Dagens chart

Här är fyra helt olika guldbolag och ett index av råvarubolag (Pintree Capital) har rört sig identiskt under två års tid. Samtliga har rasat 80-90% samtidigt som underliggande värde ökat och guldpriset är upp.

perfalgo

Kurserna har därmed noll koppling till underliggande värde, nyhetsflöde eller guldpriset. Bolagen kan släppa bra nyheter och samtidigt se kursen rasa. Guldpriset kan stiga samtidigt som aktierna rasar. Självklart kan detta vara en ren tillfällighet att de som handlar dessa aktier tagit ungefär exakt samma beslut under två års tid, dvs sålt aktier vars underliggande värde stigit men sannolikheten är nära noll.

Något annat verkar styra kurserna här. Tyvärr betyder det att det varit helt omöjligt att förutspå var aktiekurserna skulle ta vägen under perioden.

Tillägg:

Tips för att klura ut vad som pågår, lyssna igenom den här intervjun där James McShilery förklarar hur datorer styr guldpriset från dag till dag: http://youtu.be/BZayHI6UtwY

”It’s just like there’s a mathematical computer-generated algorithm, that when the price hits a certain point, someone comes in and sells in order to keep the price contained”

”It’s so sophisticated now with the algo trading that they may even be pre programmed… it’s almost set up for the day”

Annonser

9 reaktioner på ”Dagens chart

 1. Varför glider inte kapitalstarka personer in och köper dessa papper med enormt underliggande värde? Jag tror det finns starka intressen som vill hålla intresset nere för guld och guldrelaterat men de kan väl ändå inte förmå stoppa marknaden i nån större omfattning? Jag tycker de. Är väldigt konstigt!

  • Märkligt. Många större guldbolag sitter på flera miljarder i kassorna och ignorerar att det just nu går att köpa 1-5 moz tillgångar under $50 m. Ena dagen köper Silver Wheaton 200,000 oz/ år för 2,5 miljarder samtidigt som flera bolag som beräknas producera samma mängd säljs till marknadsvärden under $50 m.

   För att inte tala om storbankerna som sitter på 150 biljoner i potentiell köpkraft och numera kan använda guld som tier 1 asset för sin utlåning. Varför damsuger inte de guldaktier nu när guld i marken är billigare än någonsin?

 2. Helt omöjligt är det ju inte. Det är ju bara att följa teknisk analys, Många använder tyvärr bara teknisk analys som bekräftelse när deras aktier som de redan äger ger köpsignaler. Det gäller att vara objektiv!
  Det skulle inte skada Dave om du lade ut lite tekniska säljsignaler ibland.

 3. oooohhhh – ”pre-programmed”!! Verkar som om James upptäckt ett nytt ord här, som han tycker låter häftigt men inte vet riktigt vad det betyder. Skulle ju vara mäkta imponerande om algorimerna skrevs eller modifierades i realtid…

  • Hehe, good point. Lyssnade på det igen, han sa aldrig pre-programmed i den meningen, däremot använde McShirley ordet och menade att datorhandeln redan är inställd innan dagen startar.

   Det är väl allmänt känt numera att datorer styr upp mot 90-95% av all handel på stockholmsbörsen? Har för mig att det var ett reportage om det på Svt, dessa datorer är antagligen också inställda redan innan dagen startar.

   De som använder datorhandeln vill ju dock få det att framstå som att de använder datorerna för att genomföra trading när det verkliga målet är att manipulera priser då de är marknaden. Om detta kom ut skulle befolkningen förstå vilket skämt börsen är och så kan vi ju inte ha det?

 4. Vira av foliehatten och inse att sektorn är helt usel på att ge mervärde åt aktieägarna. Maken till ständiga utspädningar och missade tidsplaner får man leta efter. De har sig själva att skylla. Ingen annan.

  • Nu vet jag inte om någon sagt emot att de stora bolagen är usla på att skapa mervärde, men de stora bolagens misstag kan inte motivera varför framgångsrika mindre bolag säljs nära kassavärdet trots stora mängder guld i marken som i flera fall dessutom bara är något år från produktionsstart.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s