Bostadsbyggandet eldar på bostadspriser mest av allt

Ökat bostadsbyggande ska tydligen lösa krisen på bostadsmarknaden som skapats av de ca 2,5 biljoner kronor som bankerna hittat på och pumpat in på bostadsmarknaden senaste 10 åren, di.se: Så ska M få fart på byggandet

Men eftersom svensken uppenbarligen inte har råd att köpa nybyggda bostäder tar de nya lån för att betala som bankerna gladeligen beviljar eftersom de kan skapa pengarna (i form av kontosiffror) som lånas ut ur tomma intet och räddas av skattemedel om (när) något går snett. Det eldar på boprisinflationen ytterligare och då det är de nybyggda bostäderna som belånas mest så är det också där den största delen av boprisinflation skapas.

Detta är tvärt emot vad den stora massan tror (vilken framgår i artikeln hos di.se), de tror att ökat bostadsbyggande kommer få marknaden att svalna och lösa den påstådda bostadsbristen (som egentligen är hyresrättsbrist). Men så länge dessa nybyggen inte finansieras helt med pengar som tas från sparmedel som redan existerar kommer nybyggen endast elda på bostadsbubblan.

Problemet kvarstår, så länge några få storbanker får skapa pengar ur tomma intet som har noll underliggande värde kommer de kunna pressa upp priser och skapa skuldslavsbubblor i all evighet, boprisinflation to infinity.

Annonser

12 reaktioner på ”Bostadsbyggandet eldar på bostadspriser mest av allt

   • ”Antalet byggstarter för nya bostäder till privatpersoner stannade på endast 44 stycken i Sverige under fjärde kvartalet. Att jämföra med NCC:s starkaste marknad S:t Petersburg där siffran uppgick till 651 stycken.

    Hur kommer det sig att ni har 12 800 byggrätter i Sverige, men bara byggstartade 44 nya bostäder under fjärde kvartalet 2012?
    – Ja, för det första slår byggstarterna lite beroende på kvartal. Men under 2012 har bostadsmarknaden i Sverige varit avvaktande och bostadsköparna väljer att köpa närmare bostadens färdigställande. Det har resulterat i att vi varit försiktiga med att starta nya bostadsprojekt i Sverige. På årsbasis har det blivit 25 procent mindre 2012 än året innan. Men vi utvecklar bostäder i åtta länder och under 2012 ökade vi byggstarterna i S:t Petersburg och Norge där marknadsförutsättningar är bättre än i Sverige, säger Johan Bergman till Affärsvärlden.”

    ”Enligt Affärsvärldens beräkningar har NCC 167 osålda bostäder enbart på den svenska marknaden där inflyttning sker senast under våren.

    Läs mer om NCC:s svårsålda projekt här.

    Precis som JM har NCC haft problem att sälja bostäder i Norra Djurgårdsstaden. Där har NCC valt att bjuda på hyran under första året.

    På grund av vikande intresse har NCC också fått lägga ett antal projekt på is, som exempelvis villaområdet Gäddeholm i Västerås och Torps hagar i Jönköping.

    I september i fjol varslade NCC 100 byggarbetare, närmare 25 procent av arbetsstyrkan, på bostadssidan i Stockholm. Därefter varslades 40 i Uppsala. Det är framförallt inom nybyggnationen av bostadshus som konjunkturen försämrats kraftigt.

    – Det finns jobb att räkna på, men konkurrensen är stenhård. Priserna dumpas, sade Bo Johansson, regional facklig förtroendeman i NCC, till Byggnadsarbetaren i oktober 2012.”

    Visst är det tydligt vad nedgången av krediter gjort med marknaden, det har bara drabbat visa delar av egentligen hela kreditmarknaden dvs all business! Skulle vara konstigt om inte jättebubblan bostäder åker med… Jag ser det som att bubblan redan är pyst och om de gör ytterligare saker för att göra det svårare att låna så är det över, och det är ju många som nu börjat oroa sig på att vi lånar 4,5 % vilket är i snabbare takt än lönerna och inflationen ;-).

    Ps, Båtbranchen verkar inte direkt rivstarta säsongen detta år heller!

    • Tack, märkligt det där. Det är akut bostadsbrist men samtidigt är intresset lågt för nybyggda bostäder…..

