Därför är bostadsmarknaden så viktig

Bostadsmarknaden är i dagens ekonomiska system extremt viktig pga att det är genom bostadsrelaterade lån som ca 90 procent av penningmängden skapas. När kredittillväxten/penningproduktionen avtar så avstannar ekonomin och priser sjunker, när priser sjunker så får bankerna problem och drar åt kreditkranen ytterligare. Det är en ond spiral.

För att få kreditkranen att öppnas igen måste centralbankerna som påstår sig styra kredittillväxten fokusera på den marknad där flest krediter skapas, bostadsmarknaden. Den måste pumpas upp på nytt så att ekonomin kommer på fötter igen.

Anledningen till att det ekonomiska systemet kräver ständigt hög kredittillväxt/ökad penningmängd är att alla pengar idag skapas genom lån, för att tidigare lån plus ränta ska kunna betalas tillbaka krävs mer och mer pengar för att hålla bubblan vid liv.

När man är medveten om detta är det inte särskilt förvånande att Federal Reserve just nu är så desperata att pumpa upp bostadspriserna, de vet att stigande bostadspriser betyder att penningmängden ökar och att det i sin tur leder till tillfälligt lägre arbetslöshet under kreditbubblans uppbyggnad.

För att ta reda på om penningmängden ökar är det bara att följa bostadsmarknaden (förutsatt att 90 procent av penningmängden fortsätter skapas där). Sedan kraschen 2008 har penningmängden inte ökat alls (bostadsmarknaden har stått still), men vi börjar nu se tecken på en förändring. Från Svd.se idag:

Federal Reserve kommer att använda sig av policyåtgärder för att öka den ekonomiska tillväxten och återhämtningen på bostadsmarknaden.

Fed ser tecken på återhämtning av bostadsmarknaden över hela landet.

”Sentimentet bland husbyggare har förbättrats avsevärt under det senaste året och mäklare rapporterar betydande ökningar av bostadsköpare”, sade han.

Fed-chefen sade att myndigheterna vidtagit åtgärder för att riva ned barriärer för flödet av bolånekrediter, vilket bör öka villigheten att ge nya lån. Även om regleringar är viktiga för att återställa en fungerande bostads- och bolånemarknad är styrkan i den allmänna ekonomiska också avgörande, påpekade han.

Från Bloomberg.com tidigare i veckan:

Buffett’s New CEO Calls Housing Gain ‘Start of Something Good’

Mary Rhinehart, who was named chief executive officer of Berkshire Hathaway Inc. (BRK/A)’s Johns Manville building-products unit yesterday, said that a pick-up in housing starts shows that the U.S. real estate market is reviving.

“It’s still off of a very low base, but we really believe that this is a start of something good,” Rhinehart said yesterday in a phone interview. “We’ve had a lot of glut in housing with all the foreclosures and hangover and whatnot and we really are optimistic that 2013 will be stronger than 2012.”

QE1, QE2 och QE3 har inte haft någon effekt på den totala penningmängden, men en återhämtning (som det kallas) på bostadsmarknaden kan få penningmängden på fötter igen. Mer pengar ger svagare dollar, högre inflation och därmed högre tillgångspriser som tex aktier m.m.

https://i2.wp.com/britishfreedom.org/wp-content/uploads/2011/07/How_the_bubble_burst_LG.jpg

Annonser

6 reaktioner på ”Därför är bostadsmarknaden så viktig

 1. Ja, du ger en väldigt god sammanfattning tycker jag och förklarar att penningmängden här är viktig och att det är därför som det anses viktigt att blåsa liv i bostadsmarknaden igen – för att inte få deflation. Det verkar vara väldigt få som förstår detta. Jag menar alltså inte att det nödvändigtvis är önskvärt, men det är så vårt penning/banksystem funkar.

 2. Dave1, vad är det som hindrar bankerna att låna nu? Är räntan för god på fed konstra risken på bostadsmarknaden? Förväntar du dig att bokmarknaden i US kommer dra med stormsteg när det väl sätter igång eller kommer bankerna av nån anledning vara varsamma?

  Sen är inte resevkrav ett effektivt verktyg för fed att hindra en för stark kreditexpansion?

  • Det finns inget som hindrar bankerna, beslutet är helt upp till dem. Tillsammans kan de skapa 150 biljoner på väldigt kort tid vid 1% reservkrav.

   Räntan som fed betalar för att bankerna inte ska skapa lån är lägre än den de kan få på bostadslån men risken är noll och kostar banken ingenting. Räntan på överskottsreserver är det enda som skulle kunna vara ett hinder. Men överskottsreserverna har redan börjat omvandlas till required reserves, mängden har sjunkit från 1,6 biljoner till 1,4:

   Med så mycket köpkraft hos bankerna vore det inte förvånande om de pumpar upp en ny bostadsbubbla. Jag tror processen kommer att accelerera och det kan som sagt gå fort men bankerna agerar sällan logiskt. Man får hålla koll på överskottsreserverna och penningmängden M3 på shadowstats.com för att se hur det artar sig.

   Reservkrav kan säkert potentiellt användas för att hindra kreditexpansion, men de senaste 100 åren har världens centralbanker successivt sänkt reservkraven. Man måste komma ihåg att centralbankens verkliga uppgift är att smörja storbankernas penningskapande, inte förhindra det. Smörja = sänka reservkrav, trycka pengar när bankerna har problem, sprida propaganda och ljuga för befolkningen (du vet ju att enligt centralbanker är bostadsmarknaden alltid sund vid toppen av en bostadsbubbla, alltid samma sak), låtsas styra bankernas utlåning med den sk ”styrräntan” som egentligen inte styr något alls.

   • Man skulle väl kunna tänka sig att en sänkt överskottsreservränta kommer att kombineras med höjt kapitalkrav för att hindra bankerna att maximera sin vinst nu när bankernas reserver är historiskt höga!?! Intressant för oss är ju på vilken tidsskala dessa 150 biljonerna kommer skapas…. Att de kommer skapas råder ju inget tvivel om.

    Tack för dina svar 🙂

    • ”Smörja = sänka reservkrav, trycka pengar när bankerna har problem, sprida propaganda och ljuga för befolkningen (du vet ju att enligt centralbanker är bostadsmarknaden alltid sund vid toppen av en bostadsbubbla, alltid samma sak)”

     Detta är RBs verktyg för att främja den finansiella stabiliteten, haha 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s