En lösning på den svenska skuldbubblan (den bästa)

Corny skrev idag om sitt förslag på hur skuldbubblan ska lösas, betala av de påhittade lånen med hårt inarbetade pensionspengar. Staten, storbankerna och Riksbanken har ett liknande förslag, ta av skattemedel samt tryck upp mer pengar och ge till bankerna. De vill att lånen som bankerna skapat ur tomma intet ska återbetalas men jag har ett mycket bättre förslag:

Låt svenska folket skapa pengar, nu är det vår tur. För att det ska bli rättvist får vi ”bara” skapa 2,7 biljoner kronor, samma mängd som storbankerna skapat. Svensken kan sedan välja om den vill betala tillbaka lånen som banken hittat på eller kanske köpa tillbaka allt guld som Riksbanken konfiskerat och sålt ut de senaste 100 åren, möjligheterna är stora.

Nu kanske ni tänker, det skulle ju bli skyhög inflation om vi gör detta? Men det är lugnt, KPI-inflationen kan ju justeras vid behov och KPI är ju den riktiga inflationen. Staten hade älskat detta, mer pengar löser allt. Det är därför de låter storbankerna skapa flera miljarder kronor i månaden.

Annonser

5 reaktioner på ”En lösning på den svenska skuldbubblan (den bästa)

 1. Tror mer på följande koncept:
  1) Förbjud bankerna att skapa pengar.
  2) Låt riksbanken trycka pengar i samma omfattning som de privata bankerna (7% nya pengar om året)
  3) Pengarna fördelas ut till alla proportionell mot folks deklarerade inkomst och förmögenhet.
  4) De som är skuldsatta måste använda de nytryckta pengarna till amortering.
  5) När alla skulder är återbetalda så fryser RB penningmängden eller knyter valutan mot guld
  På så sätt får man en kontrollerad skuldavskrivning och en rättvis omfördelning av pengarna från banker till privatpersoner.

  • ”De som är skuldsatta måste använda de nytryckta pengarna till amortering.”

   Det finns ett problem med det förslaget, bankernas fordringar på pengar omvandlas till pengar. När alla lån har betalats tillbaka äger storbankerna alla kontanter, M3 på 2,7 biljoner (summan vi är skyldiga bankerna) omvandlas till kontanter M0. Knyter vi sedan pengarna mot guld så betyder det direkt att bankerna sitter på allt guld. Eller?

   • Jag är lite osäker på hur det hänger ihop Men jag trodde i alla fall att varje utlånad krona motsvarades av fodran på banken, men att banken inte har likvida medel för att betala tillbaka alla fodringar tack vare FRB-systemet?

    Ett exempel:
    I en standard huslånetransaktion så skapar ju banken pengar ur tomma intet till låntagaren (husköparen), som använder pengarna till att betala hussäljaren. Om vi för enkelhetens skull antar att båda har samma bank och hussäljaren sätter in hela köpskillingen på bankkontot så kommer (väl?) husköparen ha en skuld till banken men banken en fodran från hussäljaren på samma belopp.

    Problemet med ett FRB system är sedan att banken bara behöver hålla kvar en bråkdel av hussäljarens bankkontopengar i likvida medel och därför kan fortsätta skapa nya krediter.

    Om ovan stämmer så kommer återbetalningen av skulder via pengar som trycks av RB leda till att bankernas likvida tillgångar (kapitaltäckningen) ökar och går mot 100%, men bankerna äger inte pengarna utan förvarar dem åt spararna. Bankerna kan låna ut spararnas pengar mot ränta men man kan bara låna ut dem en gång så att säga.

    • ”banken bara behöver hålla kvar en bråkdel av hussäljarens bankkontopengar i likvida medel och därför kan fortsätta skapa nya krediter.”

     Svenska banker behöver inte hålla några kontanter alls. För att klara flödena i RIX (betalningssystemet) får de låna kontanter räntefritt från Riksbanken. Utöver det kan de skapa hur mycket kredit som helst utan att hålla någon reserv. Det finns alltså inget reservkrav (krav på hur mycket en kontanter en bank behöver hålla i förhållande till fordringar på kontanter) i Sverige. Det behövs bara någon miljard för att klara betalningarna som görs i RIX från de 2,7 biljoner bankerna skapat i kontosiffror.

     ”Om ovan stämmer så kommer återbetalningen av skulder via pengar som trycks av RB leda till att bankernas likvida tillgångar (kapitaltäckningen) ökar och går mot 100%, men bankerna äger inte pengarna utan förvarar dem åt spararna.”

     Bankernas reserver kommer öka om de får nytryckta kontanter för varje fordran de har. Detta är vad som hände i USA 2008, FED tryckte upp kontanter och köpte bankernas osäkra fordringar, bankerna fylldes med kontanter och deras reserver skenade, excess reserverna är just nu 1,4 biljoner.

     Samma sak händer i ditt förslag, Riksbanken trycker upp kontanter och ger dem till folket, folket betalar sina lån med dem = bankerna fylls med kontanter. Om alla lån betalas på det här viset kommer bankerna sitta på 2,7 biljoner i kontanter.

   • Kanske har du rätt. Lös problemet. Exempelvis:

    1. Dela lika
    2. Dela proportionellt mot åldern
    3. Dela proportionellt mot betalad skatt är 2011.

    Var kreativ och dra till med något du också. Det blir inte sämre än det gällande och i ljuset av graden av orättvisor vi levt med länge kan vi nog stå ut med vad som helst. Hur som helst är det bara formen för nystart det handlar om. Nya marknadsekonomiska jämnvikter kommer snart nog.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s