Har Sverige deflation eller inflation?

Igår läste jag på Svd.se att det är deflation i Sverige, det statligt påhittade ”pris”indexet KPI som de vill få oss att tro reflekterar verklig prisinflation hade tydligen en negativ inflationstakt. Samtidigt rapporterade SCB i december att penningmängden ökar med 115 miljarder per år. Den totala penningmängden ökar mao med ca 4,5% per år för tillfället.

Tack vare att KPI så grovt underskattar den verkliga prisinflationen kan bankerna skapa 100 miljarder per år och ändå få befolkningen att tro att priser står stilla. Svenska staten använder samma knep för att medvetet underskatta KPI-inflationen som amerikanska staten gör och resultatet kan ni se i den här grafen som shadowstats tar fram:

Blå linjen är priser utan manipulation på de varor som KPI-måttet innehåller och röd är med manipulation. Resultatet: verklig KPI ca 9%/år, manipulerad ca 2%/år. Tänk på att löneökningar baseras på den röda, inte den blå och vi har samma situation i Sverige. Svenska löner sjunker därmed kraftigt år efter år och tänk då också på att verklig KPI inte tar med t.ex bostadspriser m.m och därmed aldrig kan reflektera den verkliga prisinflationen som är ännu högre.

Annonser

En reaktion på ”Har Sverige deflation eller inflation?

  1. Ett enkelt sätt att se inflationen ”som inte finns” är att fråga sig, vart tog 50 öringen vägen? De va ju heller inte länge sen 10, 25 öringarna försvann. Snart e väl 1 kronan borta oxå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s