     Samma gäller för Skanska: http://www.di.se/artiklar/2013/2/7/skanska-bromsar-bostadsbyggande/

     Förra året påbörjade Skanska totalt 1.028 nya bostäder i Sverige. Det är en nedgång med nästan 300 bostäder från 2011 och en minskning med mer än 600 bostäder sedan 2010.

     ”Bostadsmarknaden präglas fortfarande av stram kreditgivning och osäkerhet hos potentiella bostadsköpare. I Sverige och Finland förväntas marknaden vara avvaktande men relativt stabil”, skriver Skanska i sin rapport för fjärde kvartalet.

     https://dave1bs.files.wordpress.com/2013/02/skanskabostc3a4der.png?w=660

 1. Utomordentligt korkad analys. Ett ökat utbud leder knappast till stigande priser. Dave1bs är verkligen fullständigt ute och cyklar när det gäller bostadsmarknaden.

  • Ta ett exempel, det byggs en ny fastighet med bostadsrätter. Föreningen köper loss fastigheten för ca 500 miljoner, då de inte har pengarna själva kommer de låna dem från banken. Banken har inte heller pengarna så de skapar nya pengar och lånar ut dem. Sedan säljer brf:en varje bosatdsrätt för ca 2 miljoner st, säg att det rör sig om 100 lägenheter, det blir 200 miljoner kronor till varav minst hälften köps med hjälp av nya lån, här skapas ytterligare 100 miljoner nya kronor.

   Lägg sedan till att de som köper loss föreningens nyinflyttades tidigare bostäder också tar lån för att ha råd så skapas det ännu mer pengar.

   Det är enkelt att se hur mycket pengar som skapas för att finansiera ett nybygge, dessa pengar skapar boprisinflation efter det ökar mängden aktiva pengar på bostadsmarknaden. Vad i exemplet ovan är det du inte håller med om? Vad är fel?

   • Ojojoj nu är du igång med dina absurda bostadsmarknadsteorier igen. Först var det ”det är inte brist på bostäder i Stockholm”, nu är det ”bostadsbyggande ökar bostadspriserna”. Man tar sig för pannan!

    Om det byggs 50.000 billiga bostäder i Stockholm så ökar mängden pengar. Mängden bostäder ökar också. Viljan att betala lika mycket för en sliten bostad som för en ny sjunker. Priserna på mindre attraktiva bostäder går ner.

    Det är en stor nettoinflyttning till Stockholm. Om du hade haft rätt skulle vi kunna sänka bostadspriserna genom att inte bygga något. För det är inte brist på bostäder i Stockholm och bostadsbyggande ökar bostadspriserna…

    • Om du inte tror att det är penningmängden som styr bostadspriserna så kommer du inte hålla med om något jag skriver om bostadsmarknaden.

     Men Sverige är inte unikt, alla andra länder som haft eller har bostadsbubblor har hävdat att det är brist på bostäder som driver priserna och att de därför kommer gå upp för alltid precis som din teori. I efterhand har det visat sig vara fel. Istället visar det sig gång på gång vara penningmängden som drev priserna.

     Nu kan det säkert vara så att Sverige är unikt och är det ända landet i världen som fått se bostadspriser explodera pga verklig bostadsbrist, men det är väldigt osannolikt. Tror du verkligen på det? Ren tillfällighet att priserna slutade stiga när penningmängdens ökningstakt halverades på kort tid?

  • Om Werner har rätt så sprack bubblan oktober 2010, dagen då bolånetaket infördes:

   https://dave1bs.files.wordpress.com/2013/02/villor_sydsverige.png?w=660

   Bankernas utlåning tvärnitade efter det:

   https://i1.wp.com/www.scb.se/Statistik/FM/FM5001/2013M01/FM5001_2013M01_DI_01_SV_PRESS1.gif

   Och omsättningshastigheten på bostadsmarknaden kollapsade:

   https://dave1bs.files.wordpress.com/2011/12/lassekongo.jpg?w=600&h=420&h=420

   Konkurser och ökad arbetslöshet ökade också strax efter detta. Bostadspriserna, de dyraste objekten har stagnerat eller börjat falla (åtminstone villor), lägenheter i de mest överhypade delarna verkar hålla sig höga hittills men de kommer även de falla. Kanske krävs det att låneökningstakten ska falla lite till för att processen ska accelerera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s