få igenom affären så fort som möjligt för ju fler affärer ju mer tjänar dem, oavsett pris.

 3. Känns helt tryggt att köpa ett sunkig 2:a på söder för 4 miljoner när man är helt utlämnad till en flinande stekare till mäklare och en bostadsrättsförening fylld av naiva 35-åriga kulturarbetare som är skuldsatta upp till öronen… Do it! Mina kollegor tvekar inte, så varför skulle du? Om alla gör det kan det inte vara fel!

  • Samma här, har hört flera exempel där bud trissat upp priser och sedan när den riktiga budgivaren inte vill lägga högre ringer mäklaren någon timme senare och säger att översta budet dragit sig ur med någon påhittad anledning. Detta har hänt flera gånger.

 4. Det finns väl ingen normalbegåvad människa som ser mäklare som annat än just säljare. Alla som säljer bostad hoppas/förväntar sig att mäklaren ska trissa upp priserna, annars kunde man sålt sin bostad på blocket istället.

 5. Märkligt nog verkar många köpare inte ha så mycket emot att priserna rusar. Jag tror att dom skiter i det eftersom dom är övertygade om att dom inte skall behöva betala tillbaka lånen och att dom ändå kommer göra vinst vid försäljningen. Eftersom priserna inte kan gå ner är det faktiskt fördelaktigt att betala så mycket som möjligt. Sk Stockholms-logik. Kan bara sluta i katastrof, men vi kanske får se priser på en årslön per kvadratmeter först…

  • Sund marknad 😀

   Lägg till att bankerna ger köparen nästan obegränsade mängder nyskapade pengar för att buda med, det är därför penningmängden ökar med ca 70 miljarder/månad, pengar skapade genom bostadslån. Det kan som du säger bara sluta i katastrof och håller nu på att göra det.

   • Frågan är bara hur lång tid det tar… 1,2,5,10,15 eller 20 år?

    Några ränte- och skattesänkningar till så skall du se att priserna börjar öka 5ggr snabbare än lönerna igen! Ingenting verkar kunna knäcka tron på bostaden som investering.

 6. Att köpa en lägenhet i ett nybygge verkar ju vara rena ekonomiska självmordet:

  1 – Ett vansinnigt överpris som budas upp i stratosfären
  2 – En lika stor skuld utöver det, dold i BRF:en
  3 – en oerfaren styrelse i BRF:en
  4 – unga överbelånade grannar med konjunkturkänsliga jobb
  5 – dålig kvalitet på material och arbete, renovering krävs om 10-15 år

 7. Om någon i min nära vänkrets, tänkte högbelåna sig för bostadsköp
  idag, så skulle jag kärvänligt skälla ut personen efter noter. Det
  handlar mycket om att vilja gå från ”tro till vetande…”. Svindlande
  kredit-volym-ökningar i 25 års tid har ju skapat delvis gratis-hyra
  till den som hyr sin bostad i dagens Sverige – det är det enklaste och
  mest självklara belägget för naiva uppfattningar om hållbar och t o m
  tron på fortsatt prisuppgång.

  Det är inte svårt att hyra sitt boende verkligt billigt – jämfört med
  att köpa och äga idag, inte minst i fina Stockholms-lägen. Den som
  äger sin bostad och hyr ut till dig erhåller inte ens 4% i hyra på
  insatt kapital på den FRIA uthyrningsmarknaden (villor, BR:er m m). Ju
  högre pris-segment och mer påkostad inredning, desto lägre hyra i
  procent, t o m så pass lite som under 3%. Det räcker bara till faktisk
  eller alternativ placerings-räntekostnad för ägaren! Hyrestagaren
  erhåller i praktiken gratis BR-månadsavgift / driftskostnad,
  slitagekostnad, avskrivning, ägarrisk och administration – och detta
  enbart för att ägaren inte kan hitta vare sig privatpersoner eller ens
  företag som vill hyra för mer…!!! En bättre indikator för
  masspsykologiska bubbel-priser på ägande går inte att hitta!

  Någon som börjar fatta den absurda bostadsprisvärderingen idag? Den
  bygger helt enkelt spekulativt på att ägaren skall kunna komma i hamn
  med sin kalkyl genom att kunna skapa en reavinst för sina
  under-finansierade driftskostnader. Visst, de flesta har ju för avsikt
  att själva bo och vill inte bry sig om att göra en hållbar
  värderings-kalkyl utifrån driftskostnader o möjliga intäkter. Samma
  naiva synsätt har fått refinansieras som en löpeld runt om i
  västvärlden. Grunden för skenande bostadspriser har överallt i alla
  pris-segment varit bankernas massproducerade dator-utlåning till allt
  lägre ränta. Sedan 1987 (= 25 års oavbruten tid), är den
  genomsnittliga VECKO-uppgången netto i de svenska privathushållens upplåning
  1,7miljarder (1.700.000.000) kr. Denna kreditvolym är inte
  bankfinansierad av några kunders eller aktieägares insättningar, mer
  än med några få ynka procent. Men den smygstartade ”avlånefieringen” i
  bankerna p g a det successivt ökade kravet på uppsamlat
  bank-sparkapital före utlåningen är en del av den pågående
  ”bostadspris-slow-motion-nedgången”. Någon som fortfarande tycker det
  ser ok ut?

