I Sverige tar bankerna mellan 5-10% per år av insättningar

Jepp, det som händer i Cypern är inget märkvärdigt, i Sverige har bankerna åtminstone de senaste 10-15 åren ökat penningmängden med 8-10% (för tillfället ”bara” 4,5%) varje år enligt SCB. Det är detsamma som att urholka värdet på folkets besparingar i SEK med 8-10% per år. Men av någon anledning är detta accepterat av svenska folket samtidigt som de blir helt hysteriska över det som händer i Cypern…..

Visst är det lite komiskt?

11 reaktioner på ”I Sverige tar bankerna mellan 5-10% per år av insättningar

 1. Att svenska folket är hysteriska, är väl en liten överdrift 😉
  Men jag förstår att dom drabbade och en del andra är förbannade för det är väl ändå så att det är lättare att skydda sig mot inflation än straffskatter.
  Gillar din sida Dave!

  • Det har du kanske rätt i, men Sveriges största ekonomibloggare Cornucopia & massmedia gjorde en väldigt stor grej av det utan ett ord om den enorma konfiskeringen genom inflation som pågår i Sverige.

   För de som vill spara i SEK eller konton nominerade i SEK är det lika omöjligt att komma undan inflation som straffskatt.

   • Kan du inte göra lite reklam för din blogg så att du kan gå om Cornucopia. Kan ju inte vara så svårt med tanke på kvalitétsskillnaden.

 2. Ja det är lustigt! och pengarna används för att driva upp en tillgångsbubbla. Konstigt system….. varför kan då inte lika gärna statten skapa dessa pengar och använda dom på sina åtaganden, skulle ju ta en stor del av arbetade människors axlar… Men det kanske skulle skapa kpiinflation, och det vill vi ju inte ha 😉

  • Exakt, stater ser uppenbarligen inget problem med hög prisinflation då de låter bankerna skapa biljoner ur tomma intet med hjälp av dem, så varför kan de inte skapa pengar själva? Pengar har ju noll värde idag så hur kan det någonsin bli brist på pengar? Varför dessa åtstramningsprogram?

   När jag ser det från det perspektivet är det svårt att se hur detta inte kan vara en stor konspiration där politikerna springer storbankernas ärenden istället för folkets som de påstår sig representera…..

   Vi har tydligen råd att låta storbanker hitta på hur mycket pengar de vill men befolkningen får absolut inte skapa pengar, då är det fängelset som gäller.

   Argumentet mot att staten ska få skapa pengar verkar vara: om staten skapar egna pengar så blir det inflation, när bankerna skapar pengar så blir det också inflation, men det är ok.
   Inflationen som skapas av privata banker genom monopol de får från staten är bra, men inflation som skapas av stater är oacceptabel.

   • Ja det är konstigt att detta inte diskuteras mer flitigt nu efter att bostadsbubblor(kreditbubblor) kraschat runt om i världen, det finns ju ändå folk som R Werner och Steve Keen med flera som pratar om detta, men jag tycker inte det fått så mycket uppmärksamhet! Vet inte vari kritiken ligger om sån finns? Vet du varför kpi räknas utan viss tillgångsinflation? Eller varför banker tillåts skapa pengar, och är det bästa värde för nyskapade pengar att de samlas i tex bostäder…

    Vad har politikerna sagt att de ska göra för att detta inte ska ske igen? Eller är tystnaden för att problemet ses som nåt som sker i cykler på marknaden och att det inte går att göra nåt åt, det är lite känslan jag får men jag vet inte…

    Det tog väl ganska många ex på totalitärstaterna eller komuniststater för att skrämma de allra flesta om att det inte var ett särskilt välsmort maskineri. Nu skapar bankerna pengarna och det kanske krävs ett helt gäng till dåliga ex innan man kanske ser vad de gör! Och sen behövs det en nation som vågar byta bana och ifall de visar bra resultat så kanske tillslut t.o.m totalitära stater som Kina och Ryssland anammar det nya…. Bästa sättet att ändra världen är att visa på ett sätt som är bättre! Tror USA har spridit demokrati och marknadsekonomi bättre bara genom att lyckas bra och va en förebild som det fria landet där alla kan lyckas än att bomba kommunistländer och hota och bojkotta och allt annat dom gör!

    Nu håller jag på och glider iväg från ämnet känner jag 🙂

    • ”Vad har politikerna sagt att de ska göra för att detta inte ska ske igen?”

     Inget, istället ger dem mer pengar till bankerna när de ”får problem” och uppmanar dem till att skapa ännu mer pengar (se t.ex USA efter krisen 2008) så att vår inflationsdrivna ekonomi kan växa nominell på nytt.

     ”Vet du varför kpi räknas utan viss tillgångsinflation?”

     KPI är konstruerat för att underskatta inflation eftersom de gör det möjligt att ständigt sänka svenskens reallön utan att den märker det och så att bankerna kan skapa enorma mängder pengar utan att det syns.

     ”Eller varför banker tillåts skapa pengar, och är det bästa värde för nyskapade pengar att de samlas i tex bostäder”

     Varför några storbanker har ensamrätt på att skapa pengar vet jag inte, det är ett stort frågetecken. De enda som vinner på det är bankerna själva. Det finns bra alternativ tillgängliga som tar bort bankernas förmåga att hitta på nya pengar, se t.ex Michael Kumhof förslag:

 3. 1. Vi har inte blivit fråntagna befintlig köpkraft. Bara tillägg på köpkraften vilket är mer abstrakt.
  2. Ser ingen speciell upphetsning över Cypern.

  Dock: När det kommer in på vårt eget skinn kommer reaktionen.

 4. Till dig som är mer versed i ekonomi, kanske följande sida kan vara intressant:
  http://www.sec.gov/
  Uppe i högra hörnet, sök på ‘Sweden’, och klicka på resultatet ‘Sweden, Kingdom of’. Man hittar ett antal ‘Annual report for foreign governments and political subdivisions’, vad verkar i årlig frekvens. Om man ytterligare lyckas klicka sig vidare, så får man listor på html-dokuments uppbyggnader, däribland rena text-filer. Att kopiera texten och spara den med .html, samt öppna den i en browser ger en del information. Kanske motsvarande info man kan få ut från riksbankens hemsida – men kanske annorlunda. Det första som listas är en handfull olika valutor, som tydligen Sverige har skulder och tillgångar i. Givet detta, och övrig information om hur mycket riksbanken ökar penningmängd och lån – är det möjligt att börja titta på reell inflation? Jag tänker mig att man då bör ha uppgifter om hur mycket de andra använda valutorna också späds ut från sina håll – mest intressant kanske kan vara hur mycket inflation vi importerar från Staterna?

 5. http://www.mises.se/2013/03/19/vad-vi-annu-inte-har-lart-oss-av-fallet-cypern/

  Tråkigt för spararna på Cypern givetvis. Men, om vi ska vara helt ärliga: när centralbanker, med brett understöd från politiker och andra ideologer, fullbordar samma välståndsöverföring (men utan att påverka kontomedlens nominella värde) genom inflationsdrivande tilltag är domen oftast en helt annan. Varför sviktar här vår konsekvens och vårt omdöme? Är vi verkligen så ekonomiskt ovetande om inflationens verkningar att vi inte kan se detta, rimligtvis ändock klara samband? Varför annars betrakta två till resultatet identiska handlingar som moraliska motsatser?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s