Ryssland köper mer fysiskt guld, kartellen blöder

Rysslands centralbank är en av få centralbanker i världen som är medveten om att priset på guld manipuleras och att pappersmarknaden är ett skämt. Därför började de efter att Putins ekonomiske rådgivare Andrey Bykov 2005 besökte GATAs möte i Yukon att köpa enorma mängder pappersguld och tog leverans. Priset på guld skenade i samband med detta från $400 till $600 på kort tid.

Från GATAs hemsida:

in August 2005, Andrey Bykov, an economics adviser to the Russian president, Vladimir Putin, attended GATA’s international conference in Dawson City, Yukon Territory, at which the gold carry trade was a primary subject. We can’t prove it but we suspect that it was at this point that the Russians understood that most of their central bank’s gold had been deposited in London and leased out as part of the gold price suppression scheme, which served to suppress commodity prices generally and cheat commodity countries like Russia:

http://groups.yahoo.com/group/gata/message/3502

In any case immediately after GATA’s conference in Dawson City, President Putin announced that the Bank of Russia would be adding to its gold reserves and buying gold on all markets, and gold’s ascent quickened dramatically. We doubt that this was a coincidence.

Ryssland har köpt oavbrutet sedan dess, just nu köper de guld för en halv miljard dollar per månad och jag utgår från att de vi varje dipp likt den vi ser nu bara skrattar och ökar sina köp: Russia raises gold holdings for 4th month in February: IMF

The Russian Federation raised its gold reserve for a fourth straight month in February and Turkey added to its holdings for a third month, data from the International Monetary Fund showed on Tuesday.

Russia added 6.998 tonnes of gold to its reserve, which stood at 976.952 tonnes by the end of February, reinforcing its ranking of holding the world’s eighth largest official gold reserve.

Målet är inte att knäcka guldkartellen, målet är först och främst att utnyttja fantasipriserna så länge som möjligt innan pappersmarknaden imploderar, den som har mest guld när det sker vinner: Why is Putin stockpiling gold?

I can’t imagine it means anything cheerful that Vladimir Putin is stockpiling gold as fast as he can get his hands on it.

According to the World Gold Council, Russia has more than doubled its gold reserves in the past five years. Putin has taken advantage of the financial crisis to build the world’s fifth-biggest gold pile in a handful of years, and is buying about half a billion dollars’ worth every month.

https://i2.wp.com/www.premier.gov.ru/media/2011/1/24/38470/doc_photo.jpeg

Dippar som den vi ser idag blir inte långvariga när Ryssland tömmer kartellen på fysiskt. Det räcker med att det finns en stor verklig köpare av fysiskt guld för att förhindra större långvariga dippar och det är därför guldpriset fortfarande är så högt trots tio års uppgång. Hur länge kartellen tänker hålla priset kring $1400 beror på hur mycket guld de har lust att ge bort till Ryssland vid dessa fantasipriser. Det finns bara ett sätt för kartellen att motverka stora utflöden av fysiskt och det är att höja priset så högt att Rysslands köp minskar.

Annonser

13 reaktioner på ”Ryssland köper mer fysiskt guld, kartellen blöder

  • Vet inte, litar lika lite på statistik från Kina som jag litar på att USA har kvar sin guldreserv i ägo utan att något fått kontrollera att guldet existerar på 30 år. Även om det stämmer att Kina köper guld, är det fysiskt eller papper?

 1. Tjenare dave1,

  Att Ryssland köper guld är naturligtvis bra, men i sammanhanget räcker det inte. Efterfrågan på fysiskt guld 2011 var 1514 ton. 2012 var det 1256 ton. Det är en minskning med 17 %. Utöver det så tycker (många) fonder och investerare att guld inte längre är en säker investering eller att det finns annat som är bättre.

  Så som jag ser det måste något hända för att återställa förtroendet för guldet. Vad vet jag inte, men i närtid känns det som att ”varumärket guld” har fått sig en törn. Långsiktigt tycker jag naturligtvis fortfarande att det finns mycket som talar för guldet.

  • Tjenare, tack för siffrorna. Jag har dålig koll på det där, men handlar inte det om pappersmarknaden? Frågan är hur mycket av dessa pappersprodukter som det tas leverans på? Efterfrågan på papper kan utan problem mötas genom att skapa mer papperskontrakt, därav 100:1 i papperskontrakt mot fysiskt guld.

   Så fort Ryssland började köp och ta leverans steg priset 50% på bara några månader. Kanske är fysiska marknaden tajtare än många tror?

   • Hej igen,

    Nej, jag tror inte det (att mina siffror handlar om papper). Kolla hos WGC, bilden under rubriken Gold Demand en bit ner (jag skrev fel på någon nuffra, men det stämmer i det stora hela):

    http://www.gold.org/investment/statistics/demand_and_supply_statistics/

    De har delat upp fysiskt i olika delar och sedan ETF & dyl. för sig.

    Sedan har du nog rätt angående förhållandet för papperskontrakten, men det är ju en annan femma, frågan är ju hur många som verkligen *vill* ha guldet rent fysiskt när de går in i en ETF eller liknande?

    Och att Ryssland köper 7 ton guld i månaden lär inte märkas speciellt mycket. Men jag tycker ändå det är intressant eftersom det är ganska tydligt att Ryssland, China, Turkiet med flera vill fylla på sina gulddepåer så frågan är hur de agerar nu? Passar de på att köpa ännu mer nu när priset faller? Och kommer det i sin tur att skicka några (positiva) signaler till marknaden? Det kunde behövas om man säger…=)

    • Intressant, får kika närmare på det där. Det är rätt komiskt att bara 1 av 100 kan få fysiska leverans. Förstår inte hur de som äger ETFs tänker? Poängen med att äga guld är ju att skydda sig mot inflation, men när man accepterar pappersguld så leder det till en artificiell inflation i guld eftersom marknaden tror att det finns 100 gånger mer guld än som faktiskt existerar.

     Ang Ryssland, återigen, du missar att det är fysiskt guld som tas från kartellen för en halv miljard dollar per månad. Resterande del av efterfrågan kan lika gärna vara pappersguld och inte verkligt guld, det är inget problem för kartellen eftersom de uppenbarligen kan skapa hur mycket pappersguld som helst.

 2. Nja, alltså fysiskt guld är tackor och mynt. Det framgår ganska tydligt i länken ovan. Och där minskade efterfrågan under 2012 jämfört med 2011. Men visst, om Ryssland och ett gäng länder till verkligen börjar köpa fysiskt på allvar så kan det säkert hända grejer.

  • Men tackor och mynt kan väl inte vara detsamma som leverans på t.ex comex? Isf loggas köpen två gånger, en gång när kontraktet köps och en gång till när ägaren begär leverans. Jag tror inte att leveranser räknas med i tackor och mynt och jag tror inte heller att tackor och mynt delen är vad som driver priserna.

   Håller tummarna för att fler joinar Ryssland så att denna papperspyramid imploderar och guld når ett pris som motsvarar den verkliga mängden fysiskt guld. Det slutliga målet är att bara en procent av dem som tror de äger guld faktiskt äger guld på riktigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s