Två personer på KWN som inte vet vad de pratar om

Bill Haynes och Bill Fleckenstein intervjuades nyligen på King World News, båda säger i intervjuerna att det skapats massiva summor pengar efter 2008. Jag gick in och tittade:

Nu sträcker sig inte den här grafen längre än till ca 2011, men totalt sätt har penningmängden faktiskt minskat sedan 2008. Hur kan dessa ”experter” på KWN säga att penningmängden exploderar samtidigt som den faktiskt minskar? Svaret är att de tror att bara monetära basen, de pengar som skapas av centralbanker är penningmängden. Monetära basen har ökat kraftigt, men den utgör bara några procent av den totala penningmängde och ca noll procent av den aktiva delen av penningmängden.

Annonser

5 reaktioner på ”Två personer på KWN som inte vet vad de pratar om

 1. Anledningen till att den monetära basen är viktig i guldsammanhang är att den motsvarar fysiskt guld i ett guldbaserat system. Den montära basen går heller knappt att minska då FED igentligen inte har någon exit-strategi. Den montära basen påverkar den reala ekonomin förr eller senare. Guldpriset handlar väldigt mycket om vad som händer i framtiden, och alltså inte nödvändigtvis hur läget är just nu.

  • Varför ska inte inlåning hos penningmarknadsfonder och andra likvida tillgångar ingå i det vi kallar pengar? Isf ska väl inte lönekonton heller ingå enligt dig?

   M3 är inte ett perfekt mått, det kan öka och minska utan att det skapats några nya pengar, det sker t.ex när sparmedel flyttas från och till kontotyper som inte ingår i måttet. Likaså kan M2 öka pga att det flyttas sparmedel från M1 och M3 till kontotyper som ingår i M2.

   En annan faktor är när centralbanker går in och köper tillgångar av bankerna med nyskapade pengar, dessa pengar används inte utan läggs i bankfacken hos Fed där de omöjligen kan skapa inflation. Detta får M3 att öka, men ökningen har noll effekt på inflationen. Det var pga dessa problem med M3 som jag skrev det här inlägget: https://dave1bs.wordpress.com/2013/05/07/saker-som-visar-att-bankerna-skapar-mycket-pengar-just-nu/

   Stigande huspriser är bästa indikationen på att nya pengar skapas, dessa pengar används direkt efter att de skapats och ökar därför prisnivåer till skillnad från ökningar i monetära basen (QE1-QE4). I Sverige utgörs M3 till 87% av pengar skapade i samband med bostadslån. Om samma siffror gäller i USA utgörs åtminstone den 5 procentiga ökningen i M3 till störst del av nyskapade pengar. Så om det är korrekt stämmer citatet ”…bankernas tryckpressar går på högvarv…”

   • En viktig skillnad mellan penningmarknadsfonder och lönekontot är att det senare är en direkt fodring. Att äga penningmarknadsfonder är däremot samma sak som att en andel i en låneportfölj (om än med kortfristiga och förmodat säkra fodringar). Värdet kan variera. Är korta obligationsfonder pengar? Långa obligationsfonder?

    > ”Stigande huspriser är bästa indikationen på att nya pengar skapas,”

    Finns många historiska motexempel. De tio-tjugo åren innan 30-talsdepressionen då?

    • De tio-tjugo åren innan 30-talsdepressionen var annorlunda, där användes större delen av alla nyskapade pengar till aktiespekulation eftersom belåningsgraden på aktier var 90%. När bankerna bromsade utlåningen kraschade den pengar-ur-tomma-intet-bubblan. Numera får belåningsgraden på aktier aldrig överstiga 50%

     In the 1920s the use of debt by both banks and individuals to invest in the stock market was common. Today Federal Reserve margin requirements limit debt for stock for purchases to 50 percent. But during the 1920s leverage rates of up to 90 percent debt were not uncommon. When the stock market started to contract, many individuals received margin calls.

     Då belåningsgraden senaste 30-50 åren varit betydligt högre för bostäder till och från i världens största ekonomier är det inte så förvånande att det också är där större delen av pengarna skapats. Ta Sverige t.ex, belåningsgraden har länge varit nära 100% samtidigt som pengar skapade i samband med bostadslån numera utgör 87% av den totala penningmängden.

     Där belåningsgraden är som högst kommer större delen av pengarna skapas och det är därför jag säger att bostadsmarknaden är bästa indikationen på om penningmängden ökar eller ej.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s