Därför vill Danske Bank inte ha dina pengar

Danske Bank har tar numera betalt för att låna pengar från sina kunder: Danske Bank inför avgift för konto

Anledningen till detta är att penningmarknaden är död (mer om det här), korta räntebärande papper ger en ränta som är nära noll och i flera fall negativ, se t.ex Tysklands statsobligation med tre månaders löptid: Germany 3-Month Bond Yield. Den ger för tillfället 0.061% nominell avkastning, lägg på den skyhöga prisinflationen på det så blir den kraftigt negativ.

Dessutom tar Danmarks centralbank numera betalt av bankerna för att de förvarar kontanter hos dem: Danish Central Banker: Negative Deposit Rate Successful So Far

Så om Danske Bank lånar in pengar från kunder så ökar också deras insättningar hos danska centralbanken som numera kostar pengar för dem, så de måste hitta någon annan marknad att placera dem på. Penningmarknaden är inget alternativ längre, därför måste de söka sig till mer riskfyllda placeringar som statsobligationer mer långa löptider, men inte heller dem ger längre någon avkastning som kompenserar risken. Vad finns kvar, aktier, guld, företagsobligationer, bostadslån (i en dålig riskfylld bostadsmarknad).

Penningmarknaden och statsobligationer kommer aldrig någonsin ge positiv real avkastning igen eftersom bankerna har sånt enormt överskott av pengar. Jag spekulerar i att bankerna förr eller senare därför kommer köpa guld som skydd mot inflationen, särskilt efter att guld blivit en tier 1 asset.

Annonser

4 reaktioner på ”Därför vill Danske Bank inte ha dina pengar

 1. Trippelt upp i statens planekonomiska ingrepp med andra ord!

  1) Staten har genom medvetna politiska beslut givit bankerna fri lejd till att skapa utlåningspengar ur datorns tomma intet, så varför skulle de vilja ha våra pengar utöver det lilla struntbeloppet på några få procent i kassan enligt Basel-fraktionen?

  2) Den ”onödiga” likviditeten, som i alla fall inte behövs till utlåning, har sedan gjorts oanvändbar i banksystemet på grund av centralbankernas frenetiska uppköp av statsobligationer som därigenom fått syntetiskt horribelt försumbart låg ränta. Givetvis planenligt, precis som:

  3) Straffavgifterna vid bankernas insättning hos Centralbanken.

  Vi skall till varje pris jagas ut med våra slantar för att ta risk på aktie- och/eller företagsobligations-marknaderna. Vår politiskt heliga BNP skall till varje pris pimpas – ändamålet helgar medlen…

  • Lägg till att bankerna faktiskt får obegränsad tillgång på kontanter hos Riksbanken varje dag för att finansiera flödena i betalningssystemet.

   Dina punkter ovan plus denna har förstört hela penningmarknaden och kommer att förstöra hela penningsystemet när ingen längre kan få positiv realränta. För mycket pengar ur tomma intet, till slut vill ingen ha dem. Hyperinflation är det slutliga målet.

   “Paper money eventually returns to its intrinsic value – zero.” Voltaire

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s