Börsen: Vad är annorlunda den här gången?

Så här har börsen utvecklats sedan 1989 (källa)

http://i0.wp.com/biiwii.com/wordpress/wp-content/uploads/2013/01/spx1.png

Sedan toppen år 2000 finns det ett tydligt mönster, det har bildats en kanal. Första intrycket jag fick när jag tittade på den var att vi är nära en ny topp, men efter att ha funderat lite ser det för enkelt ut.

Till skillnad från läget på marknaden vid de tidigare topparna är banksystemet vid den här nivån proppfulla med kontanter, bankerna balansräkningar ser hälsosamma ut. Penningmängdens ökningstakt är dessutom låg och visar inget tecken på överhettning, det ser ut som att vi är i ett tidigt skede i en ny stor kreditexpansion/penningmängdsökning. Därför är det annorlunda den här gången.

Med det sagt är det mycket möjligt att det kommer en dipp om börsen slår i motståndet, men det blir med stor sannolikhet en kortvarig en. När/om penningmängdens ökningstakt accelererar eller fortsätter i dagens takt kommer börsen att bryta motståndet utan problem. Man måste tänka på att detta bara är nominellt, med verklig prisinflation på ca 10% per år måste börsen stiga 10% för att vara oförändrad. Med dagens inflationstakt ska börsen stiga nominellt för att kompensera för den ständiga penningmängdsökningen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s