Jag tror att guldaktierna bottnade igår

pga att guldaktieindex nådde en viktig stödnivå:

huigoldbugs

Indexet är nu nere på samma nivå det låg på 2003, guldpriset låg då vid ca $400/oz. Rasets storlek är lika stort från toppen som vid finanskrisen 2008, den värsta krisen sedan 1930. Den potentiella avkastningen som guldkatier kan ge från dessa nivåer om priset på guld rör sig som jag förväntar är enorm. Jag ser att det går att göra betydligt mer pengar i guldaktier den här gången än 2008.

Men för att för att avgöra om guldaktierna är nära att bottna bör man även titta på TSX Venture vars bottnar och toppar åtminstone historiskt sammanfallit med bottnar och toppar i guldkatieindex. Så här har TSX Venture rört sig under samma tidsperiod som grafen ovan:

cdnx

TSX Venture är nere vid stödnivåer som sträcker sig hela vägen tillbaka till 2001. Tänk då på att penningmängden totalt sätt mer än dubblerats sedan 2001 och att många råvarupriser är flera 100% högre nu. Att TSX Venture, där många mindre råvarubolag handlas ska befinna sig på samma nivå som 2001 är därför ett skämt. Chansen för att det vänder uppåt härifrån är stor vilket i sin tur talar för att guldaktierna har bottnat eller är nära att göra det.

Annonser

13 reaktioner på ”Jag tror att guldaktierna bottnade igår

 1. Hoppas verkligen du har rätt Dave. Har passat på och handlat på mig lite mer men nu får det nog snart räcka, vill inte hamna all in så att säga.

  Mvh
  Rob

   • Att amerikanska storbanker slutade skapa pengar (framförallt då till bostadslån) och när bostadspriserna kraschade pga det så satt bankerna med värdelösa fordringar. För att rädda dem har Fed får trycka upp flera biljoner (bla genom att köpa dessa fordringar, MBS av bankerna till fantasipriser med nyskapade pengar) och där är vi nu och samma veva håller på att inträffa i Sverige för tillfället.

 2. http://www.di.se/artiklar/2013/4/18/proffsen-livradda-for-ravaror/ jshsj

  http://ntdtv.org/en/news/china/2013-04-16/china-s-gold-rush-as-prices-drop.html

  Kan det vara så att det vi ser åtminstone till del är en flykt från råvaror likt det som hände 2008 och guld bara är en bricka där! Rädslan för en krasch i Kina driver ner priserna… Isf kan vi hoppas att likt 2008 fast denna gång Kina drar igång sedelpressarna och så har vi den underbara uppgång vi fick se då! Man kanske ska kolla tillbaka på grafen från då och förvänta sig en liknande resa om nu samma lösning tillämpas vilket bör ske…

  • Om det nu är det så borde detta redan helt vara inräknat i TSX.v-kursen? Det är enkelt att motivera varför TSX.v kommer stiga kraftigt härifrån, det finns ingen bra anledning imo till varför TSX.v ska ligga på dessa nivåer eller falla mer från dessa konkursnivåer.

   Uppsidan är stor, nedsidan är mycket begränsad.

 3. Dave1, kika in Alterra Power, har gått in hårt i det bolaget som Ross Beaty är ceo i och även ägare. Han köpte 15 miljoner aktier i bolget igår!!!

  • Nej, jag tror tvärtom (som vanligt) att vi nu är på väg in i en fas där guld- och silverbolag kommer att kunna få lån i allt större utsträckning (bla pga att bankerna har mer pengar än någonsin). Det har inte hänt på väldigt länge, senaste 10 åren har ädelmetallsbolagen fått ta in pengar genom att:

   1. Sälja aktier i.e späda ut nuvarande aktieägare (därför Kinross och barrick har en miljard aktier fd)
   2. Sälja av delar av sin produktion till royalty-bolagen (parasiterna) som av någon anledning har obegränsade mängder pengar (se Silver Wheaton t.ex)
   3. Hedga sin produktion till fantasipriser för att få tag i lån och därmed missar uppgången i guldpriset.

   Med lån direkt till bolagen kommer de att slippa alla dessa nackdelar. Uppgångar kommer inte hållas tillbaka av brutal utspädning, hedgning eller royaltys. Royaltybolagen kommer att få betala betydligt mer för att ha en chans att få del av bolags produktion. Se bara hur mycket Silver Wheaton får betala numera, 2,5 miljarder dollar för 200,000 oz av Vale.

   Jag ser redan att detta håller på att förändras, utöver att de bolag jag gillar mest ser möjlighet att låna stora mängder pengar, så har Silver Wheaton, Kinross mfl fått stora lån (över miljarden) från bankerna för att finansiera förvärv och stärka balansräkningen. Detta är vad sektorn behöver, tillgång till bankernas tryckpressar. Mer nyskapade pengar i en sektor är vad som gör den het (kolla bara på bostadsmarknaden i Sverige som exempel).

 4. Scoris är den absolut sista jag lyssnar till när det gäller någonting om aktier eller investeringsförslag. När PM aktierna var på topp för 2 år sedan rekade han all in i guld juniorer utan produktion. När det började vända ner tyckte han att man kunde addera producenter. När det gått ner ytterligare förespråkade han diverifiering till andra sektorer. Nu när vi antagligen nått botten säger Scoris att PM-aktier är väldigt riskfyllt och om man ska ha dessa i portföljen ska man bara ha en viss procent och enbart i producenter. OM vi fortsätter ner kommer antagligen Scoris tillslut reka något i stil med Daves fiktiva blogg post nedan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s