Bästa platserna att leta guld & silver 2013?

Kriterier:

 • Möjlighet att göra stora fynd
 • Höga halter
 • Enkelt att verka i regionen
 • Möjlighet att få tillstånd för gruvdrift och tillstånd att borra
 • Möjlighet att leta och bryta guld med minimal miljöpåverkan

De senaste fyra åren har Yukon i Kanada och Colombia varit de särklass bästa ställena att göra höghaltiga och stora fynd. Några exempel i Yukon är Underworld Resources som snabbt blev uppköpta av Kinross gold efter att ha träffat väldigt bra längder och halter, Atac Resources har hittat en potentiell ny Carlin trend med skyhöga halter på flera ställen inom deras claims, Kaminak Resources har lyckats bygga 3.23 höghaltiga moz och fortsätter växa. Alla dessa fynd är från ren grassroot exploration. Här är några artiklar om hur hett Yukon var från 2008 till nu:

Miners and investors join Yukon gold rush
The Yukon’s gold rush shows no signs of slowing
Gold Mania in the Yukon

I Colombia hade vi självklart Ventana Gold som gjorde det bästa fyndet sedan Aurelian med superhöga halter, vi har Continental Gold som gått från ett litet fynd på kort tid till det förmodligen mest höghaltiga projektet i världen med nu produktion inom en snar framtid. Utöver dem har B2Gold (i samarbete med AngloGold), Galway, Batero, gjort stora fynd.

Jag tror att Colombia och Yukon kommer vara fortsatt väldigt bra ställen att leta guld då det är så underexploaterat. Problemet med Colombia är miljön och att företagen utnyttjar lokalbefolkningen, se:

Ur det perspektivet är Yukon mycket bättre, det finns enorm potential och miljön är inte lika känslig. Det finns klara regler över vad gruvbolag får göra och de som arbetar för företagen har bra löner, win win för alla.

Ytterligare en som dykt upp på min radar är Turkiet. Jag fick upp ögonen för landets potential efter att Pilot Gold nyligen började träffa väldigt bra halter och längder vid sina borrningar, t.ex:

Pilot Gold reports 193 g/t gold over 12.0 meters at TV Tower, Turkey

Pilot Gold reports 11.63 g/t gold over 32.5 metres at TV Tower, Turkey

Pilot Gold reports 5.94 g/t gold, 12.6 g/t silver and 0.53% copper over 137.1 metres at TV Tower

Pilot Gold har imo en av världens mest kompetenta ledningar med bra kontanter, de lyckas ständigt vara på rätt plats vid rätt tidpunkt. På sin hemsida skriver de följande om Turkiet:

Turkey has a rich mining history and is quickly becoming an emerging gold producer. The country has permitted five gold mines between 2005 and 2011—more than Quebec and Nevada during the same time period. Yet, Turkey remains highly prospective and under explored— the estimated current gold endowment is approximately 34 million ounces, with three quarters of that amount identified in the last 10 years.

Ett annat guldbolag som jag har väldigt stor respekt för är Alacer Gold som också verkar i landet. De har en producerande gruva i landet och de har vad jag vet inte haft några problem med tillstånd eller drift. De har också flera explorationprojekt i landet som verkar vara deras framtida fokus. Vilka utöver Pilot Gold och Alacer som verkar i landet vet jag inte (någon annan som vet?).

På vilka ställen tror ni är bäst att leta guld 2013?

Annonser

13 reaktioner på ”Bästa platserna att leta guld & silver 2013?

 1. Chile kanske, har köpt Exeter (T.XRC) i 2 veckors tid nu 30miljoner oz guld eq och ligger några km i från Barrick, Mcap under 120m.cad tror de kommer bli uppköpta.

  Vit. mycket seg men ännu värre med mina Gold Canyon tuff start på året för min del.

  ha det

  • Vågar man sig på Chile? Jag har dålig koll på Chile specifikt men se bara hur det gick för guldbolagen i Argentina, det går inte att verka i det landet längre. Sydamerika överlag verkar skumt imo, bortsätt från Colombia (tro de eller ej).

 2. Varför inte? Ser Chile som betydligt stabilare än Argentina. Exters ledning är bland de mest kunniga i gruvindustrin med mycket bra kontakter.

  5% av min innehav resten ligger i Nordamerika och Europa, Afrika håller jag mig borta i från.

  lycka till

 3. Hiboberget i marmaverken i hälsingland tror i alla fall jag att det finns ENORMA möjligheter att hitta guld………………………men………………….det är ingen som tror mig……………………

 4. Chile ska vara rätt stabilt. Mycket bättre än Peru och Arg. Exeter skulle mycket väl kunna bli uppköpt vilket lär vara det som krävs för att komma någonstans. Capex på 4,6 miljarder USD !! Guldhalterna är mycket låga (0,4 g/T) men de totala tillgångarna är som sagt gigantiska. För eller senare händer det nog ,men blir det 2013,2015 el längre fram ? På dessa låga nivåerna kan det nog ändå bli en bra placering.

  • Från Alamos presentation om Turkiet:

   Turkey Needs Mining
   • Government calls mining a key to economic growth
   • (New Mining Law 2010; New Commercial Code 2012)
   • 2011 current account deficit 9.9% of GDP
   • (New investment system promotes foreign direct investment) • Tax incentive became law in June 2012
   • Alamos expects to qualify for 80% reduction in corporate tax rate
   • LOM: Corporate tax rate 4%; savings cap 40% of initial capex

  • Jag ser fortsatt bra potential. De flesta PM-bolagen med tillgångar i marken har potential om marknaden vänder (när det nu sker), särskilt de som handlas när kassavärdet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s