Bankkonton i det kontantlösa samhället

Eftersom staten och storbankerna bestämt sig för att avskaffa det vi använder som pengar (kontanter) har jag börjat fundera på hur detta samhälle ska fungera och vad som kommer användas som pengar istället.

Idag är siffrorna vi ser på våra lönekonton, sparkonton osv fordringar på kontanter, det är den mängd kontanter som vi lånat ut till banken. För att vi ska kunna få tillbaka våra kontanter har bankerna kontor för kontanthantering där de betalar tillbaka pengarna de lånat av oss.

Om bankerna och staten avskaffar kontanthanteringen så försvinner vår möjlighet att få tillbaka det vi lånat ut. Vad är en fordran på kontanter värd om det inte finns några kontanter eller går att få tillbaka några kontanter?

Alla betalningar och transaktioner måste göras genom bankkonton om det inte finns kontanter. Siffrorna som bankerna skapar ur tomma intet som vi ser på våra bankkonton är i det kontantlösa samhället pengar. Definitionen av framtidens pengar (om staten och storbankerna lyckas) blir därför: Fordringar på kontanter (siffror på bankkonton) som inte längre existerar.

Sweden moving towards cashless economy

Annonser

14 reaktioner på ”Bankkonton i det kontantlösa samhället

 1. var det inte runt -70 som guldbackningen av dollarn (eg federal reserve note) upphörde? Innan dess kunde en dollar/frn alltid växlas mot guld, därefter kunde en dollar/frn alltid växlas mot en annan dollar/frn. De papperslappar vi har i plånböckerna idag är inte värda något i sig. Liksom inte heller siffrorna på ett konto, helt kontrollerat av någon annan.

 2. Skulle man för bara tio år sedan ha beskrivit det scenario vi nu är inne, så hade man nog blivit betraktad som spritt språngandes galen. Ungefär som när man idag försöker beskriva vad man tror om framtiden….

 3. Fenomenet är inte dåligt i sig, men den kontroll som det medför är vansklig. Guld kan byta händer utan att det registreras någonstans. Kontanter kan detsamma. Men om det bara finns elektroniska siffror, så måste tydligen Alltid banken vara inblandad i exakt Alla transaktioner. Eftersom tydligen inga andra pengar skulle finnas, så kan jag inte justera plats (konto) på en enda (av påstått ”Mina”) kronor, utan att banken, staten och alla kommersiella bolag vet om det. Dvs det är i princip publikt vad jag gör med ”mina” pengar.

 4. Det här talar väl starkt för guld som framtida betalningsmedel. Så starkt att man kan tänka sej förbud för privat innehav av guld.
  Tore

 5. kan det vara en förberedelse att få in Sverige i EMU (när svenskarna blivit så hjärtligt trötta på det kontantlösa samhället o storebror flåsandes i nacken att vad som helst skulle upplevas bättre) eller har vi blivit utsedda till nånslags experimentverkstad?

 6. Tillgångarna på ditt konto är väl en fordran på betalningsmedel, inte kontanter? Övergången i sig är inte ett problem enligt mig för det medför en del fördelar (lägre kostnader, säkrare ”transport”). Övervakningsgrejen har jag inga speciella problem med. Vet inte vad jag skulle behöva dölja direkt. Däremot finns det ju mängder med tekniska problem som borde lösas innan helt kontantfritt. Exempelvis strömavbrott, skimming osv.
  Annat riskmoment är ju såklart de mängder av skandaler med stor brist på etik i större företag och regeringar. Givet de tekniska riskerna och historiska fakta är föväntade fördelar mindre än nackdelar och risker. –> Vänta tills det är säkert med kontantfritt.

