USA vill ha en stark dollar.

Från reuters.com:

(Reuters) – Jack Lew, President Barack Obama’s pick to run the Treasury Department, on Wednesday said he would support a strong U.S. dollar, in line with longstanding U.S. policy.

”Treasury has had a longstanding provision through administrations of both parties that a strong dollar is in the best interests of promoting U.S. growth, productivity and competitiveness,” Lew said during a hearing vetting him for Treasury secretary, in response to a question.

”If confirmed, I would not change that policy.”

Samtidigt fortsätter Fed att hålla penningmängden tajt genom att betala flera miljarder i ränta (IOER) för att bankerna inte ska trycka pengar vilket gör dollarn starkare än den annars hade varit. Det finns INGET som tyder på att USA försöker försvaga sin valuta, allt tyder på det motsatta. Det finns trots det personer som sprider teorier om att det pågår en stor konspiration där länder krigar mot varandra genom att försvaga sina valutor, men det är fel.

Annonser

10 reaktioner på ”USA vill ha en stark dollar.

 1. ”Det finns trots det personer som sprider teorier om att det pågår en stor konspiration där länder krigar mot varandra genom att försvaga sina valutor, men det är fel.”
  Syftar du på ”Mr Makro Facit” som vissa kallar en av dessa personer?

  • Jag har egentligen för dålig kunskap för att kunna säga något om detta men det är väl rätt mycket som pekar på att diverse länder försöker devalvera sina valutor. Direkt och indirekt. Tillexempel nu senast Venezuela.

   Vad tycker du förresten om Riksbankens beslut igår? Inte så kul för oss som investerar i metaller och utländska aktier när kronan blir så stark.

   • Sure, det finns en del länder som sänker värdet på sina valutor av olika skäl. Det är inget problem och inget krig, så har det varit sedan fiatvalutorna trädde i kraft. Men att världens största ekonomier t.ex eurozonen och USA desperat gör allt för att sänka värdet på sina valutor är fel.

    Ang reporäntan, den fortsätter följa penningmängdens ökningstakt med några månaders fördröjning. Det är möjligt att vi får fortsätta vänja oss vid stark krona, särskilt om penningmängden börjar minska som den gjorde i USA när deras bobubbla sprack, mindre pengar borde ge starkare krona? Behöver inte bli så, men så blev det iaf i USA.

    Om bostadsbubblan i Kanada nu håller på att spricka kommer även de få en minskad penningmängd och förmodligen då även starkare CAD så en stark krona kanske inte spelar så stor roll om CAD:en är stark samtidigt?

 2. Det är nog klokare att se till vad dom gör än vad dom säger. Om man öser ut 85 mdr dollar varje månad så kan väl det inte vara särskilt stöjande för dollarn. Problemet är bara att dom inte är ensamma vilket håller dollarindex uppe. Förr eller senare måste det leda till ökad inflation och det är säkert deras syfte att inflatera bort de stora skuldbergen. Jag undrar just hur det skall gå med alla dom stackars skuldtyngda länderna när räntorna börjar stiga.

  • Om du läser inlägget ovan så kan du se att det är precis vad jag gör.

   Samtidigt fortsätter Fed att hålla penningmängden tajt genom att betala flera miljarder i ränta (IOER) för att bankerna inte ska trycka pengar vilket gör dollarn starkare än den annars hade varit.

   Fed förhindrar att den totala penningmängden M3 växer, de pengar som skapats senaste åren av Fed används fortfarande inte pga detta och kan därför inte påverka dollarns växelkurs.

   Fed köper statsobligationer och MBS för att hålla räntorna låga. Det är inte något hemligt konspiratoriskt valutakrig som pågår här.

 3. Dave, har du sett klippet med Kyle Bass, tror det var AC2011, där han säger sig personligen ha frågat USA’s motsvarande finansminister (eller så) ang siffrorna som Kyle hade tagit fram och själv var orolig inför. Den han pratade med sa att Kyle hade rätt, och att ”we’re gonna kill the dollar”.

  Jag tror att Kyle Bass är pålitlig, jag tycker han verkar genuin. Vad tror du?

  • Han kanske menade att deras underskott är så stora att de inte kommer klara att försvara dollarn? De vill ha den stark men kan inte? Annars är uttalandet väldigt konstigt.

 4. Talet om valutakrig är dock överdrivet, enligt värdnationen Rysslands biträdande finansminister Sergej Stortjak.

  – Det pågår ingen devalveringstävling. Det finns inget valutakrig, säger han inför mötet.

  😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s