Börsen är långt ifrån övervärderad

Sedan toppen av IT-bubblan år 2000 har penningmängden mer än dubblerats och börsen har trots det inte lyckats ta sig över den nivån:

Dubbelt så mycket pengar i systemet bör resultera i prisinflation även på börsen. En övervärderad börs där en lika stor del av penningmängden allokeras i aktier som år 2000 motsvarar mycket högre nivåer idag än det var år 2000, börsen är mao inte i närheten av att vara övervärderad för tillfället.

Observera att detta är utan att ta hänsyn till den enorma ökning av penningmängden som väntar när bankernas tryckpressar sätter fart med sina 1,4 biljoner i överskott. Börsen har rört sig i sidled i 13 år nu, det är dags att rusa mot nya höjder pga av all inflation. Det är bara en tidsfråga innan det sker.

Annonser

7 reaktioner på ”Börsen är långt ifrån övervärderad

 1. Det är uppenbart att du har missat ett och annat. Bara för att det finns mer pengar är det inte säkert att de allokeras till börsen. För att pengarna skall rusa dit behöver företagen visa ökande vinster, vilket de inte gör!!! Hastigheten på pengar (Money velocity) har miskat stadigt ända sedan 70-talet. Pengar hamstras av privatpersoner och företag. Sambanden är inte så enkla som du tror, en kreditexpansion kan inte pågå i evigheter. Kapital felallokeras, obalanserna blir för stora och till slut imploderar hela skiten oavsett hur mycket nya pengar som skapas.

  • ”Det är uppenbart att du har missat ett och annat. Bara för att det finns mer pengar är det inte säkert att de allokeras till börsen.”

   Inte 100% säkert, men så har varit fallet senaste 100 åren eller mer. Mer pengar = stigande börs.

   ”Hastigheten på pengar (Money velocity) har miskat stadigt ända sedan 70-talet”

   Money velocity, korrekt uträknad har inte förändrats sedan 70-talet, du använder fel siffror. Velocity decline är en myt.

   en kreditexpansion kan inte pågå i evigheter.

   Men i över 100 år? Varför är det annorlunda den här gången? Förklara

   • För att investera och konsumera måste man först spara. Vid en kreditexpansion investeras och konsumeras det mer än vad det finns frivilligt sparande till. Detta sker eftersom pengar skapas ur tomma intet som betalar investeringar och konsumtion. Istället måste detta betalas i framtiden. Så länge man har kraftig tillväxt, döljer man problemet, men kreditexpansionen felallokerar kapital och till slut stangerar tillväxten, pyramidspelet kan inte fortsätta, skulderna blir för stora och ohanterbara. Detta kan pågå som du skriver under väldigt lång tid, men nu verkar det som att vi har nått gränsen för tillväxt. Nya kreditpengar ger ingen ytterligare tillväxt och företagen börjar gå dåligt. Visst, får vi kraftig inflation kan börsen gå upp i nominella termer, men det dröjer nog ett tag till innan inflationen slår till på allvar. Men ingen vet säkert vad framtiden har i sitt sköte, kanske kan vi blåsa upp bubblan lite till innan den smäller?

    • Ser inte hur en kreditpyramid ska kunna implodera när det finns oändliga mängder pengar. Det slutliga målet innan systemet dör är isf hyperinflation, historiskt är det vad som sker i situationer som denna:

     There have been 28 episodes of hyperinflation of national economies in the 20th century, with 20 occurring after 1980. Peter Bernholz (Professor Emeritus of Economics in the Center for Economics and Business (WWZ) at the University of Basel, Switzerland) has spent his career examining the intertwined worlds of politics and economics with special attention given to money.

     In his most recent book, Monetary Regimes and Inflation: History, Economic and Political Relationships, Bernholz analyzes the 12 largest episodes of hyperinflations – all of which were caused by financing huge public budget deficits through money creation. His conclusion: the tipping point for hyperinflation occurs when the government’s deficit exceeds 40% of its expenditures. Guess what? The U.S. will hit the 40% mark in 2009.”

     I en situation där inflationen skenar kommer börser nominellt skjuta i höjden, med nuvarande prisinflation kring 10%/ år är det helt väntat att börsen fortsätter stiga.

 2. Satsa dina pengar på börsen om du tror att den är undervärderad. Som Kyle Bass sa: Zimbabwes börs gick bäst av alla under hyperinflationen, men hela din portfölj kunde ändå bara köpa tre ägg…

  • Vem argumenterar du med? Jag har inte rekommenderat någon att satsa på börsen eller sagt att jag gör det själv, jag har inte heller sagt att börsen kommer stiga realt sätt. Börsen behöver för tillfället stiga med 10% per år för att gå plus minus noll……

   BTW, är det inte Kyle Bass som investerar i obligationer med negativ real avkastning, det verkar smart?

   • Jag fick bara känslan av att du hissar börsen när du skriver att den inte är övervärderad.
    Håller med dig om att Kyle Bass gör en del konstigt för tillfället. Det var länge sedan han rekomenderade folk attt köpa guld.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s