Guld- & silverpriset har nått starka stödnivåer

Tyvärr har jag inte några uppdaterade grafer med dagens rörelse nu, men guld- och silverpriset nådde väldigt starka stödnivåer i morse. Guldpriset vände upp från MA200 vid ca $1430/oz och silver vände upp från MA250 vid $24,20/oz. Här kan ni se hur viktiga dessa nivåer varit tidigare:

scgold

scsilver

Guldaktieindex har rasat nästan lika mycket som under kraschen 2008 (värsta krisen sedan 1930) och från bottennivåerna då steg guldaktieindex över 300% på tre år. När ädelmetallerna bottnar den här gången, vilket de mycket väl kan ha gjort nu så tror jag att guldaktieindex kommer stiga minsta lika mycket som 2008-2011, förmodligen mer då fundamenta är mycket starkare nu. Skulle guldpriset utvecklas något i den här stilen (vilket jag tror) så kommer med stor sannolikhet den starkaste perioden någonsin för guld- och silveraktierna:

https://dave1bs.files.wordpress.com/2013/03/goldt-1pattern.png

Annonser

16 reaktioner på ”Guld- & silverpriset har nått starka stödnivåer

 1. Vad är det du menar man ser i graferna? Att andra MA-värden där det vänt skulle visa på hur viktigt just MA250 och MA200 är ??
  Den där önskegrafen du sedan lägger in är ju bara för mycket. Dessutom har det redan brutit ned ur boxen där. Börjar nog bli hög tid att omvärdera?

  • MA150, men även MA50 har visat sig vara nivåer där silver bottnat flera gånger tidigare. Vid MA30 har guldpriset bottnat fem, sex gånger senaste fyra åren (grafen ovan sträcker sig inte så långt) och MA100 var helt uppenbart en viktig nivå för guldpriset förra sommaren. Om du tog dig tid att titta på graferna någon minut hade du sett det också.

   Utifrån det mönstret bör ingen bli förvånad om MA200 för guld och MA250 för silver visar sig vara bottennivåer. Det är bara ett mönster, jag kan inte förklara varför dessa nivåer ständigt visat sig vara så viktiga.

   Önskegraf? Jag har förklarat varför jag utgår från en sådan utveckling för guldpriset väldigt många gånger här. T.ex här och här. Om du inte håller med om varför du inte tror att guldpriset kommer röra sig i den stilen så kom gärna med motargument istället för att gråta.

   En färgad box förendrar inte fundamenta. Ska vi släppa fundamenta och sälja allt för att priset är utanför den färgade boxen? 😀

  • Veckobasis, fredagsstäningen som avgör huvurvida stödet håller eller ej. Inte första gången priset faller under MA nivån för att sedan stänga vid eller över på fredagen. Stänger guld och silver under så är det nästa MA som gäller, utifrån det här mönstret ”mina önskenivåer”. MA300 = 1240, det vore något.

 2. Ja och efter MA200 kan man alltid titta på MA 500, sedan MA1000 och fungerar inte det har vi alltid MA 5000
  Ger det här något?

  • Ja, det kan man (du) göra, men personligen tittar jag på 300 av den enkla anledning att nivån är ovanför 500 och 5000.

   Jag har förstått din poäng Zigge, du behöver inte skriva 10 inlägg för att visa att du anser att TA:n ovan är värdelös, eller?

 3. Dave, kanske ska du vara nöjd med att guld gått frn 400 till 1900 de senaste 8 (?) åren. Inga träd växer som bekant till himlen. Alla svar om guldprisets upp/nergång kan kanske inte hittas i makro-ekonomiska samband/teorier och när det inte går som man vill kanske man inte ska tillskriva allt som konspirationer/manipulation ? Det var garanterat folk som rekade Framfab när den stod i 1000 kr också och trodde den skulle gå till 5000 (inga andra jämförelser med guld gjorda)-bara en reflektion. När det gäller guldaktier så tycker jag uttrycket ”allt är inte guld som glimmar” passar rätt väl. Bara för att du har 6 milj oz i backen betyder det faktiskt inte att det har ett värde OM MAN INTE kan plocka upp det på ett ekonomiskt fördelaktigt sätt. Det är skillnad att ha siffror på ett papper kontra att ”bygga” en gruva och plocka upp guldet på ett vinstdrivande sätt vilket många på denna sida och andra bloggar/hemsidor verkar ha missat.

