Chockerande siffror från SCB om bostadsbubblan

Hittade just nya siffror (för mig) på SCB.se om den svenska bostadsbubblan. Mängden nyskapade pengar för bostadsrättsreltaerade transaktioner ökade enligt SCB med chockerande 25% per år från 2002 till 2006, ökningstakten låg över 20% i 6 år, läs här: Den svenska bolånemarknaden

https://i2.wp.com/www.scb.se/Grupp/Artiklar/Sveriges-ekonomi/Den-svenska-bolanemarknaden/Bostadslan-till-hushall.png

Hushållens bostads­lån visade väldigt höga till­växttal under inledningen av 2000‑talet. Det var utlåning till bostads­rätter som ökade mest. En bidragande orsak är att andelen hyres­rätter på marknaden minskat till förmån för en högre andel bostads­rätter, i synnerhet i stor­städerna. Sedan slutet av 2005 har dock till­växten haft en av­tagande trend.

Nu vet jag inte hur många miljarder per år detta motsvarar men summorna är sjuka. Efter att ha sett dessa siffror bör ingen vara förvånad över att bostadsrätter exploderat i pris i storstäderna. Bubblan är enorm och bostadsrätterna är värst (minst prisvärda idag).

Med detta enorma inflöde av nyskapade/påhittade pengar kan priser inte annat än stiga. Inte ens en enorm bostadsrättsmarknad kan absorbera flera 100 miljarder nya kronor per år utan att det får priser att stiga flera 100%. Pengaskapandet har avstannat och ligger numera kring 4,5%, en sådan kraftig minskning från höga nivåer är vad som fått jämförbara bostadsbubblor i andra länder att spricka. SCB om hur den låga takten påverkad marknaden hittills:

Bostads­pris­erna har börjat sjunka något i slutet av 2011. I SCB:s små­hus­barometer visar de preliminära siffrorna för fjärde kvartalet att priserna på riks­nivå sjunkit med ca 3 procent jämfört med tredje kvartalet.

https://i1.wp.com/www.scb.se/Grupp/Artiklar/Sveriges-ekonomi/Den-svenska-bolanemarknaden/Bostadspriser.png

Bubbelpriserna har toppat och är nu på väg utför (se även fastighetsprisindex från SCB här om du inte är övertygad), med tanke på att det är den största kredit/prisinflation/pengar-ur-tomma-intet-bubblan någonsin i Sverige utgår jag från att krisen blir den värsta sedan detta pengar-ur-tomma-intet-systemet infördes för ca 100 år sedan.

Annonser

27 reaktioner på ”Chockerande siffror från SCB om bostadsbubblan

 1. Förstår inte resonemanget. Folk måste ju ha nånstans att bo och kommer att betala så länge dom har jobb och inkomster som försörjer dessa priser. Först när jobbmarknaden klappar ihop och folk inte klarar hyran kommer raset. Punkt.
  Tore

  • Förstår du inte resonemanget att priser skjuter i höjden när flera miljarder nya kronor skapas till spekulation på bostadsrättsmarknaden? Eller förstår du inte varför avstannat penningskapande får skuldpyramiden att kollapsa?

  • Det är en del i processen:

   https://dave1bs.files.wordpress.com/2011/11/creditcrunch.jpg?w=640

   Men processen triggas av minskad kreditgivning, kreditmängden styr hela ekonomin, Sverige är inget undantag.

   Tyvärr kan folk gå arbetslösa i Sverige och tvinga andra betala deras räntor, åtminstone ett tag. Ränteavdrag, a-kassa, socialbidrag, bostadsbidrag osv, osv, osv. Tack vare vårat enorma skattetryck/stöldsystem kan staten hålla skuldslavprocessen vid liv längre än i andra länder. Kanske är det orsaken till att det tagit längre tid här än i andra länder (om det nu har det)?

   • Kreditgivning för bolån är sammankopplad med huspriser, men styr inte ”hela ekonomin”. Det finns ingen logik i att skuldpyramiden ska kollapsa för att priserna mattats. Priserna sjönk i slutet av 2011 och början av 2012 men har därefter stigit, så det återstår att se vart det bär hän framöver. Med nuvarande ränteläge kan det säkert tuffa på ett bra tag till. För en krasch tror jag krävs höjda räntor, och det får vi inte förrän inflationen tar fart… eller högre arbetslöshet som Tore nämnde.

