De ungas fel att bankerna lånat ut för mycket pengar!

Som alltid hittar man de bästa analyserna på DI.se, som den här t.ex: Boprisrallyt de ungas fel

BOSTADSRÅDET. En fartblind generation som inte förstår pengars värde och som snart sitter med skägget i brevlådan. Experterna skräder inte orden om de unga på bomarknaden.

De unga är alltså problemet! Problemet är inte att bankerna beviljat för många lån, problemet kan inte heller vara att bankerna kan låna ut obegränsade mängder pengar pga att staten givit dem monopol på att skapa obegränsade mängder pengar ur tomma intet.

De stigande priserna har inget att göra med att mängden köpkraft på bostadsmarknaden totalt sett ökat med flera hundra miljarder kronor per år senaste 15 åren. De ca 2500 miljarder som bankerna först skapat och sedan lånat ut är inte orsaken till att priserna stigit, DE UNGA ÄR ORSAKEN TILL ATT PRISERNA STIGIT!

Det kan absolut inte vara så att de 2500 miljarder som bankerna skapat ur tomma intet orsakat så mycket prisinflation på bostadsmarknaden att de unga inte har råd att köpa bostäder längre, nej för bostadsmarknaden är UNIK, den påverkas inte av inflation! Alla blir rika av att bankerna skapar pengar ur tomma intet, särskilt de unga, men eftersom de unga är onda och vill låna sönder den svenska ekonomin väljer det att låna trots att de har råd att köpa lägenheter för mångmiljonbelopp med besparingar.

De unga har dessutom TVINGAT bankerna att bevilja lånen till dem, därför är det självklart de unga som är problemet här, inte att bankerna skapar pengar ur tomma intet och lånar ut dem.

Annonser

4 reaktioner på ”De ungas fel att bankerna lånat ut för mycket pengar!

 1. Frågan som följer är hur dessa personer får titulera sig ”analytiker”. Jag tillhör då den generation som tydligen bär skulden för bostadspriserna. Hade jag fått en krona för varje gång jag hört någon ur den äldre generationen uttala sig om vikten av att äga sitt eget boende hade jag kunnat casha en lägenhet idag.

  • Jag förstår inte vad Cornucopia försöker säga i det långa inlägget på hans/hennes blogg, men det här verkar vara hans/hennes argument som h*n tror motbevisar att bankerna skapar pengar ur tomma intet:

   Banken kan inte skapa pengar på egen hand, utan det måste finnas någon som vill låna dessa pengar.

   Det här är felaktigt, det behöver inte finnas en låntagare för att en bank ska kunna skapa pengar. Banker kan kreditera konton (skriva in siffror på konton, kontosiffror skapade av storbanker utgör 97% av penningmängden enligt SCB) när de vill, till vad som helst. Detta sker ofta, t.ex när storbanker köper obligationer, guld eller andra tillgångar. De siffror som skapas när banker krediterar konton är pengar (kontanter) eftersom staten/Riksbanken garanterar att de kan växlas mot kontanter (insättningsgaranti och mandatet finansiell stabilitet).

   Det är bankerna själva som avgör om en kontosiffra skall skapas eller inte, INGEN ANNAN. Varje gång en bank köper något så ökar penningmängden. Det är pga detta jag sagt att penningmängden ökar även om det inte finns någon som vill låna pengar. Inlåningen som bankerna behöver skapas när när siffrorna knappas in på kontot, dessa siffror är inlåningen i sig. Bankerna skapar sin egen inlåning. Här är några punkter som bekräftats av kända centralbankschefer, bankirer och politiker:

   1. Bankerna skapar i de flesta länderna 97% av penningmängden
   2. När en bank krediterar ett konto så ökar penningmängden
   3. Bankera skapar sin inlåning när de krediterar konton
   4. Bankerna skapar flera 100 miljarder kronor per år
   5. De pengar som skapas skapar prisinflation
   6. Det finns inget som begränsar hur mycket pengar som kan skapas eftersom det inte finns något reservkrav, de kapitalkrav som finns begränsar inte hur mycket pengar som skapas eftersom bankerna kan köpa kapital (likvida tillgångar som t.ex guld och obligationer) genom att kreditera konton.

   Allt du behöver veta om hur pengar skapas av banker ur tomma intet finns sammanfattat i Positive Moneys serie om pengar, all info de presenterar här har bekräftats av Bank of England. Se avsnitten här:

   Del 1: Misconceptions around Banking
   Del 2: What’s wrong with the money multiplier?
   Del 3: How is money really made by banks?
   Del 4: How much money can banks create?
   Del 5: Do banks create money or just credit?
   Del 6: How money gets destroyed

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s