Guldpriset lägesrapport

Här är en lista över faktorer jag tittar på:

1. Penningmängden

Penningmängdens ökningstakt nådde förra månaden högsta nivån på tre år och är i en stigande trend.

2. Överskottsreserverna

Bankerna har ett enormt överskott av dollar, ca $1,5 biljoner för tillfället. Det är pengar som skapades för att rädda banksystemet vid krisen 2008 och kommer orsaka kraftig inflation framöver eftersom de inte kan dras ut ur systemet. Detta är utan att räkna in alla andra länder vars penningmängder ökat/ökar kraftigt.

3. Ryssland

Ryssland fortsätter köpa enorma mängder guld efter att de 2004 besökte GATA:s möte i Yukon:

Dessa köp är imo den största anledningen till att guldpriset exploderat och inte haft någon stor långvarig dipp sedan dess. Eftersom Ryssarna är medvetna om manipulationen kommer de köpa alla dippar, kartellen har problem. Det räcker med en stor köpare av fysiskt guld för att knäcka kartellen.

4. Begränsad tillgång på guld

Jag läste nyligen igenom Nova Golds presentation, de sitter på det största guldprojektet i världen och kostnaden för att ta projektet till produktion OM de får tillstånden ligger kring $4-6 miljarder. Det kommer inte var lätt att finansiera ett projekt i den storleken så länge inte guldpriset når betydligt högre nivåer. Så även om guldbolag sitter på enorma tillgångar som Nova Gold är det väldigt svårt att få upp guldet ur marken. Barricks vd kommenterade läget för några månader sedan (källa):

Gold discovery rates are decreasing even as exploration spending in the industry reached a record $8 billion last year, according to Jamie Sokalsky, chief executive officer of Barrick Gold Corp., the world’s largest producer.

There were three discoveries last year, compared with 11 in 1991, and none of those can be described as “supergiant,” or holding more than 20 million ounces, Sokalsky said at a conference in Hong Kong. Breakeven costs were rising, he said today, predicting gold’s bull market shows no signs of ending.

“It’s getting harder to find large deposits and to get those deposits into production takes at least twice as long as it might have taken a decade ago,” Sokalsky said yesterday in an interview. “We’re not going to see new mines coming in as fast as we thought to replace old mines that are closing.”

5. Småsparare ger upp

Minsta lilla dipp i guldpriset skapar panik och senaste veckan har många småsparare gett upp. Det finns tom dem som skryter om hur mycket guldaktier de sålt senaste tiden. Detta är imo den bästa köpsignalen på länge och har varit ett ständigt återkommande fenomen genom hela uppgångsfasen sedan 2001. Vid en tillfällig topp är intresset bland småsparare stort och vid en botten är det alltid lågt.

6. Guldaktierna vid rekordlåga nivåer

Senast guldaktierna var så här lågt värderade i förhållande till guldpriset var vid kraschen 2008. I flera fall handlas bolag just nu nära kassavärdet, deras guld i marken ses som värdelöst. De stora guldbolagens marknadsvärden är lägre än värdet på deras reserver i marken:

Detta är saker som sammanfallit med bra köplägen i guld, varje gång guldpriset haft en större botten i uppgångsfasen har guldaktierna varit lågt värderade.

Annonser

10 reaktioner på ”Guldpriset lägesrapport

 1. Den där dåren kalkonen du länkar till som uppenbart är psykiskt störd skriver så här om dig

  Nyligen dissade jag dave1s uppblåsta beräkningar när det gäller Victoria Gold. Jag skrev då också att jag skulle återkomma med en uppskattning på vad ett rimligt värde på Victoria kan vara.

  verkar smart att länka till honom

   • komisk? Tycker den visar på ett riktigt osunt beteende och den som skriver sidan kan inte må bra. Värre hangup får man leta efter

    • Kan ju ligga en dålig investering bakom hangupen, men i slutändan får var och en ta ansvar för sina val.

     Komiskt som i att man glömmer ofta vad/hur man tänkt kring en investering ett-två år tillbaka i tiden. Ungefär som att skratta åt frisyrerna på 80-talet, hur kunde man bara… E du med hur jag menar?

  • https://i0.wp.com/www.mdbriefing.com/EU-credit.png

   Tack för länk, har inte sett någon statistik över penningmängden i eurozonen. Kredittillväxten verkar dock ha avstannat, men att kalla detta för deflation är väl en överdrift? Deflation = minskad penningmängd? Skulle den fortsätta falla och detta inte är en tillfällig dipp är situationen en helt annan. Men varför skulle kreditmängden minska när bankerna är fyllda med euro?

 2. Kanske är en dum fråga men finns det ingen konkurs-risk i guldaktierna om kostnaderna är för höga att gräva och aktiekurserna faller som en sten. Har aldrig haft några guldaktier men efter nedgången blivit sugen på att tanka på mig lite…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s