  • Nicke, jag har varit all-in guld och guldrelaterade investeringar sedan 2006 eftersom jag då var övertygad om att priset hållits nere artificiellt och inte kunde annat än stiga från de nivåerna. Det är inte så att jag plötsligt nu pratar om att priset sjunker för att det är manipulerat. Så mao har det gått som jag förväntat, nu är priset fortfarande, trots dippen kring 1400 vilket är över 100% högre än 2006. Faller priset ner under $500-$600 igen så har jag fel, men det återstår att se.

   Priset sjönk även 2008, det kraschade från nära 1000 till 700, jag skrev då att det var en tillfällig dipp som berodde på att kartellen manipulerade priset. Kanske var det bara tur och min teori om vad som styr priset är fel, men hittills har det funkat.

   Om du tror att Victoria Gold inte kan få upp guldet ur marken ekonomisk så bör du sälja aktier eller ej äga några från första början. Hade jag trott det så hade jag inte ägt aktier där.

   Det är exakt så här folk pratade om guldkaktierna 2008 vid kraschen, de hade massa teorier om varför priserna föll. I efterhand, åtminstone i många av de bolag jag följde visade det sig vara fel eftersom aktierna skjöt upp flera tusen procent, utan att underliggande värde i flera fall ens ökade.

   Jag tror att det även den här gången är ett stort misstag att sammankoppla aktiekurserna med bolagens framgångar eller underliggande värde. Allt går ner när det går ner, oavsett underliggande värde och allt går upp oavsett underliggande värde när det vänder. Det är vad historia solklart visar.

 4. Men alltså nu e ni väldigt negativa, Va tror ni om kommande år egentligen? Man handlar väl i guldsektorn för att man tror att fiatvalutorna kommer forts inflateras? Har ni som är negativa ändrat er där? Det är tråkigt när detta händer men ingenting har väl ändrats, fundamentalt? Och det som skrivs i media och soros nämnde att rädslan för systemkrasch trades avtagit känns ju oxå konstigt men trots att folk kanske inte vänder sig till guld för att säkra pengar för en ev dollar eller euro krasch så tycker jag inflationstraden är är tillräcklig. Ta är mönster som uppenbart många handlar efter och därför om nåt så stämmer dom oftare än inte iaf, men man handlar ju såklart av fundamentala anledningar och där gjorde ju Dave ett bra inlägg häromdagen och beskrev just hur alla skäl till att ha guld fortfarqande är kvar!

  • De som var positiva vid $1600 och negativa nu vid $1350 har nog köpt guld och silver av helt andra anledningar än fundamenta, troligtvis personer som upptäckte guld bara för att det steg i pris och köpte för att det var inne för tillfället. Det är coolt att köpa något som är poppis för tillfället, dyrt är bra! Det är måttot. När det blir billigt är det inte intressant längre. Människor är flockdjur.

   • Ja, det här blev ett ordentligt ras och det är nog många svaga händer som lämnar nu, undra om inte soros ökar MASSOR nu! Man måste väl ändå imponeras om honom 😉 haha! Undra hur långt det kan falla, många lär väl fylla på nu eller väntar de mer? Centralbankerna kommer forts öka andelen nya påhittade pengar och fylla de håll eller sänka de räntor som de inte tycker reagerar som de vill. Jag tittar mycket på japan nu och gillar hur Kyle Bass resonerar kring deras sitvation! Förtroendet där borta är bubbelhögt för obligationerna och inga sedelpressar kan hjälpa en tillslut! Alla västvärldens centralbnker typ, är inne i marknaden och köper och lappar igen en uppblåst best och ja va tror du, varför köper inte bankerna skulderna??? Varför börjar inte bankerna kreditera hela ekonomin? Kommer det komma politiska initiativ för att bankerna ska få ut mer kredit i marknaden? Guld och obligationer eller aktier är ju bara börja blåsa i så blir alla lyckligare och ekonomin blommar igen i dess snålvatten…

    • Det är mycket märkligt, de borde rent logiskt skapa mer pengar än de gör nu (bankerna) eftersom de har så mycket pengar. Samtidigt finns det inga bra alternativ till penningmarknaden så de kanske är därför de nöjer sig med 0,25% IOER hos Fed? Det smartaste alternativet, särskilt nu när guld är tier 1 vore att köpa guld som skydd.

 5. http://www.gata.org har en hel del intressanta artiklar (tydligen relativt väl underbyggda också) om vad som kan ha orsakat prisfallet i ädelmetall.. Det är en bra sida att ha till hands vid sådana här tillfällen, rekommenderas. ”Let me repeat that, in one hour central banks bought an astounding 55 tons of (physical) gold here in london.” Maguire, i intervju på kwn.com. Dvs, av de tydligen 155 ton som såldes, under samma timme.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s