    • Enligt SCBs siffror har priserna sjunkit sedan bolånetaket infördes slutet 2010/början av 2011 och har inte vänt upp. Se priser för villor (de dyraste objekten) här: https://dave1bs.files.wordpress.com/2013/02/villor_sydsverige.png?w=660

     Kvalitetsjusterade priser säger något annat kanske, men de är ju också justerade precis som KPI och har därmed lite med verkliga priser att göra. Mäklarstatistiks prisdata rapporteras in av mäklare som kan välja att ta bort och fiffla med sin statistik hej vilt för att uppnå det som gynnar dem bäst. http://bolanetorsk.blogspot.se/2012/09/selektiv-rapportering.html

     Det bästa tecknet för att en kreditbubbla håller på att spricka är låg repo-ränta, det finns inget exempel historisk där repo-räntan inte fallit kraftigt i samband med att en bostadsbubbla spricker.

     Förklara gärna vad du grundar ”För en krasch tror jag krävs höjda ränto” på. Förklara varför så inte varit fallit vid någon tidigare bostadsbubbla och varför du är så säker på att Sverige är unikt när det gäller detta.

    • ”Kreditgivning för bolån är sammankopplad med huspriser” inte riktigt, det är kopplad till efterfrågan på hus. Räntorna kan vara nere länge, länge (Japan, USA) och priserna kan falla. Folk klarar av att betala deras bolån, men priserna har stannat av eftersom efterfrågan är mindre.

 2. Ja du, jag spekulerar ju bara. Den den här bolånebubblan verkar ju väldigt seglivad, så det känns som något drastiskt måste ske, men visst, det kanske är troligare att någon rejäl krisstämning och ökad arbetslöshet är det som till sist knäcker den. Förklara gärna varför du hänvisar till en graf över villapriser i sydSverige? Är det inte lite mer seriöst att titta på fastighetsindex i hela landet när man diskuterar Sveriges bolånebubbla?? Detta index har inte sjunkit sedan 2010. Eller är det bobubblan för villor i sydSverige du koncentrerar dig på?

  • Oj, slarv av mig, såg inte att den bara berörde södra delen. Kanske visar även Scbs siffror att priser över hela Sverige stiger för tillfället. Någon som har en uppdaterad graf för hela Sverige, den här grafen använde dem i artikeln ovan som publicerades 2012-05-24:

   https://i1.wp.com/www.scb.se/Grupp/Artiklar/Sveriges-ekonomi/Den-svenska-bolanemarknaden/Bostadspriser.png

   Där skriver de också att priserna börjat sjunka något vid slutet av 2011. Citat:

   Bostads­pris­erna har börjat sjunka något i slutet av 2011.

 3. Hittade statistiken för Småhus för permanentboende (villor, rad- och kedjehus) hela riket.

  2010 låg indexet vid 538 och fjärde kvartalet 2012 låg det vid 538 , priserna är alltså oförändrade senaste tre åren.

  Se här: http://www.scb.se/Pages/TableAndChart____39157.aspx

  I Sthlms län är faktiskt priserna ner från toppen 2011.

  Bolånetaket infördes 2010, efter det har priserna inte stigit alls. Det var också 2010 som låneökningstakten rasade, det är knappast en tillfällighet. Låneökningstakten/pengarna styr bostadsmarknaden.

  Priserna har inte stigit överhuvudtaget på tre år trots att det pumpats in ca 300-500 nyskapade miljarder kronor under perioden. Ser inte så ljust ut mao, katastof imo.

  Varför räcker inte 300-500 miljarder för att lyfta priserna? För att det är små summor i förhållande till hur mycket det pumpades in åren innan, kreditpyramiden kräver ofantliga mängder nyskapade pengar för att hållas vid liv kommande år.

  • Haha, det stämmer ju på pricken mot vad Werner och du förmedlat här på bloggen att 1 år efter kreditåtstramning så börjar priserna sjunka. Villor och bubblan i sverige pyser efter att kreditbubblan pysts av politiker och banker! ”Men sthlms innerstad blir knappast större och där vill alla bo” ähhh detta kommer inte hålla, och när priserna väl snöfaller här så är borde folk förstå att det är där men minst vill bo, för där har bubblan jäst mest!

   Utlåningen mot bostadsrätter låg över 20% mellan 2002-2006, fan va galet alltså! Då börjar vi ju snacka nivåer som dom riktiga proffsen föll i euro perferin som Irland Spanien mm. Men så är vi ju oxå i absoluta toppklassen av de mest belånade människorna i världen, så det borde väl stämma!

