Bara 0,28% av svenska folkets pengar existerar

Japp, rubriken liknar den här rubriken på Svd.se: ”Bara 1 procent av allt påstått guld existerar”

Jag blev inspirerad och tänkte nu visa hur lite verkliga pengar, dvs sedlar och mynt som finns i Sverige i förhållande till fordringar på sedlar och mynt (bankkontosiffror). Svenska storbanker påstår att de har ca 2,5 biljoner kronor (total mängd kontosiffror/inlåning hos storbanker), men enligt SCB har de bara 7 miljarder just nu. Från ett inlägg på Lincolns blogg:

Av de 2,5 biljoner storbankerna lånat av svenska folket existerar bara 7 miljarder då det är vad storbankerna har i ägo (även om de hade mer skulle de max kunna betala tillbaka 3% eftersom det inte existerar mer kontanter i Sverige för tillfället). Det är lika med 0,28% av de pengar som bankerna påstår existerar och som svenska folket förväntar sig kunna få tillbaka i form av kontanter/pengar när som helst.

Skillnaden här är dock stor mot pappersguldet eftersom Riksbanken kan skapa pengar och lovar att göra det om inte banken kan betala tillbaka pengarna som aldrig existerat. Om det blir en bankrusning så trycker Riksbanken bara på en knapp, print, print, print och plötsligt finns det tillräckligt med värdelösa papperssedlar att möta folkets uttag hos storbanker.

Alla som förstår det jag skriver ovan inser direkt att hela banksystemet är riggat till storbankernas fördel, för om staten garanterar att storbankernas inlåning (2,5 miljarder) är sedlar och mynt så är siffrorna bankerna skapar ur tomma intet pengar = banker kan skapa pengar ur tomma intet.

När det gäller guldmarknaden kan inte någon statlig institution skapa fysiskt guld ur tomma intet. När det blir en rusning till fysiskt guld så kommer papperskontrakten bli värdelösa. Hela systemet är luft. Bara 1% av de som tror att de äger fysiskt guld äger fysiskt guld på riktigt, för att inte tala om alla de papperssedlar som ALDRIG kommer att kunna växlas mot fysiskt guld överhuvudtaget. Det är därför länder som t.ex Ryssland köper och tar leverans.

Annonser

6 reaktioner på ”Bara 0,28% av svenska folkets pengar existerar

 1. Det är ju här det hela blir knäppt. Om pappersguld blir värdelöst blir ju fysiskt det också då det är samma notering.
  Fysiskt måste då få sin egen notering, vilket man kan tycka redan borde vara ett faktum.
  Tore

 2. Värdelöst skulle det ju aldrig bli. Det skulle nog inte dröja länge innan det får en mer normal prissättning någonstans. Undrar vad som händer med våra pappers pm bolag dock :/

 3. OT; ang när botten kommer för guldaktierna:
  Att tekniskt jämföra med 2008s botten tror jag kan vara vanskligt. Det som hände då var den första qe’n, vilket sänkte räntorna och upplevelsen av marknadens upplevelse av risk, vilket resulterade i kapitalinjektion via många och enkla/billiga nya lån. Jag väntar egentligen på en game-changer av liknande magnitud som den första qe’n var, för att guldet (och därmed också guldaktierna) ska stiga på allvar. Det jag idag ser skulle fylla den potentialen kunde tex vara staters skuldkriser, vilka tydligen huvudsakligen blir ohållbara eftersom räntan på skulderna vid någon gång blir för dyra relativt staternas inkomster. Kyle Bass, som verkar veta vad han pratar om, tror ju att Japan snart faller, och att om en tillräckligt stor och oisolerad (ekonomiskt) stat faller (default’ar på sina skulder/räntebetalningar), så skulle detta ha potential att utlösa ett fall av domino-brickor genom (bank)världen. Det andra alternativet är att den fysiska guldmarknaden tar avstånd till pappersmarknaden, eftersom att majoriteten av alla som köper fysiskt, inser att papperspriserna (som idag förvisso bestämmer de fysiska priserna) är manipulerade av centralbanker och liknande. Det vore vad jag förstått backwardation, där man kan köpa pappersguld idag, och se priset på detta stiga till imorgon, ju närmare utlösen av det fysiska guldet man kommer. Förvisso deflation i en mening.
  Men så håller jag på som bäst att läsa in mig på världsekonomin, och vilka problem vi egentligen, reellt, står inför. Kom gärna med tankar och synpunkter om mitt resonemang, så allas vår kunskap kan vidareutvecklas.

  I övrigt, här är graf över guld- och silverpris för 100 år bakåt i tiden. Jämför guldets toppen på 80talet med den 2011 – den första är 1820, den senare är 1825. Otippat? 😛
  http://www.macrotrends.org/1333/gold-and-silver-prices-100-year-historical-chart

  Industrial Production Index (IPI); Kort och gott industriell produktion för Sverige. En indikator om hur saker och ting går. Första länken är typ för 100 år, den senare är ‘inzoomat’ för de sista 3 åren.
  http://www.scb.se/Pages/TableAndChart____42988.aspx
  http://www.scb.se/Pages/TableAndChart____30572.aspx

  • Lasse, kolla på den här grafen där guldpriset justerats för verklig prisinflation: https://i1.wp.com/kingworldnews.com/kingworldnews/KWN_DailyWeb/Entries/2013/3/3_The_2_Gold_Charts_Which_Crush_Mainstream_Media_Propaganda_files/KWN%20GSB%20chart%201.jpg

   Att använda statligt påhittad inflation = KPI är ett grovt misstag. Guldpriset är inte i närheten av ATH justerat för prisinflation eller ännu mindre för penningmängdsökningen sedan förra toppen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s