När inte ens 97 miljarder kronor får bostadspriserna att stiga

då vet vi att det är riktigt illa. Enligt SCB skapade bankerna 97 nya miljarder senaste 12 månaderna för bostadstransaktioner. Med så mycket nyskapade pengar på en marknad kan man anta att priserna exploderar uppåt men som ni kan se nedan steg inte ens de kvalitetsjusterade prisindexen förra året:

Detta är skrämmande utveckling, vilken marknad som helst hade exploderat av så mycket nyskapade pengar, men bostadsmarknaden stiger inte överhuvudtaget trots det enorma inflödet av pengar eftersom priserna är för höga och bostadsbyggandet. Det är uppenbart hur ohållbar situationen är. Vad ska hålla priserna uppe nu? Hur många hundra miljarder krävs för att förhindra en total bostadskrasch?

Annonser

15 reaktioner på ”När inte ens 97 miljarder kronor får bostadspriserna att stiga

 1. Antar att senaste nedtryckningen av ädelmetaller handlar om en sista dödsryckning. Iofs har man tänkt det cirka 100 gånger. Allt är centralplaneringens intervention numera så sunt förnuft tillämpas mindre och mindre.

  • Tror större delen av pengarna stannar kvar i bostadssektorn, de som säljer sina bostäder behöver använda pengarna till att köpa nästa bostad. Krävs numera två/tre livstiders besparingar för att kunna köpa en normal villa i Sverige, allt är som det ska.

   • Köpa betyder inte längre köpa. Många som ”köper” har inga planer på att betala. En god vän säger rakt ut att han aldrig kommer kunna betala sitt hus, skulderna är för stora. Samtidigt hävdar han att han äger huset och att han har köpt det.

    Det jobbiga är att vansinnet kan fortsätta mycket längre än vad jag har tid att vänta. Jag tror inte att stockholmsbubblan spricker innan den vuxit ytterligare 25-50% under de kommande åren.

    Min lösning är att leta efter jobb utomlands och förbereda mig mentalt på att emigrera. I Sverige är det Stockholm eller inget som gäller för mig, och i Stockholm har jag inte råd med ett anständigt boende, eller rättare sagt, jag tycker att risken är alldeles åt h-e för hög. Det är kört och det är bara att acceptera. Ingen ide att gå och vänta på ett prisfall.

    • Upp 25-50%, då krävs det nog att ca 200-400 miljarder nytryckta kronor pumpas in på bostadsmarknaden YoY. Det är självklart inte omöjligt, men inte alls sannolikt.

 2. Ja var tar pengarna vägen?

  1, Det byggs mycket nu. 2, en del kanske försvinner med en äldre generation som flyttar ut på landet, utomlands, äldreboende. 3, lånestocken ligger väl på ca 2,7 biljoner nu och varje år krävs mer pengar för att få samma % uppgång.

  Det är många som fått det svårare att låna efter bolånetaket sattes in. Det behövs inte att alla ska få det svårare för att rubba marknaden, säg att 10% av bostadsspekulanterna hamnade utanför lånekarusellen. Detta skulle räcka för att sätta press på priserna neråt! Sen har vi satt igång Werners neråt spiral! Så här i efterhand har väl Sthlm klarat sig bäst pga den stora mängden bostadsspekulanter. Så priserna kommer först falla längre ner i spiralen! Det är som ett spräckt pyramidspel, ta bort 10% av de längst ner år efter år och pyramiden kan inte växa och kraschar.

  • Japp, det räcker t.ex att priserna i Malmö sjunker för att dra med hela svenska bomarknaden eftersom de osäkra fordringar som dyker upp där gör att bankerna stryper sin penningproduktion över hela landet.

   • Och stangerande priser som vi har nu kommer minska renoverandet och utbyggnader, mantrat sista 10 åren har ju varit att man får igen det eller folk har tom sett det som en investering! Vi kommer se en Peak nu i renoveringaprogram och affärer i den gengern, och i byggbranchen! Nu kommer inte ens rot hjälpa!

    • Marknaden vittrar sönder långsamt utan mer och mer krediter… Tror SEB har en relativt stor position mot bostadslån, vet att det var så 2008, 2009 nånstans iaf, har en polare som blankade dom då! Handelsbanken ska oxå vara stora men tror dom har som nu högre marginaler mot sina kunder.. Har du kollat nåt på vilken bank som ser värst ut?

    • Alla svenska banker borde vara tungt viktade mot bostadsmarknaden eftersom ca 90% av alla pengar som skapats senaste 15 åren varit till för bostadstransaktioner. Men jag har dålig koll på hur det ser ut för varje enskild bank. Vet dock att Handelsbanken brukar klara sig bra genom kriser så det är den jag skulle vilja blanka minst av dem.

 3. Nåja, bopriserna kanske inte direkt ”exploderar” av en ökning av bolånen på 4,5%. En sak förstår jag inte, angående penningmängd. Jag läser att (http://www.scb.se/Statistik/FM/FM5001/2012M12/FM5001tab1.pdf) M1 är 1,69 biljoner, M2 är 2,26 bilj, M3 är 2,42 bilj samtidigt som hushållens belåning är 2,76 bilj varav bolån är 2,22 bilj. Jag antar att lånen på något sätt räknas in i M2 och M3, men inte i M1(?). Jag får inte ihop dessa summor alls. Tex att lånen är större än total penningmängd och M1skiljer inte jättemycket från M2. Är det någon som kan reda ut detta, tack?

  • Det är just det som är så skrämmande, bostadsbubblan är så enorm att inte ens 97 miljarder får priserna att röra på sig. Ska vi behöva ett ständigt inflöde av ca 100 miljarder per år för att priserna ska kunna hålla sig här uppe, då är det enkelt att se hur ohållbar situationen är och hur sjuk marknaden är. Det handlar om konstgjord andning i form av påhittade pengar, precis som herionmissbrukaren måste öka sin dos för att få samma rus måste bostadsmarknaden få ett ständigt ökat inflöde av funny money som skapas ur tomma intet av bankssystemet. Baksmällan kommer förr eller senare, ju mer pengar de pumpar in ju större blir baksmällan när den väl kommer.

 4. Hela svenska ekonomin som byggts upp de senaste 15 åren har växt och byggts kring ökande bostadspriser och lån som varit bränslet! Folk har ökat sin förmögenhet i säkert snabbare takt än vad de tjänat som lön, och all denna industri och daglighandel har vuxit ur denna illusion om välstånd! Nu bara av att priserna stangerar kommer denna enorma injektionen försvinna och ekonomin som gjorts sig beroende av det kommer börja vittra sönder och effekterna är tydliga. Hittills har dessa effekter varit tydligast på allt annat än bostäder! Men vi kommer såklart dit, ja det e bara följa kreditcykeln ner….

  Mer av samma 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s