En annan viktig trigger för guldpriset

som jag pratat om tidigare och som inte var med på den här listan är att guld numera (sedan januari 2013) är en tier 1 asset, från Kitco.com: 

As 2013 is upon us, we point to a report by Sharps Pixley, the London Gold Dealer that:

“In the Basel III, gold has been re-rated from a Tier-3 asset to a Tier-1 asset, or ”zero-risk” collateral. This means that banks can decide to buy gold instead of sovereign bonds to fulfill the rise in the Tier 1 asset requirement.”

Detta kombinerat med en död penningmarknad och att bankerna sitter på enorma mängder kontanter gör att jag tror bankerna kommer att välja guld i allt större utsträckning som kapital men också för att skydda sig mot inflationen som pågående kreditexpansion/penningmängdsökning skapar. Guld ger ingen ränta men det gör inte heller några tillgångar på penningmarknaden.

Bankerna har nästan obegränsad köpkraft, med nuvarande tillgångar kan de öka penningmängden med 150 biljoner när som helst eftersom de sitter på 1,5 biljoner i kontanter vid ett reservkrav på 1%. Det finns ingen marknad i världen som kan absorbera så mycket pengar utan att priser exploderar, penningmarknaden dog först (nominella räntor där är i flera fall negativa pga det stora inflödet av pengar), efter det kommer statsobligationsmarknaderna dö (de flesta verkliga aktörerna har redan lämnat, Kina, Pimco osv) när centralbanker håller upp priset på diverse statsobligationer med nytryckta pengar för att sänka räntan och i takt med att börsen fortsätter stiga kommer intresset förskjutas mot guld och andra tillgångar som ingen kan skapa ur tomma intet.

Jag kan inte tänka mig ett mer positivt läge för guldpriset. I tider där penningmängden ökar kraftigt är skyddet för den stora massan till slut guld, vi är långt ifrån där idag, men det är det slutliga målet eller som George Soros säger ”gold is the ultimate bubble”. Guld kommer att bli den största bubblan någonsin. Guldaktier med tillgångar i marken och de bolag som letar guld kommer att få stort fokus när allt fler inser vad som håller på att hända och kommer imo utan tvekan bli den största aktiebubblan någonsin.

Annonser

4 reaktioner på ”En annan viktig trigger för guldpriset

 1. Men så har det låtit i flera år nu o guld o silver trampar vatten och ser onekligen väldigt svaga ut.
  Vad är nytt just nu som skulle trigga igång en uppgång menar du?

  • Verkar inte som att du överhuvudtaget läst inlägget ovan eftersom du ställer den frågan. Guld blev en tier 1 asset i januari 2013. Står i de första raderna.

   ”guld o silver trampar vatten och ser onekligen väldigt svaga ut”

   Varken guld eller silver trampar vatten, silver är upp 60% på 2,5 år. Guld är upp nästan 40%. Källa: guldpriset , kolla på det för mer info

  • Från den absoluta toppen efter en 300% uppgång på 2,5 år har guldaktierna fallit tillbaka 40%. Kan förstå att det är jobbigt för de som köpte på toppen men det är inget ovanligt med att index faller tillbaka efter en sådan uppgång och den som köper efter en 300% uppgång måste räkna med att det kan komma dippar (särskilt när det gäller råvarubolag). Men utöver att det är vanligt med dippar i den här storleken har jag ingen aning om varför dem uppstår när framtidsutsikterna för guld är såpass bra, men jag antar att guldaktierna kan vara lika hårt eller mer manipulerade än guldpriset så det är inget som förvånar mig.

   Om Libor, guldpriset, statsobligationsräntan, aktiemarkanden kan riggas/manipuleras så kan utan tvekan tunga aktörer manipulera den lilla guldaktiemarknaden utan problem.

   Välj mellan det som orsak eller att det skulle vara vanligt folk, småsparare, fonder, proffs tokdumpar alla sina guldaktier trots att priset stigit flera hundra procent senaste åren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s