   • Jag måste börja läsa igenom vad jag skriver innan jag publicerar det så det går att förstå vad jag skriver, ursäkta röran..

   • Exakt, där bostadsspekulanterna hävdat att priserna kommer gå upp i all framtid är den plats där priserna kommer rasa allra mest. Det är inte så konstigt att folk faktiskt tror att priser i innerstäder inte kan sjunka efter att bankerna ökat totala köpkraften för bostadsköp med över 20% i plus 6 års tid. Det är inte långt ifrån hyperinflationsnivåer på bostadsrättsmarknaden.

    Det är galet, och det faktum att detta skett visar att Riksbanken antingen medvetet låtit det ske, eller ännu värre, att de inte vet vad de sysslar med.

  • Alltså en slapp eller frikostig utlåning mot hus har gjort oss belånade med flera miljoner sittandes i samma hus! De som sitter i dessa hus och gjort det mer en en månad har gjort en vinst och har lätt kunnat baka in kreditkortskrediter och bilköp, semester och båt i sitt lån! Varför inte när bostaden är värd så mycket och jag kan lätt knapra av lite där när Volvo släpper ny model etc. Svenskarna känner sig rika och ökade priser leder till fler spekulanter på bostadsmarknaden där kulturen efter 10-15 år vridigt om sanningen så mycket att folk faktiskt tror att priserna kinte kan gå ner, ” folk måste ju bo nånstans” och Stockholm är unikt och begränsat på nå magiskt sätt som skiljer det från andra städer… Iaf så har alla dessa nya pengar höjt priserna på allas bostäder som gjort varenda svensk som ägt en bostad längre än några år i mitten av 00-talet till miljonärer! Detta har skapat buisness för bilhandlare café lattjande och ribbåtssafari i skärgården och allt annat! När nu bubblan lägger sig kommer det inte finnas lika mycket nya pengar till alla dessa som skot sig på kreditbubblan (alla). Företag kommer konka och arbetslösheten öka, och då kommer tidningarna säga att Sverige drabbas hårt av krisen i Europa och arbetslösheten ökar pga det eller nåt annat som oxå är en konsekvens av bankernas åtstramning av krediterna!

   Och åtstramningen är inte en en konsekvens av minskad efterfrågan på krediterna!

  • Alltså, det enda jag gjort är att jämföra svenska bostadsmarknaden med andra länder där bostadsbubblor spruckit. Siffrorna som visas här på bloggen är korrekta och visar att Sverige håller på att kopiera andra länders kreditbubblor och kreditkrascher (t.ex Japan, USA, Holland, Danmark, Spanien, Storbritannien mfl).

   Antingen tror du att Sverige är helt unikt och att bankernas pengaskapande inte påverkar priserna här, visa gärna varför om du tror det är fallet. Eller så utgår du från att Sverige inte är unikt och att Sverige faktiskt kommer att uppleva det som andra länder gjort när de varit i den situation vi är nu.

   Det finns så många historiska exempel redan, för mig är det uppenbart vad som håller på att ske bara genom att titta på dem. De flesta, inklusive Riksbanken, politiker och andra parasiter som storbankerna mfl väljer att helt ignorera det.

 4. En förklaring till att pengaskapandet exploderade under tidigt 2000-tal är de massiva ombildningarna från hyresrätt till bostadsrätt.

  Annars är det intressant att du tar upp att bostadsrätterna är värst men visar på grafer rörande huspriser. Vore det inte på sin plats att ta in grafer över hur prisutvecklingen på bostadsrätter gått?

  • Dels det, och även nybyggen med föreningar som finansierar nya fastigheter helt med lån. Några 100 miljoner hit å dit, who cares (luftpengar).

   SCB har ingen statistik för bostadsrätter vad jag kan se. Men tittar du på t.ex Valueguards kvalitetsjusterade priser så är de upp ca 100% från 2005, ganska saftig uppgång. Hyperinflation i bostadsrättspriser: http://www.valueguard.se/stockholmbr

 5. Lite roligt med alla ”It can’t happen here” kommentarer när det redan en gång ”happened here” för bara lite över 20 år sedan då den bostadsbubblan sprack.

