Why is there so much Debt?

Annonser

8 reaktioner på ”Why is there so much Debt?

 1. Cornucopia har inte alls förstått kreditskapandets dynamik och då inte heller själva essensen för krisen vi har nu, läs hur han vill att Sverige ska agera i kommentarerna 🙂

  http://cornucopia.cornubot.se/2012/11/regeringen-bryter-mot-budgetreglerna.html

  ”Ordning på ekonomin? Finns inget snabbt sätt. Minska skulderna så får vi mer utrymme i ekonomin när vi slipper betala räntor. Minskade skulder = minskad efterfrågan på krediter = lägre räntor = ännu enklare att minska skulderna.” -cornucopia

  • Förklara gärna vad du menar, för vad jag kan se så stämmer ju faktiskt det han säger den här gången.

   Problemet som många länder har med hög skuldsättning är ju att deras räntebetalningar är en väldigt stor utgift, deras pengar räcker inte till, och dom måste låna för att kunna betala alla sina utgifter – en ond spiral.

   Så visst stämmer även det motsatta, att om man betalar av på lånet så får man mindre räntor att betala, och då inget/mindre behov av att låna pengar för att kunna täcka alla sina utgifter = man ses som stabil, för längre ränta och kan betala av ännu mer på sina lån. Dvs en god spiral.

   Så, som sagt, ge gärna en vidareutveckling på vad du menar?

   • Om ~ 98% av alla ”pengar” är skapade av bankerna i form av lån med ränta knutet till sig så ser jag inte hur att minska penningmängden=krediterna löser nåt!?

    Sen så är visa stater och företag mm för högt belånade, lånen måste väl justeras om ;-). Sista åren har stater sugit upp privat skuld( främst banker) och hamnat i kris, eller dom som inte kan trycka pengar har hamnat i kris. Men sen kommer man att blåsa upp den privata skuldsättningen igen och då kunna minska på den offentliga!

    USA kommer inte minska sin skuld nånsin som jag ser det! Takten för hur snabbt den växer kommer minska men den kommer forts öka! Så har det varit sen 1971 och så kommer det forts…

    • Alltså den totala expansiva mängden pengar försvaras ju av Riksbanken (2%inflation per år) och då räcknas inte ens allt med. Den totala penningökningen är nu 4,5% i Sverige ner från 14% 2006, och där kommer i princip allt från lån, 98% av penningmängden är krediter, bankens påhittade pengar!

     Ska vi göra penningmängden 0 då genom att sluta låna och också negativ genom att betala ränta och amortera på nuvarande penningmängd?

     Låter som det kommer bli tufft! 😉

     Oj va kass jag va på att reducera det jag försöker få fram 🙂

  • Tror att corny inte förstår att pengar/besparingar försvinner/dör när en amortering görs.

   Amotering = minskade skulder = minskade besparingar = mindre pengar = deflation = fallande tillgångspriser = bankerna får problem och minskar sin långivning = finanskris

   Om svenska folket skulle börja amortera snabbare än ökningen av lån varje år så skulle det få exakt samma effekt som nu när bankerna bromsar sin långivning = ekonomin får problem (varsel, konkurser osv). Förmågan att amortera är helt beroende av att pengarna som skapas cirkulerar tillbaka i form av löner så att de kan användas för amorteringen. Men i en ekonomisk kris med hög arbetslöshet är detta omöjligt, återbetalningsförmågan i en kris sjunker drastiskt. Se 3:44 här:

   Efterfrågan på krediter/pengar/besparingar sjunker inte bara för att vi amorterar, tvärtom, när det finns mindre pengar vid hög amortering ökar efterfrågan på pengar. Visst är det logiskt? Men corny förstår kanske inte att krediterna är pengar när han skriver: ”Minskade skulder = minskad efterfrågan på krediter”?

 2. Och denna ”public organisation” skulle aldrig finansiera regeringens underskott och alltid göra de som är bäst ur folkets synvinkel? Även om de strävade efter de brukar inte statens business gå som planerat.

  Jag tror inte detta är rätt väg…

  • Men det är väl bättre att staten skapar pengarna själv än att de ger sitt monopol på att skapa pengar till 4-5 storbanker? Hade du själv givit bort din tryckpress till grannen och sedan lånat pengar av honom mot ränta?

   • Pest eller kolera, jag tror inte staten hade skött de så mkt bättre.

    Enligt mig skulle de vara bättre att göra bankcheferna som driver bankerna personligt ansvariga och se till att staten aldrig räddar någon bank. Då tror jag utlåningen sett väldigt annorlunda ut..

    Jag är inte tillräckligt insatt för att kunna ge en lösning men att låta staten låta trycka pengar känns inte helt rätt de heller.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s