Viktigast 2013

För att ta reda på var börsen, arbetsmarknaden, bostadsmarknaden, inflationen, råvarupriser m.m är på väg 2013 är penningmängden helt avgörande. Penningmängdens ökningstakt avgör huruvida det blir lågkonjunktur eller högkonjunktur. Varje gång det är lågkonjunktur så rasar ökningstakten och i högkonjunktur ligger den på en stadigt hög nivå eller accelererar (oftast i slutet av en kreditbubbla).

Just nu ligger den (i USA) på en stadig nivå kring 3%, den totala penningmängden har ökat med ca 3% i snart två år (se blå linje i grafen nedan). Börsen har stigit, arbetsmarknaden har återhämtat sig, bostadsmarknaden har vänt upp, inflationen ligger strax under 10% per år.

I Sverige är situationen en helt annan, peningmängdens ökningstakt har rasat och allt tyder på att den kommer fortsätta göra det. Effekterna på arbetsmarknaden är uppenbar. Sverige är i en kreditkontraktion som ”snart” (inom två år) resulterar i en krasch samtidigt som USA är inne i en ny kreditexpansion med nominell tillväxt.

QE-program, repo-räntans nivå, skuldtak är i jämförelse med penningmängdens ökningstakt ointressanta faktorer. De som fokuserar på dem kommer med stor sannolikhet ta felaktiga beslut framöver, särskilt goldbugs som investerat i guld endast pga QE. Det finns ingen anledning att tro att bankerna i framförallt USA kommer sluta skapa pengar då de fortfarande har 1,4 biljoner dollar i överskott. Jag tror att vi kommer se penningmängden accelerera pga överskottet och därmed fortsatt förbättrad arbetsmarknad, bostadsmarknad och hög inflation.

Annonser

3 reaktioner på ”Viktigast 2013

 1. Hur ser du på pm bolagen 2013? VIT och Wildcat bla. Efter två års störtdykning måste det vända snart!!! [pm sektorn] Tror själv på ett riktigt starkt 2013.

  • Om penningmängden fortsätter öka eller accelerera så är det imo bara en tidsfråga innan PM-bolagen rusar på nytt. Har dessutom svårt att se hur bolag som t.ex VIT och WS ska kunna ligga kvar på dessa nivåer samtidigt som underliggande värde fortsätter explodera.

   Bara-bra mfl säger att HUI siktar mot 1500 (tror jag det var) på mindre än två års tid, om det skulle inträffa så blir det bra avkastning i de kvalitativa juniorerna 2013 😉

 2. Svag kredittillväxt i USA, inte speciellt positivt för börsen eller ekonomin. Smart av FED att fortsätta betala bankerna för att de inte ska låna ut pengar (IOER), smart! De säger att de vill att bankerna ska låna ut pengar men betalar dem miljarder dollar för att de inte ska göra det…..

  http://www.reuters.com/article/2013/09/19/us-usa-fed-banks-analysis-idUSBRE98I07B20130919

  ”Given what’s happening to bank credit and given that the economy isn’t booming, I would say it was very wise that the Fed did not choose to cut back on its asset purchases at this point,” Kasriel said in an interview.

  In recent weeks, residential mortgage lending has dropped and commercial lending growth has slowed as Fed officials have talked about starting to wind down their bond buying stimulus program. That talk of ”tapering” spooked bond markets, lifting long-term borrowing costs.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s