  Tron att det är köpare och säljare som sätter priset på bostaden är också lite naivt gullig tycker jag. För det är ju mellanhanden bankerna som sätter priset. Vi tar ett exempel:
  Vid en husförsäljning har inte köparna pengarna utan ”lånar” av banken som inte heller har pengarna men kan skapa kontopåhitt från luften som de ”lånar ut”
  Så här har vi tre deltagare på denna ”marknad”
  1) en säljare (tillgångssidan)
  2) potentiella köpare (efterfrågesidan)
  och
  3)mellanhanden banken som vill sälja så mycket som möjligt av sin ”produkt” – dvs skulder skapade från ingenting
  Det är ingen marknad, det är skuldslavsauktion där ”husägaren” får hyra huset av mellanhanden, parasiten=banken som är den som i verkligheten sätter priset

  Bilden på rundgången (i Daves svarskommentar till Tore ovan) som leder till nedgångsspiralen är väldigt bra och visar sig i att företagen börjar konka i allt större omfattning.
  http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/tolv-procent-fler-konkurser-i-ar_8051936.svd

  • Ja precis, det har ju tom hänt HÄR! Men det hjälper inte, den stora massan har bestämt sig för att ignorera verkligheten och kommer därför att få lära sig den hårda vägen.

   Gillar din beskrivning ovan, mycket simpelt. Bankerna dikterar bostadspriser. Krävs inte någon avancerad tankeverksamhet för att se vad som pågår.

 6. Ja det kan man få höra fortfarande och att det inte händer här pga stockholms höga inflyttning är ett mantra som folk fortfarande håller fast vid! Men precis som du säger borde 90 talet inte än vara glömt kan man tycka, men de minnena har sakta eroderats bort efter många år av uppgångar. Vet inte hur inflyttningen och byggandet var då men misstänker att det var nåt liknande nu ungefär. Sthlm har ju inte direkt nyligen börjat växa och sossarna har väl hållt det omöjligt för marknaden att bygga efter efterfrågan i alla år…. Så inget nytt där.

  Jag brukar fråga om de tror att det flyttades ut från alla städer i usa, Irland, Island, Danmark etc. om det var så och därför ”efterfrågan” på bostäder och därav priset sjönk… Brukar funka som poäng!

  • 😀

   Bra, den punkterar deras argument snabbt. Om det var inflyttning som fick andra länder bostadspriser att stiga likt Sveriges så måste det också varit utflyttning som fick priserna att rasa. I efterhand vet vi att det inte var utflyttning från USA, Danmark, Irland, Storbritannien, Spanien osv som fick huspriser att kollapsa.

   Märkligt argument, inte särskilt genomtänkt. De får fundera vidare och förhoppningsvis kommer de till slut fram till att det faktiskt är pengar-ur-tomma-intet systemet som driver priser upp och ner då ingen annan förklaring håller.

 7. @Petter
  Håller med Dave, bra arbument!
  @Dave
  Läste intressanta Nyheter-bloggen och såg det här i en svarskommentar:

  ”Var på banken häromdagen för att diskutera ett köp av fritidshus och lån till det. Skulle kunna skriva en hel uppsats om det helt sjuka bemötande jag fick. För att låna 300 000kr skulle jag ha minst 100 000kr själv i eget kapital. Alltså minst 33% i eget kapital för att inte tala om alla andra hinder”
  http://intressantanyheter.blog.se/sammanfattning-cypern/#comments

  Proppen måste verkligen ha gått ur fritidshus”marknaden” som borde ligga i tidigare fas än bostäder. Tycker också kommentaren visar på att det inte är köparen och säljaren som sätter priset – det är mellanhanden banken.

  • Tack, intressant!

   Det är tydligt att banken faktiskt avgör om ett hus kan köpas eller ej eftersom de drivit priserna så högt att få har råd att köpa dem kontant. Bankerna avgör huruvida folk ”har råd” att köpa eller ej eftersom de har monopol på att finansiera sin utlåning med obegränsade mängder nyskapade pengar (kontosiffror som staten garanterar är pengar).

   Mer pengar = högre priser = mer skulder = mer pengar = högre priser osv. När det vänder ser det ut så här: minskad mängd beviljade ”lån” = minskad mängd nyskapade pengar = stagnerande priser = osäkra fordringar = minskad mängd beviljade lån = minskad mängd nyskapade pengar = fallande priser.

   Bostadsmarknaden sammanfattad, idiotiskt system 😦

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s