  • ”Det är inte svårt att hyra sitt boende verkligt billigt – jämfört med
   att köpa och äga idag, inte minst i fina Stockholms-lägen.”

   – Nej det är inte svårt, det är omöjligt. Eller menade du för dom som redan kommit över fina hyresrätter centralt?

   • Jag kan glädja läsare med att du är antingen desinformerad eller oinformerad.

    Det finns gott om andrahandsboende i Stockholm till en hyra som ligger på så lite som 3-4% av värdet på den bostad som uthyraren ställer till förfogande. Googla alla uthyrningssajter! Visst kan det temporärt vara enklare och bekvämare att köpa sig någon BR eller villa till ungefär samma driftskostnad, men med den ohyggligt svindlande sannolikheten att förlora ett stort kapital i den ekonmiska ägarrisken, så skulle nog många innerst inne föredra hyresboende under några år, mot att få köpa så mycket billigare om c:a 5 år…

    Dessutom: Så pass nyligen som i somras fanns flertalet 1:a-handskontrakt HELT KÖFRITT att kunna teckna i Stockholm stad / Råcksta: Trevliga nybyggda lägenheter på 3 r o k med balkong o solig utsikt mot gönområde: c:a 80 kvm för c:a 11.500 per månad.
    Jag hade lätt kunnat acceptera det valet efter försäljning av Bromma-villan…

    • Jag är i bostadsletar svängen nu sen i somras och att hitta nåt att hyra i andra hand är inget problem och din priskalkyl är nog också korrekt! Förstahand går också att hitta och du kan få en lägenhet imorgon om du kan nöja dig med skarpövägen, fisksätra eller andra ”sunkigare” adresser på ändarna av tunnelbanelinjerna. Därmed kan jag inte hålla med om att det är sån vansinnig och omöjlig sitvation att hitta lägenhet. Däremot att få ett förstahandskontrakt innanför tullarna krävs kötid på ~20 år av vad jag kunnat se på stockholms bostadsförmedling, sen kan man så klart ringa privatvärdar och köpa svartkontrakt och säkert en massa andra sätt ordna sig ett förstahandskontrakt.

     Jag har stått i 5 år och det räcker inte till vad jag vill ha, ser ut som att dom jag söker i kranskommunerna går till folk som stått 7-.8 år så det blir nog till att hyra andra hand här några år om inget dimper ner i knäet på mig.

     Vad vi behöver e marknadsmässiga hyror och mindre byråkrati och avgifter för att bygga nytt men allt vi kommer få är ett nytt statligt miljonprojekt är jag rädd för. Opinionen kommer kräva det och dom styrande kommer ge dom det oavsett partitillhörighet.

   • Svar petter: 5 år i Sthlms bostadskö bör räcka för att ge dig kontraktet på nybyggd HR i t ex Stockholm / Husarviken-området närmaste året! Där byggs en hel del attraktiva hyreslägenheter. Håll dig framme o anmäl dig på projekt-stadiumet hos Bostadsförmedlingen el direkt hos värdarna! Hyrorna är knappast planekonomiskt lågt satta och du måste givetvis ha stadigvarande bruttoinkomst på c:a 3 x årshyran, men det förefaller oerhört attraktivt jämfört med dagens köpnivåer, som sagt…

    Tänk om ett antal år framöver i nämnda område: Tragedier som lär utspelas när dagens BR-köpare tvingas avyttra och slumpa bort sin bostad med förlust p g a skilsmässor och/eller arbetslöshet. Samtidigt tvingas man då söka ett hyresboende – gärna i samma område – då kanske du m fl står där och är beredda på prisvärt köp och bostadsbyte…

    • Tack för tipset! Var precis med till visning för 4 nyproducerade i blackeberg vid vattnet men hamnade på 20 plats när dom togs bort så jag har ingen större förhoppning om att det ska gå så lätt att få nåt i husarviken men man vet inte… Men jag har lite alt så länge. E bara glad att stå på andra sidan marknaden och titta på;)

    • Pratade idag med Familjebostäder när jag besökte öppet hus för norra djugårdsstaden. Dom har redan hyrt ut sina 107 lägenheter som kommer inkvarteras i februari och lägsta kötiden som fått en av dom var på 6 mån. Nu e ju dom uthyrda men här kommer det ploppa upp hus i 10 år nu så det verkar bara vara att va lite aktiv och inte ha för bråttom så ska det gå bra… Överlyssnade nån annan i en monter som sa att de planerar för att få 700 br lägenheter klara om året för att inte påverka priserna negativt! Aha tänkte jag, men den ENORMA bristen då??? Jaja men ett litet tips till er som sover dåligt om nätterna med höga lån och bostadsrätter i stan kan ju va att titta närmare på nybyggnationerna runt stan! Slakthusområdet och årstafältet är ju andra projekt på G! Ps Tack till cisco kid för tips!

