Fullständigt vansinne

Riksbanken använder KPI (konsumentprisindex) för att mäta prisinflation och KPI exkluderar ca 90% av den totala årliga penningmängdsökningen som används till bostadstransaktioner (källa SCB). Bostadspriserna kan därför skjuta i höjden utan att det syns i inflationsmåttet KPI, ingen fara enligt Riksbanken eftersom de tittar på ett mått som inte har med bopriser. För vanligt folk är detta fullständigt vansinne.

Inte nog med det, det är ännu värre. KPI är i sin tur designat för att för att underskatta den verkliga prisinflation på de varor staten valt ut att ingå i måttet. Peter Schiff förklarar hur KPI (CPI är den amerikanska motsvarigheten) är designat här:

Det är ett trolleritrick, påstå att inflationen inte finns genom att klippa bort den tillgång där pengarna som skapas används och sedan underskatta inflationen på de varor som ingår i måttet. KPI är såpass manipulerad att staten idag påstår att prisinflationen är 2% per år, medan den verkliga prisinflationen på varorna som ingår i KPI är 10% per år:

https://i1.wp.com/www.shadowstats.com/imgs/sgs-cpi.gif

Detta är alltså UTAN att inkludera bostadspriser där 90% av penningmängdsökningen används (i Sverige). Boprisinflationen skenar samtidigt som den verkliga KPI-inflationen är fem gånger så hög som staten påstår. Det finns inte en chans för befolkningen att ha råd att köpa bostad när priserna ökar på dessa ökar över 5 gånger så fort som löner ökar och samtidigt som KPI-inflationen ökar fem gånger så snabbt. Detta är fullständigt vansinne.

Ni som inte lyckas få en avkastning på era besparingar över 10% per år blir fattigare för varje år, era tillgångars värden urholkas. Inflationen är extrem idag och staten gör av någon anledning allt för att underskatta den, de ljuger för befolkningen. Om de kan få befolkningen att tror att inflationen är 2% per år så nöjer de sig med att lönen knappt ökar. Befolkningen blir fattigare för varje år utan att veta om det. Bankerna som får skapa 100% av penningmängden ur tomma intet är den stora vinnaren här, men även staten är storvinnare då den kallar prisinflation i tillgångar (t.ex bopriser) för vinster som de sedan kan beskatta.

Annonser

8 reaktioner på ”Fullständigt vansinne

 1. Frågan är hur länge det kan pågå innan guld och silver aktier börjar få ett mer rättvist värde. Tunga motståndare har vi. Det är så deppigt att se hur mina pm placeringar gått de sista långa åren av väntan. Hoppas verkligen att 2013 blir roligare!

 2. Dave, det skall tilläggas att mat och bränsle numera inte ingår i inflationsberäkningarna. Sanningsministeriet har bråda dagar.

 3. JA DETTA ÄR SJUKT! MEN STÄMMER DET VERKLIGEN ATT INTE MAT OCH BRÄNSLE INGÅR I KPI? DE ÄR DE MEST SJÄLVKLARA I MIN BOK. KONSTIGT TYCKER JAG ATT DET INTE FINNS EN TYDLIGARE OPPOSITION TILL DETTA INFLATIONSMÅTT! DET ÄR JU EN SKYMF ATT FÅ KALLA DET INFLATIONSMÅTT NÄR DET VISAR SÅ FEL MOT VERKLIG INFLATION!

