Dagens skämt, FI tvingar banker att hålla mer kapital

Di.se: Skärpta kapitalkrav för bolån

Finansinspektionen (FI) skärper kraven på kapital i banker med mycket bolån i portföljen. Myndigheten inför ett golv för riskvikten för bolån på 15 procent, rapporterar Reuters.

Åtgärden beräknas låsa in totalt 20 miljarder i banksystemet som buffert mot potentiella kreditförluster.

Notera att kapital t.ex kan vara bostadsobligationer och större delen av det sk kapitalet bankerna håller är bostadsobligationer. FI tror på riktigt att bostasobligationer ska skydda bankerna vid en kris på bostadsmarknaden. Nej detta är inget skämt. Vem bryr sig om bankerna håller packeterade huslån värda 20 miljarder om bostadspriserna kraschar, då minskar även värdet på dessa och blir potentiellt värdelösa som i USA.

Kapital är INTE kontanter som bankerna håller i något valv, det är fordringar på pengar vars värde varierar och alltid sjunker vid kriser, de kan därför inte på något vis vara en försäkring mot kriser. Dessutom köper bankerna kapital, tex bostadsobligationer genom att skapa nya pengar vilket ökar riskerna i banksystemet ytterligare, det minskar inte risken.

Men även om bankerna hade 20 miljarder i ett valv redo att plockas fram i en kris så hade det inte gjort någon skillnad eftersom bankerna har lånat ut över 2000 miljarder kronor till bostadsrelaterade lån. Det räcker med att 1% av dessa lån inte kan betalas tillbaka för att dessa 20 miljarder ska raderas. Känns tryggt va?

Annonser

6 reaktioner på ”Dagens skämt, FI tvingar banker att hålla mer kapital

 1. Det är väl bättre än inget i och för sig. Resten får skattebetalarna stå för. 🙂 Hur stor del av lånen betalades inte tillbaks vid tidigare bobubblor? 90-talet?

  • Gissningsvis kommer bankerna göra förluster på flera hundra miljarder, I USA har Fed köpt värdelösa huslån för över tusen miljarder dollar hittills. 20 miljarder i bostadsobligationer kommer inte göra någon större skillnad när bostadspriserna väl börjar falla.

  • http://www.scb.se/Pages/Article____333926.aspx

   I december 2011 uppgick de svenska hushållens skulder till monetära finans­institut till 2 649 miljarder kronor. Av detta utgör bostads­­lån i bank och bostads­­institut drygt 80 procent. Bostads­­lånens andel av de totala skulderna har ökat från 68 procent i december 2001 då bostads­lånen uppgick till 713 miljarder. Det betyder alltså att hushållens bolåne­skulder i nominella termer blivit tre gånger så stora under den senaste tio­års­perioden.

 2. Japp! Vilket skämt detta är!
  Precis som du skriver är bostadsobligationer skulder (vi hoppar över dravlet med bankernas hypotek). Så Handelsbanken sitter med SEB:s banks skuld som tillgång samtidigt som Handelsbanken sitter med SEB:s skulder som tillgång. Visst är det säkert kapital de sitter med när det skiter sig 🙂

  Det du skrev om USA hände ju redan 2008 här när Riksbanken och Riksgälden köpte upp hälften av alla bostadsobligationer samtidigt som de fyllde på storbankernas Riksbankskonton med 500 miljarder.. Den gången lyckades de blåsa liv i bostadsbubblan igen genom att sänka räntan kraftigt.

  Citat från en Riksbanksrapport 2008:
  ”För att lindra problemen på marknaden för bostadsobligationer har Riksgälden placerat de medel de får in i sina extra emissioner av statsskuldväxlar i säkerställda bostadsobligationer, samtidigt som Riksbanken nu i större utsträckning tar emot säkerställda bostadsobligationer som säkerheter. Riksbanken och Riksgäldens åtgärder tillsammans innebär att svenska myndigheter har lånat ut ungefär 500 miljarder kronor mot säkerheter i framför allt säkerställda bostadsobligationer. Detta belopp kan jämföras med den totala utestående stocken av säkerställda bostadsobligationer i Sverige som i slutet av augusti uppskattades till cirka 1000 miljarder kronor. Detta innebär att svenska myndigheter i dagsläget innehar cirka hälften av den utestående stocken.”
  http://www.riksbank.se/upload/Dokument_riksbank/Kat_publicerat/Rapporter/2008/fs_08_2_sv.pdf

  Fast, det är klart, det kan ju aldrig hända i Sverige att bostadsbubblan ploppar – fastän det hänt överallt i resten av världen och var en hårsmån från att hända 2008 (enligt IMF var Svenska banker en hårsmån från hjärtinfarkt). Det kan inte ens hända i Sverige fastän det hände just i Sverige i början 90-talet. Tage Danielsson skrattar nog från graven när han ser dumheten upprepa sig. Och det vore ganska roligt om inte så att den kommande härdsmältan kommer få 90-talskrisen att framstå som ”a walk in the park”. Då försvann 90 000 företag som en konsekvens av den finanskraschen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s