QE3 visst, men inga pengar trycktes….

Det var många som förväntade sig att QE3 skulle leda till kraftigt pengatryckande från Amerikanska centralbanken (QE TO INFINITY!!! Endless QE osv osv..), men det visade sig bli en stor flopp då penningmängden (monetära basen/kontantmängden) minskat efter QE3 startade. Federal Reserve har därmed tagit bort fler dollar ur systemet än de skapat. Från Biiwii.com:

In reality, the Adjusted Monetary Base seems to be the view that is most in line with reality. It has been stagnating since mid-2011. Here’s a blown up view…

The Fed announced a QE operation in September, which was met by a burst of euphoria in the precious metals and markets in general. But the reality of Operation Twist and I suppose Dennis Gartman’s theory of CDS maturing out the back door of the money supply shack has dampened the QE effect.

Betyder detta att inflationen kommer avstanna? Nej, snarare det motsatta. Att Fed inte behöver pumpa in mer kontanter i systemet är ett tecken på att bankerna börjat låna ut/skapar pengar igen, de klarar sig på egen hand vilket inte är så konstigt när de har $1,4 biljoner i överskott parkerat hos Fed. Bostadsmarknaden visar tecken på återhämtning och samma sak gäller för arbetsmarknaden. Den totala penningmängden (M3) ökar med ca 4% per år så de privata storbankerna i USA skapar bevisligen stora mängder pengar, även om inte Fed gör det.

Upprepar vad jag skrev i mars 2012:

Det som är intressant i nuläget för en inflationist borde vara hur mycket pengar bankerna skapar. Detta kan man se i grafen över bankernas överskottsreserver t.ex, minskar mängden överskottsreserver så betyder det att bankerna skapar mer pengar. Andra bra indikationer är bostadsmarknaden och arbetsmarknaden, stigande bostadspriser och minskad arbetslöshet visar att banker skapar pengar. Dessa indikationer väger mycket tyngre än QE3 då de har mycket större effekt på penningmängden trots detta får de knappt någon uppmärksamhet från inflationisterna (kanske pga okunskap?). Bankerna kan fyllas med hur mycket kontanter som helst utan att det har effekt på inflationen, det är först när banker skapar pengar som inflation skapas.

Annonser

9 reaktioner på ”QE3 visst, men inga pengar trycktes….

 1. Då hade du rätt. Jag är imponerad av din djupa kunskap i ämnet 🙂 Vad har du för syn på Svenska bankers utlåning och hur det påverkar de Svenska bopriserna? I USA har bopriserna redan justerats en vända. Svensk privat skuldsättning är enl. siffror ur huvudet 70 % högre (ej medtaget bostadsrättsföreningars lån, vilket medräknad gör att vi landar på privat nettoskuld á 200% av bnp enl. corny, eller ca dubbel den i USA/capita). Bostadspriserna ser ut att minst ha stagnerat. Det är svårare att få lån i Sverige idag än tidigare. Vidare pratas det om amorteringskrav. Sentimentet försvagas löpande i takt med att fler ”experter” flaggar för prisfall och Aftonbladet med bihang insett att bubbelskräcken säljer lösnummer. Å andra sidan klubbades nyligen lagstiftning för enklare uthyrning av bostadsrätter, vilket bör ha motsatt effekt. Jag har svårt att förstå hur allt hänger ihop. Alltså hur USA´s uppenbarligen ökande kreditgivning påverkar den Svenska marknaden trots övriga/interna faktorer.

  • ”Vad har du för syn på svenska bankers utlåning och hur det påverkar de svenska bopriserna?”

   Svenska bankers utlåning för bostadsköp (utgör ca 90% av alla lån som skapas) har tvärbromsat, nu nere på 4,5: http://www.scb.se/Pages/PressRelease____344100.aspx

   En sådan inbromsning har sammanfallit med de bobubblor som spruckit i andra länder och är orsaken till att en bubbla spricker. En kreditdriven bubbla sprickar när kreditmängdens ökningstakt saktar in. Se t.ex vad som hände med ökningstakten i UK innan deras bubbla sprack ca 2008

   https://i1.wp.com/www.positivemoney.org/wp-content/uploads/2012/01/chart2.gif

   Samma mönster gäller för USA, Spanien, Danmark, Irland, Holland, Japan när deras bubblor sprack.

   Bolånetak, amorteringskrav, kapitalkrav för bankerna m.m kommer bara få ökningstakten att minska ännu mer i Sverige. Det är svårt att säga exakt vid vilken nivå det triggar en kollaps i svenska bopriser, men jag tror det är väldigt nära den gränsen och det är bara en tidsfråga. Processen kan gå väldigt fort men kan också vara väldigt utdragen, det beror helt på hur snabbt bankerna stryper sin långivning.

   ”Jag har svårt att förstå hur allt hänger ihop. Alltså hur USA´s uppenbarligen ökande kreditgivning påverkar den Svenska marknaden trots övriga/interna faktorer.”

   Det har ingen påverkan på svenska bopriser, lika lite som USA’s bopriskrasch hade på Kanadas bobubbla, dvs ingen alls. Allt har med bankernas utlåning att göra, eftersom bankerna i Kanada fortsatte pumpa in pengar på deras bomarknad 2008 så fortsatte deras priser upp, i USA bromsade bankerna utlåning helt och därför rasade deras priser. Samma sak gäller Danmark, deras bubbla sprack, vår fortsatte blåsas upp eftersom svenska banker fortsatte pumpa in pengar här.

   Långivningen i ett land kan vara skyhög samtidigt som grannlandets avstannar helt, det finns inget direkt samband.

 2. Håller med ovanstående talare. Är också imonerad över dina kunskaper och är också nyfiken på vad du tror om den svenska bomarknaden. Känns inte som att bankerna i Sverige har öppnat kranarna snarare tvärtom. Kommer detta att ändras framöver menar du?

 3. Någon, ”burst of euphoria in the precious metals” sen september har då inte jag märkt av iaf. Men intressant om utlåningen från banker börjar öka igen.
  Känns som det är en jävligt brant uppförsbacke med 1/6 av jänkarna på matkuponger och 50% av ungdomarna i södra europa arbetslösa. En valuta som är på tok för stark för vitlöksbältet. bla bla. Det känns som att det är låååångt kvar tills det vänder, men det kanske e då det vänder?!

 4. Jag rörde ihop siffrorna en aning. 170% av disponibel inkomst, eller 82% av bnp i Svensk privat skuld. Således är amerikanarna högre skuldsatta än Svenskarna i relation till BNP.

  • Ingen aning, en annan sak jag aldrig förstod var varför Riksbanken sålde halva guldreserven under $700/oz och köpte papperstillgångar för pengarna i syfte att minska risken på portföljen 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s