 4. Gemene man har inte en susning om hur det monetära penningsystemet är uppbyggt eller hur inflationstakt beräknas. Jag vill inte påstå att jag är någon expert på något sätt – men vanligt folk läser Aftonbladet. Många enbart sportbladet alternativt nöje/mode/hälsa- bilagan. ”Insatt Businessfolk” (gemene mans uppfattning) läser DI eller SvD Näringsliv där bland annat Caroline Neurath jobbar och dessutom vunnit något stort journalistpris. Jag minns Caroline som en jättesnäll tjej på alla sätt och vis, dessutom ordentligt söt….MEN….Långt ifrån den skarpaste kniven i lådan om jag säger så….Visst, hon var betydligt yngre (det här va i slutet av hennes gymnasietid och har säkerligen lärt sig en hel del) men jag minns speciellt att hon på ALLVAR TRODDE att hennes säng var 20 cm bred! Det är såklart inte hela världen men bara ett av hundratals exempel… När bubblan var med (hon kallades så) kunde man räkna med mycket garv…
  Ni förstår då hur illa det ligger till när Bubblan ”utbildar” den ekonomi-intresserade delen av befolkningen (dvs. den stora majoriteten som inte har alternativa informationskanaler). Jag blir inte alls förvånad när jag hör ”insatt folk” referera till 2% inflationstakt osv men ingenting varar för evigt, och förr eller senare kommer verkligheten ikapp och ett nytt system uppkommer…. On topic: Dom är så sköna när dom gör sina beräkningar alltså… Låt oss exempelvis säga att priset på nötkött av någon anledning ökar med 30%. Inflationsberäkningarna utgår då ifrån att jag väljer något annat kött, att konsumenten maximerar värdet för sina pengar och agerar rationellt, vilket oftast stämmer. So far – so good men när det går åt andra hållet (oftast inom elektronikutvecklingen – läs om moore´s law) förutsätter man att värdet har höjts för mig som konsument. I praktiken innebär det här att eftersom den nya modellen av Samsungs platt tv är 2 mm tunnare och bilden bla bla bla gånger skarpare än vid förra CPI- mätningen samtidigt som priset är mer eller mindre oförändrat, så får man en deflationspost i uträkningen… När man dessutom kan ta bort och lägga till produkter godtyckligt är det hela enbart en lek med siffror och ni förstår hur patetiskt alltihopa är. Och det bästa är att det är Bubblan som ska förklara för den ”insatta” delen av svenska folket hur allt hänger ihop…MSM i sitt esse! Som sagt en vacker dag hinner verkligheten ikapp….Tack för en bra blogg btw! Läser ofta men kommenterar aldrig…

  • Exakt, förr eller senare kommer verkligheten i kapp. Svenskarna börjar inse att deras skulder har skjutit i höjden senaste åren pga den enorma inflationen som gjort det omöjligt för dem att ha råd att leva som de gör.

   Enorm prisinflation (inflationsskatt som bankerna tar ut när de hittar på nya pengar) + världens högsta skatter (som staten tar ut) = världens mest skuldsatta befolkning

   ”People suffer from famine because of the multitude of taxes consumed by their superiors.” Lao Tzu

  • Jamen det är ju klart! Och varken någon skuldkris eller konkurrenskraftskris (för västvärlden) existerar heller va? Nu vill jag inte vara dryg men det är omöjligt att referera till en specifik sida i en bok som källa…Det handlar om ett större sammanhang och 1000- tals timmar av rapportläsning, utvärderingar och analyser som får Peter Schiff att uppskatta den aktuella inflationen till ca 10% vilket ligger i linje med min egen uppfattning. Det monumentala med inflationsberäknngen är att man startar längst ner med en bestämd siffra, låt oss säga 0,5% så låter det helt ofarligt för gemene man (som i stort sett vet att inflation är högre pris). Om du börjar nerifrån så kan du koka ihop precis vad du vill som för stunden passar. Därför ändrar man i inflationsberäkningarna med jämna mellanrum (Nej, du får oftast inte veta detta, och om det förmedlas i MSM är det i form av ett positivt uttalande om att beräkningen blir MER rättvisande – vilket folk köper med hull och hår). Att Borg skulle berätta öppenhjärtligt för svenska folket att nu minsann ser det här inte så bra ut, priserna har stigit väldigt mycket senaste åren och vi har en inflationstakt på 10 % osv osv. Det kommer ALDRIG hända av den enkla anledningen som stavas Cui bono (det går att googla för att hitta enkel innebörd). Det bästa svaret på din källförfrågan är annars att du letar långt uppe på vinden eller i lådan längst inne i sommarstugan efter ett gammalt ICA- kvitto…Jag önskar dig allt gott 2013 och hoppas att du funderar lite själv… lyssna gärna en gång till på intervjuven, den är riktigt bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s