Vilka jag lyssnar på & vilka jag inte lyssnar på

När jag började följa guldpriset låg det kring $500-600/oz och intresset var väldigt lågt. De som pratade om priset skulle nå $1500-$2000/oz ansågs vara galningar, tom de som pratade om $1000/oz togs aldrig på allvar. Det märkliga är att nu när priset ligger vid $1600/oz är det fortfarande få som tar dessa personer på allvar, särskilt inte när de hävdar att guldpriset ska upp mot $5000/oz.

Det var framförallt Bill Murphy från GATA som jag minns pratade om att priset faktiskt kunde nå $2000/oz på kort tid redan när guldpriset låg kring $250, men även James Turk, Mike Maloney, Adrian Douglas och John Embry pratade om att liknande nivåer var att vänta. Det är inte så många andra som prickade uppgången i guldpriset och det är kanske inte så konstigt, att lyckas förutspå att något ska stiga i pris från $250 till $2000 på kort tid är inte enkelt.

För att kunna träffa en sådan uppgång måste man vara väldigt insatt och förstå hur marknaden fungerar och det är ingen tillfällighet att just dessa herrar lyckades. De visste priset hade hållits lågt medvetet t.ex genom att sälja ut diverse centralbankers guld (t.ex dumpades halva svenska guldreserven under $500/oz) och att då centralbankerna inte längre hade mycket guld att sälja var det bara en tidsfråga innan priset justerades uppåt. Video från 2004 (guldpris då $380/oz):

Så här i efterhand råder det imo ingen tvekan om att det är Bill Murphy, James Turk, John Embry, Adrian Douglas och Mike Maloney som förstår vad som driver guldpriset bäst och det är därför dem jag lyssnar på. Jag lyssnar inte på de som började rekommendera guld när guldpriset redan hade stigit över $1000/oz, t.ex Jim Rickards, Ben Davies, Stephen Leeb osv. Då de inte rekommenderade guld under $1000/oz är det inte troligt att de förstår vad som driver guldpriset och därmed inte vet vad de pratar om.

Annonser

7 reaktioner på ”Vilka jag lyssnar på & vilka jag inte lyssnar på

   • Det blir ett medeltal på $ 19000/oz, vi kan dra av ca 10000 för att komma ner på jorden men det ser ut som att det kan vara ide att inte sälja ännu.

 1. Sen kom Bitcoin som ett Black Swan och verkar visa sig vara överlägset guld som valuta i dagens värld. Dagens guldpris är baserat på att guld kommer återkomma som valuta då denna valuta inte går att förfalska eller trycka oändliga mängder av. Det är alltså en garant för att valutan är äkta.

  Samma egenskaper verkar ju Bitcoins ha. Skapas av energi vilket innebär arbete för att betala energin (som guld). ”Omöjlig” att förfalska. Men passar dagens värld betydligt bättre då de är betydligt mer delbara samt digitala. Användbarheten överträffar därför guld och det är därför möjligt Bitcoin som är digitalt guld lär att utkonkurera guld.

  Att man inte kan hålla i bitcoin fysiskt stämmer inte heller och är ett skrattretande argument.
  Det är som att säga att Facebook, Photoshop, musik, filmer, böcker osv inte är värt något eftersom det inte går att hålla i fysiskt. Då har man inte förstått vad människor värdesätter överhuvudtaget. Människor värdesätter tid och praktikalitet och det har Bitcoin betydligt mer av än guld och silver. Risken är visserligen högre men potentialen betydligt större om Bitcoin fortsätter växa som idag kommer de att handlas för $100 om ca 90 dagar. (Något som inte lär inträffa men omöjligt är de inte.)

  Blockchain.info har haft en exponentiell tillväxt av nya användare under ett års tid.

  http://blockchain.info/charts/my-wallet-n-users?timespan=all&showDataPoints=false&daysAverageString=1&show_header=true&scale=0&address=

  Att se bitcoin gå från dagens $30 till en liknande värdering som Facebook skulle ge dem ett värde av $4000. För att klara detta inom 6 år behöver de gå upp med mer än 1 dollar om dagen!

  Om enbart 1% av allt kapital som gått till guld gick till Bitcoin skulle de gå upp till $4000.

  Att bitcoin är en överlägsen valuta i dagens och morgondagens samhälle verkar bevisas svart på vitt av att det redan efter bara några år, finns mängder med butiker i vilka man kan handla med valutan.

  Några exempel.
  http://www.bitcoinin.com/
  http://www.japanbit.com/
  http://bitcoinstore.com/
  http://www.bitmit.net/en/

  Hur många butiker kan man använda guld i?

  Inga mindre än GATA accepterar donationer i bitcoin.
  http://www.gata.org/node/16

  • Dagens guldpris är inte baserat på att det kommer tillbaka i valutasystemet, dagens guldpris är baserat på efterfrågan av något som skyddar mot inflation i tider där banker kan skapa biljontals valutaenheter ur tomma intet varje år.

   Utöver det håller jag helt med. Tror dessutom att uppsidan i bitcoin är mycket större än guld och silver.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s