 8. Apropå senaste 20 årens hajp för ägande – inte minst i storstäderna; själv sålde jag villan 2010(taxv > 7”) och flyttade in i finfin nybyggd hyresrätt i Sthlm innerstad efter 3 år i allmänna bostadskön. Ingen annan i bekantskapskretsen hade tänkt så, då man normalt köper något igen efter sin boendeförändring, men fler är nu på väg med hyrestänkandet efter att ha konfronterats med iskalla siffror.

  Köpa sitt boende är däremot helt rätt i USA t ex: Där får man i t ex Florida el Nevada (Las Vegas) extrema 15-20% i hyresintäkt på sitt ägande om man vill hyra ut. I Sverige ligger vi på makalöst låga 3-4%. Men köpa bör man nog inte göra förrän vi når 10% i möjlig hyresintäkt. Bättre säljindikator till förmån för hyresboende kan man knappast hitta! I princip bör bostadspriserna halveras för att nå balanserat förhållande på ägande i förhållande till att hyra. Så här skrev jag nyligen i ett annat inlägg för att utmana folks tänkande lite:

  ”Den listiga hyresmuppen i sitt hotellboende & den hunsade BR-ägaren i
  tvångskollektivet”

  Hyresrätt-kontrakt har en enormt underskattad kvalitet, delvis hunsad
  som idé av den lite ängsliga borgerlig-politiska ägande-ideologin, som
  ju delvis även underblåst folks ”snabba-cash-mentaliteten” inför
  ombildningar. Men hyreskontraktets enkelhet, avtals-tydlighet,
  bytesrätt, besittnings-skydd och ändå 3 månaders fri uppsägningsrätt
  samt ekonomisk frihet är mycket starka argument för att bo i
  hyresrätt. Känns faktiskt som en form av hotellboende exkl frukost,
  men med fullutrustat kök…

  BR-ägare, å andra sidan, har blivit nya tidens hunsade
  bostads-innehavare! Snacka om risker med att sitta trångt i
  förhandlingar med bank, risken för en betalnings-svag marknad när man
  är tvingad el frivilligt vill sälja, amatör-BR-styrelser som har
  vetorätt angående fastighets-renoveringar, lån i föreningen samt
  alltför ofta negativa synpunkter på medlemmars möjlighet till
  andrahandsuthyrning. Tillkommer engagemangskrav med arbetsuppgifter i
  sin förening o s v. Och ändå äger man inte sin fysiska bostad
  formellt, utan enbart dispositionsrätten. Styrelsen kan till och med
  förvägra dig försäljning av din BR-andel gång på gång bara för att den
  inte accepterar dina förslag på köpar-medlem i föreningen. I värsta
  fall får du lämna BR-lägenheten till föreningen utan att få några
  pengar alls för den – trots att du hade köpare som ville betala dig!
  Andrahandsuthyrning fanns ju inte på kartan… Se aktuellt rättsfall i
  Skåne t ex.

  Visst kan det ha sina fördelar med BR-ägande, men för att köpa på
  nuvarnade nivåer bör man vara helt okänslig för prisfall o aldrig
  behöva beklaga sig för en realisationsförlust-affär.

  På 1990-talet i Stockholms-förorten Täby t ex, förekom situationer då
  den som tidigare hade köpt sin BR, blev tvungen att betala någon för
  ett övertagande och på så vis kunna bli av med sin BR-föreningsandel /
  lägenhetsdisposition. På köpet fick övertagaren = nye ägaren givetvis
  ett föreningsandels-åtagande med usel ekonomi – läs höga
  räntekostnader!

  Om inte BR-boendet är boende och deltagande i ett sorts
  tvångs-kollektiv jämfört med HR-kontrakt / ”hotell-boende”, så vet jag
  inte vad…

  • ”jälv sålde jag villan 2010(taxv > 7”) och flyttade in i finfin nybyggd hyresrätt i Sthlm innerstad efter 3 år i allmänna bostadskön”

   Kommer visa sig vara en fantastiskt bra affär. Det är det inte många som kommer göra detsamma då utbudet av hyresrätter är väldigt begränsat, den stora massan är fast i bostadsbubblan utan något hopp, skuldsatta med påhittade pengar för resten av livet.

   Ang BR-boende, många föreningar har löjligt mycket lån, så även om man köper rätten till en lägenhet i BR-föreningen kontant utan lån så blir man delägare i dessa lån som föreningen har

 9. Har själv nyligen gjort byte från BR till hyresrätt. I mitt fall var jag en riktig bolånetorsk med BR i nybyggt område (sjöstan) i en förening med stora lån. Skäms när jag säger att jag hade ganska dålig insikt i vad det innebar att föreningen var högt skuldsatt. Känns väldigt bra idag trots att jag bor längre från stan och priserna möjligtvis har stigit något sedan jag sålde.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s