  För att inte nämna vad det får för konsekvenser för de stackars pensionärerna…

 7. Sverige håller på att bli katastrofalt på många sätt. Vad händer vid ett stort elavbrott bara, vi kan inte köpa bränsle, mat, eller andra livsuppehållande nödvändigheter. Arbetslösa eller personer med överbelastad ekonomi har inte rätt till ett bankkonto och kort, skall de svälta och frysa ihjäl?
  För egen del jobbar jag hårt på alla sätt och omsätter hyfsat men ca 80% går till skatt av olika slag. Den skatten betalar jag gärna när jag ser att den går till rätt ändamål, de ändamål som de en gång i tiden var avsedda till. I huvudsak utbildning, sjukvård, äldre-vård och omsorg. Jag ser att EU klämmer oss på 31 MILJARDER kr varje år i avgift. Dessa vill jag fördela på vår egen sjukvård istället varje år. Vi skulle ha världens kortaste vårdkö och världens bästa sjukvård.
  Jag önskar en ny omröstning om EU.medlemskapet. Att regeringen försöker smyga in oss i EMU är inget som förvånar, så har ”överheten” i det här landet jobbat sedan reformationen för 500 år sedan. Det går att handla för euro i en hel del kust-städer i Sverige redan. Bara en början på mer elände. Det värsta är att politiker i det här landet säkrar sin egen trygghet i form av generösa pensioner och liknande som faller ut med 200.000 kr / år redan vid 37 års ålder ibland samtidigt som de de kräver att folket skall arbeta i princip till de dör. Hyckleriet saknar gränser och det gör även den dumhet de representerar när de styr, helt beroende på att de själva ALDRIG varit i kontakt med de problem som de tar beslut i. vad vi behöver är inte ett gäng generationsakademiker som är uppfödda på stekta små sparvar rätt in i munnen hela sitt liv i styret utan vanligt folk som fattar värdet av moral, ÄKTA humanism, raka regler och lagar, hårda arbetarnypor, ekonomiska förutsättningar, och så vidare. Dessa finner man inte på Rosenbad..
  Jag är starkt orolig för hur våra politiker styr över våra huvuden. En liten ljusning ser jag i att ett parti med båda fötterna väl förankrade på samma mark som vi vanliga lönearbetare trampar omkring på och med ideal som gör vardagen enklare för oss som sliter och arbetar hårt utan att tjäna mycket pengar, ökar stadigt. Gud välsigne SD. ( snart 2:a största partiet.)
  Ett tips till Bengt Westerberg: Att utbilda lärare för 160 milioner för att klara att ta konflikten med ”bångstyriga” elever som fattat att invandringen av denna dignitet sker på bekostnad av deras egen existens är ungefär som att komma till läkaren med ett brutet ben och bli hemskickad med alvedon och en övertalning att man egentligen hade huvudvärk fast man bara inte förstod det själv… Bengt, du är så enormt korkad så man finner inte ord. Och mattorna du klampat på hela ditt liv måste vara helt jävla enormt stora, så mycket skit som du lyckas sopa in under dem hela tiden. Ta tag i grundproblemet istället. Lägg 160 miljoner på att skruva åt tumskruvarna på de som tex, lurar F-kassan på 4 miljarder / år i falska assistansersättningar, lurar staten på ekonomiskt bistånd när de lånar varandras barn för att få mer bidrag, osv osv.. och allt detta på bekostnad av (som våra undomar hör dagligen) besparingskrav i skola, vård och omsorg. Ungdomar har hjärnor, de KAN tänka och de ÄR oroliga för sin framtid. Den framtid som du, Bengt tvingar dem att leva i när du själv har dött. Om du rotar rätt på den STORA roten till problemen med invandringsfientlighet så behöver inte lärarna lägga tid på att konfronteras av oroliga elever för då finns inget att konfrontera om.. Tänk hur lätt det kan va när man inte är politiker. 🙂

 8. ” Fordringar på kontanter (siffror på bankkonton) som inte längre existerar.”
  Helt rätt! Mao en total skuldavskrivning för banksystemet då de genom kontanternas avskaffande aldrig skulle behöva betala sina skulder (=kundernas kontoinnehav som är bankens skuld till kunderna och inget annat)

 9. Det är lite det jag var inne på i tidigare inlägg, att det största steget redan verkar vara taget i och med att vi redan lämnat guldbackning. En total skuldavskrivning känns mer reell i fallet då de bytte guld mot papper med tryck (och metallskrot/kontanter) – pappret har de själva monopol på att producera och trycka så till den mån att det kallas ‘lagligt’ och de därför kommer undan med det. Jag känner mig ärligt talat pessimistisk inför framtiden, jag tror inte att steget till ett samhälle utan kontanter är långt borta. Och jag tror inte att många kommer kunna föra ett övertygande resonemang varför det skulle hindras. Stora resurser av länders(!) ledare läggs på att det ska bli såhär.

 10. Jag förstår inte riktigt?
  Skulle det alltså eliminera risken för ”bankruns”?
  Men man kan ju fortfarande flytta sina pengar till en annan bank, elektroniskt, och då kan ju en bank gå omkull ändå, även om man inte tar ut kontanter? Det borde inte innebära att bankverksamhet övergår till att bli en fullkomligt riskfri sysselsättning…? Om så vore, skulle det ju inte behövas någon centralbank, då skulle varje bank bli sin egen centralbank. Det låter lite väl fantasifullt, trots allt…

  • ”Skulle det alltså eliminera risken för ”bankruns”? Det borde inte innebära att bankverksamhet övergår till att bli en fullkomligt riskfri sysselsättning…?”

   Storbanker som är TBTF har inte kunnat drabbas av bankruns de senaste 100 åren. Staten garanterar deras återbetalningsförmåga med sin obegränsade tryckpress.

   ”Men man kan ju fortfarande flytta sina pengar till en annan bank, elektroniskt”

   Vilka pengar? Menar du fordringar på kontanter som inte existerar? Var är pengarna?

   ”Det låter lite väl fantasifullt, trots allt…”

   Visst gör det 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s