Silver & guldpriset, viktiga nivåer?

Förra sommaren var det MA100 som fungerade som stöd under en lång period för guldpriset, efter att nivån bröts i början av februari föll priset snabbt ner till MA250 där det studsat två gånger:

scgold

För Silver verkar det vara MA400 som är motsvarande stödnivå:

scsilver

Rörelser som dessa är helt normala i en marknad som styrs av algoritmer, datorhandel. De som styr guldpriset ritar graferna och använder olika moving average. Tyvärr syns det bara i efterhand vilka nivåer de valt.

Annonser

7 reaktioner på ”Silver & guldpriset, viktiga nivåer?

 1. Finns det någon gräns där du ger upp guldsektorn? När det backat 3 år? 4 år? Var drar du gränsen? Kommer du hålla fast till pm bolagen i hur många år som helst utan omvärdering? Som det är nu så börjar det faktiskt visa sig lite aktivitet i amerikansk ekonomi och det betyder samtidigt att guldet förlorar allt mer av sin lyster.

  • Ja det finns en gräns. Jag ger upp när:

   1. När pappersmarknaden för guld som påstås kunna levereras inte längre är 100 gånger större än tillgången på fysiskt guld.
   2. Realräntor återigen blir positiva, dvs när årlig prisinflationen är lägre än räntan.
   3. När bankerna slutar skapa biljoner ur tomma intet.
   4. När guldpriset justerat för inflation inte längre ligger på historiskt låga nivåer:

   https://i2.wp.com/kingworldnews.com/kingworldnews/KWN_DailyWeb/Entries/2013/3/3_The_2_Gold_Charts_Which_Crush_Mainstream_Media_Propaganda_files/KWN%20GSB%20chart%201.jpg

   5. När bankerna inte längre har 1,7 biljoner i överskott som kan användas till att öka penningmängden med 1000% utan att Fed skapar en dollar till.
   6. När storbankerna återigen rekommenderar att köpa guld (som de gjorde precis innan toppen 2011), just nu rekar de sälj.
   7. När verklig prisinflation inte längre ligger kring 10% per år:

   https://i1.wp.com/www.shadowstats.com/imgs/sgs-cpi.gif

   8. När penningmängdens ökningstakt inte längre är i en stigande trend som den är nu och ökar i samma takt som innan kreditbubblan 2008:

   https://i1.wp.com/www.shadowstats.com/imgs/sgs-m3.gif

   Som det är nu så börjar det faktiskt visa sig lite aktivitet i amerikansk ekonomi och det betyder samtidigt att guldet förlorar allt mer av sin lyster.

   Den enda anledningen till att amerikanska ekonomin börjar se bättre ut NOMINELLT SETT är pga att bankerna återigen har börjat skapa pengar, mer pengar är enligt mig positivt för guldpriset. Förstår inte hur du kan få det till något negativt, föll guldpriset 2005 när den amerikanska kreditbubblan byggdes och allt var frid och fröjd?

   Att sälja PM-aktier efter ett ras på 50% ser jag inte heller som något smart beslut, men som vanligt i småspararens värld bör man köpa det som har stigit i pris och sälja det som sjunkit i pris. Börsen har stigit senaste tiden = köp börsen, guldaktierna har halverats i pris = sälj ALLT. Efter att guldaktierna stigit några hundra procent kommer småsparana säkert bli intresserade igen och förlora massa pengar på nytt, happens every time….

 2. Hur kommer det sig att guldpriset har haft sitt värsta ras på 30 år om nu bankerna i USA har börjat skapa pengar igen då?

  Jag ställer frågan igen. Om guld och pm bolag inte stiger om ett år, två eller tre år……..5 år, var drar du gränsen? goldbugsen har väl fått allt serverat till sig inklusive stora ekonomiska kriser. Ändå är vi här 500 dollar under nivåerna för september 2011. Om allt det du nämner faktiskt inte får guldet att stiga, vad gör du då? Var eller kanske när drar du gränsen?

  • Man kan också ställa frågan så här: Varför har guldpriset stigit från $250 till $1400 samtidigt som bankerna bara ökat totala penningmängden med över 100% sedan 2001? Varför är guldpriset upp 100% sedan 2008 trots att priset haft sitt största ras på 30 år (om det nu stämmer), är inte det märkligt?

   PM-bolagen har stigit i över 10 år, med tillfälliga dippar. Frågan jag ställer mig är när den stora massan ska börja köpa guldaktier, i nuläget verkar de precis som du tro att det är den sämsta investeringen någonsin när de trots dippen på 50% är upp hela 250% sedan 2001.

   Om allt det du nämner faktiskt inte får guldet att stiga, vad gör du då?

   Kanske ska sätta in pengarna på bankkontot, < 0.5% årlig ränta känns så bra samtidigt som prisinflationen är över 10% per år.

   • En annan intressant fråga:

    OM guldpriset faller samtidigt som inflationen är väldigt hög och bankerna KAN öka den totala penningmängden med 1000% på kort tid, vill du då:

    1. Sälja guld

    Eller

    2. Köpa guld

    Vad känns rätt för dig?

 3. Din argumentering håller inte. Att guldet stigit innan 2011 i tio år spelar ingen roll nu. Det tjänar du inga pengar på nu. Det är en klassiker när man ifrågasätter guldskaran, då får man långa, gamla grafer kastade i ansiktet. Fakta är att guldet toppade i september 2011 och silver innan dess. Sedan dess har det varit nedförsbacke. Det är ingen rekyl längre. En rekyl är ett par månader och kanske ett halvår som högst. Det här är en marknad som gjorde en parabolspik och sedan säckade ihop. Om du kallar det här en tillfällig dipp så börjar jag undra. Är tillfälliga dippar flera år långa?

  Svaret har du i hur marknaden reagerar. Marknaden säger att du har fel. Du kan hävda hur länge du vill att marknaden har fel. Det kommer du inte tjäna några pengar på.

  • Du missförstår mig, jag sa inte att den här fallet för guldpriset nödvändigtvis är en tillfällig dipp, jag konstaterade bara att priset under hela uppgångsfasen haft dippar.

   Jag tyckte att guldet var billigt vid $1000 2008, priset föll tillbaka till $700, marknaden sa att jag hade fel då med, skulle man lyssnat på marknadne då? Skulle man sålt guldkatierna då? De föll med 70%, marknaden sa att jag hade fel. Skulle man sålt alla juniorer som ett år senare hade stigit över 1000% för att marknaden ogillade dem?

   Jag tar inte beslut efter vad marknaden säger eller inte säger, jag tar helt egna beslut och har motiverat tydligt varför jag gillar guld och guldaktier.

   Du kan hävda hur länge du vill att marknaden har fel. Det kommer du inte tjäna några pengar på.

   Tack för varningen, jag är medveten om att jag kan förlora pengar ifall jag har fel ang guldpriset.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s