QE to infinity lägesrapport

Så här mycket pengar har ECB tryckt sedan mitten av 2012 när QE to infinity startade…….(ironi):

browseChart

Annonser

17 reaktioner på ”QE to infinity lägesrapport

 1. Dave, hur kommer det sig att bankarna inte börjar skapa mer pengar? Trots den räntan som dom får hos hos fed så borde de kunna söka sig till mer riskabla placeringar för att maximera sin avkastning. De begränsningar som finns för deras utlåning har du ju motbevisat Gång på gång, så varför skapar de inte mer pengar nu? Nu är ju utlåningen igång men med alla pengar som dom har, vad stoppar dom eller håller dom tillbaka?

 2. Det är bara beslutet att göra det som håller dem tillbaka, vad som kan få dem att ta beslutet att använda överskottsreserverna till något annat än 0,25 ränta hos Fed vet jag inte.

  Ökningstakten nådde 5% i december, det är samma nivå den låg på 2004 innan den accelererade upp mot 15% på kort tid. Så visst skapar de pengar, men jag undrar också varför de inte gör det inte går fortare.

  Gissar på att när ökningstakten väl accelererar så kan det gå fort, något skulle kunna indikera att något sådant är på g är t.ex om Fed höjer repo-räntan, det är det bästa tecknet på att bankerna väntas skapa mycket pengar.

  Guld blev för någon månad sedan klassat som Tier 1 asset, så det skulle inte förvåna mig om bankerna börjat köpa guld. Gold is the ultimate bubble 😉

  • Skulle vara intressant att se i vilken takt kreditskapandet ökningstakt varit kontra feds räntehöjningar efter 2001 och vid tidigare expansioner i penningmängden? Kan tänka mig att man har tillåtit högre och högre ökningstakt av krediten kontra räntan för varje accelereringsperiod som varit!

   Är det inte troligt att du missar något avgörande som begränsar bankernas pengaskapande med tanke på att vi inte ser utlåningen öka snabbare än den gör?

   Förväntar du dig att kreditökningstakten ökar exponentiellt nu?

   • Penningmängdens ökningstakt

    https://i1.wp.com/www.fgmr.com/images/Images%20Articles/M3%20Annual%20Growth%20Rate%2031%20Dec%2009.GIF

    Reporäntan

    http://research.stlouisfed.org/fred2/data/FEDFUNDS_Max_630_378.png

    Kanske har missat något, men isf har även Positive Money och Richard Werner missat det. Skulle bli mycket förvånad om så är fallet.

    ”Förväntar du dig att kreditökningstakten ökar exponentiellt nu?”

    Det är mer troligt att den ökar än att den ligger kvar på nuvarande nivåer, öka exponentiellt kan den göra när som helst om bankerna vill det. Kunde hänt för 4 år sedan redan. Hur som helst är ökningen senaste månaderna ett gott tecken.

    • Ja ser man på ökningstakten i penningmängden så ser det ju ut som att den gått snabbare för varje expansionsfass, först 70-talet sen 90 talet och sist The bernanks väldigt snabba expansionstakt. Det e ju som en klocka som går runt och denna går baklänges och denna gång är kl 12 🙂 ökningstakten kommer dra i hypertakt ;)!

    • @Petter

     japp, och bankerna hade inte något överskott av pengar vid de tidigare expansionsfaserna, nu har dem biljoner vilket gör att de kan expandera penningmängden väldigt fort utan att Fed eller någon annan centralbank kan göra något åt saken. Kommande kreditexpansion kommer att bli massiv. När Fed väl höjer repo-räntan är det igång på allvar och det är möjligt att de gör det inom 6 månader.

   • Ursäkta en okunnig, men när man talar om att ECB/FED skapar pengar så är det väll för att få igång respektive ekonomi (dvs en ökning i grafen överst), inte för att kompensera för ett annars ännu större fall?? ..eller är jag helt ute o cyklar?

  • Vad är poängen? Om ECB förstör mer pengar än de skapar så minskar penningmängden (m0). Är QE to infinity minskad penningmängd?

   Så lät det inte för några månader sedan, då skulle ECB trycka pengar to infinity, inte förstöra pengar.

  • Dave, jag trodde penningmarknaden, räntemarknaden var död? Kommer man kunna höja räntan i dessa länder som har dessa enorma skulder? I Europa så var det ju inga som trodde på många av piggsländerna när räntan kom upp kring 7%, olika såklart men, Japan lär ju inte klara många % med ~250% av BNP i skuld. Men oxå USA såklart speciellt med de enorma åtaganden som måste finansieras . Räntan bör väl ligga långt efter inflationen iaf? Det har den väl gjorts länge men mer inflation som leder till ökade inkomster till statten än tillgångsinflation i tex bostadspriser!

   Jag rör till det, min fråga är hur ska skulden finansieras med högre ränta?

   Tacksam för dina svar! 🙂

   • Är lite osäker på vad du menar, repo-räntan eller statsobligationsräntan? Repo-räntan kan utan problem höjas i USA utan att det påverkar statsobligationsräntan. Det är statsobligationsräntan som i t.ex USA och Japan måste hållas låg för att förhindra statskonkurs.

    ”Räntan bör väl ligga långt efter inflationen iaf?”

    Repo-räntan följer penningmängdens ökningstakt med ca 6 månaders fördröjning, det är därför Werner kallar den för ”a lagging indicator” och därför tror jag att USA kommer höja repo-räntan framåt sommaren efter att penningmängdens ökningstakt accelererat i december januari.

    • Ja jag tänkte att en höjning av reporäntan indirekt höjer statobligationsräntor mm, de bör väl konkurrera med varandra! Om inte fed köper dessa statsobligationer då, är jag ute och cyklar?

    • Jag vet inte hur den kopplingen ser ut. Men Fed kommer ALDRIG låta statsobligationsräntan gå så högt att den hotar nominell tillväxt i USA eftersom finansiell stabilitet är ett av deras mandat.

     Så de kan höja reporäntan och fortsätta köpa statsobligationer/hålla räntan på statsobligationer låg om det behövs.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s