Bostadsmarknaden är extremt svag

Kvalitetsjusterade bostadsprisindexet från valueguard har bara stigit marginellt sedan 2010, det ser stabilt ut kan tyckas.

Men tar man hänsyn till hur mycket pengar som pumpats in på bostadsmarknaden på tre år är det katastrofsiffror. Snabb huvudräkning från SCB’s siffror över penningmängdens ökningstakt: 2010 ökade penningmängden med ca 8% = 200 miljarder kronor, 2011 ökade den med ca 6,5 = 170 miljarder och 2012 ökade den enligt SCB med 100 miljarder. Sammanlagt 470 miljarder varav ca 90% skapats för bostadsköp = 420 miljarder kronor.

Dessa 420 miljarder nyskapade kronor som pumpades in på bostadsmarknaden senaste tre åren fick inte kvalitetsjusterade priser att röra sig uppåt. Det är extremt svagt, eller hur? Det ser ännu värre ut om man går tillbaka till 2007, från 2007 har det pumpats in över EN BILJON KONOR (1,000,000,000,000) på bostadsmarknaden, de kvalitetsjusterade priserna steg bara från 120 till 150.

Att så många kan se denna marknad som stark eller stabil är ett stort frågetecken för mig.

Annonser

4 reaktioner på ”Bostadsmarknaden är extremt svag

  1. Ser ju ut som att priserna stigit med minst 10% om man kollar grafen och priserna var upp 4.14% i januari att jämföra med kanske 20% lånemängdsökning som Dave skriver om. En del pengar går väl nya bostäder och en del till annat som folk belånar huset för antar jag.

  2. Jag vet inte om jag tänker galet nu men visst måste det vara så oxå att priserna som sjunker i Malmö, Blekinge, Småland inte lägger bostadslånsökningen på minus. Ökningatakten är nog stangerad där eller till och med ökande men i liten omfattning. Alltså vad jag försöker säga är att för att få högre priser krävs mer pengar medans det inte behövs minskad penningmängd för minskande priser….

    Detta betyder att när priserna backar på vissa håll så kommer skillnaden mellan ökningstakten av nya lån och den % boprisökningen oxå att öka!

    Rätta mig om jag har fel 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s