En bostadsmarknad som drivs av påhittade pengar

Så här fungerar den svenska bostadsmarknaden:

Det hela börjar med att privata storbanker hittar på pengar och lånar ut dem till bostadsköp. Med mer pengar för bostadstransaktioner och begränsad mängd bostäder stiger bopriserna. När bopriser stiger måste de som vill bo lägga mer pengar på sitt boende och eftersom inkomster inte ökar i takt med ökningen av påhittade pengar måste de låna upp mellanskillnaden. När allt fler måste låna för att bo hittar bankerna på ännu mer pengar och driver upp priserna ytterligare.

Men förr eller senare, i det här fallet efter 2,8 biljoner påhittade kronor vill inte bankerna hitta på lika mycket pengar längre. Då avstannar prisökningen och ekonomin stagnerar med varsel m.m som följd. Det leder till att den enorma lånebördan blir svårare att hantera och i sin tur att bankernas riskbenägenhet minskar. Mängden påhittade pengar bostadstransaktioner minskar därför ytterligare.

Denna onda cirkel är starten på en ”bankkris” för när bopriser vänder ner omvandlas delar av lånen som bankerna hittat på till osäkra fodringar, risken att lånen inte kan betalas tillbaka ökar. Bankerna måste genast räddas, vanligtvis med hjälp av skattepengar och/eller pengar som Riksbanken hittar på (trycker upp). När bankerna räddats och fyllts med nya pengar börjar allt om på nytt. Frågan är bara vad de ska blåsa upp för bubbla nästa gång.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s