Vad 1000 miljarder nyskapade kronor gör för bostadspriserna

Det pratas om att bostadsmarknaden är stark och att priserna stiger, om man ska tro den stora massan stiger priserna just nu pga den enorma bostadsbristen, samtidigt missar dessa att ta med i beräkningen att bankerna skapat kring 100-300 miljarder kronor varje år senaste 6-7 åren och lånat ut dessa till bostadsspekulanter (mer info här). Mao har den totala köpkraften, mängden pengar i cirkulation för bostadstransaktioner ökat med ca 900-1000 miljarder senaste 6-7 åren.

Med så mycket nya pengar samtidigt som den påstådda bostadsbristen hade jag förväntat mig en enorm prisökning, men någon enorm prisökning har inte setts till på senare år. Däremot ökade priserna i snabb takt innan 2007, men efter det är det svårt att kalla denna prisutveckling för stark: Valueguard-KTH boprisindex (HOX) Sverige

Bör inte 1000 miljarder kronor i ökad köpkraft få priser att stiga mer än så här i en marknad som kallas stark? I mina ögon ser det mer ut som en mycket sjuk marknad, en marknad där priser stagnerar trots bostadsbrist och ett inflöde av 1000 miljarder. Om 1000 miljarder knappt får priserna att stiga, vad hade då hänt om dessa 1000 miljarder inte hade skapats av bankerna? Är 1000 miljarder vad som krävs för att hålla priserna där de är nu? Det verkar som att priserna drivits så högt av bankernas tryckpressar att effekten av varje nyskapad krona inte längre får priserna att stiga avsevärt, detta samtidigt som pengatryckandet ökningstakt har minskat kraftigt procentuellt sett per år sedan slutet av 2010.

_________________________________

Annonser

5 reaktioner på ”Vad 1000 miljarder nyskapade kronor gör för bostadspriserna

 1. Sen bolånetaket introducerades har priserna varit negativa i 2 år t.o.m början av 2013 där de börjar nå nya ath igen. Och alla hurrar, det är ett strålande tecken;). Bankerna har inte låtit sig skrämmas av stagnerande och sjunkande priser i någon större utsträckning då som man kunde tro. Pengaskapandet och försäkringarna från staten kanske gör att bankerna sitter rätt tryggt och myser bara. Jag vet inte vad jag ska tro om priserna framöver, jag trodde sjunkande priser på båtar, bilar och hus skulle starta en större nedgång men det håller sig ganska stabilt, alltså att utlåningen till bostäder fortfarande är hög är väl inget problem för nån egentligen det kan den väl fortsätta vara ett bra?

  • Om priserna ska fortsätta stagnera som senaste 6-7 åren krävs ytterligare 1000 miljarder kronor, bra fundamenta, mycket lovande. Undra hur de som lånar flera miljoner till drömvillan/lägenheten tänker i nuläget. Tror de på riktigt att bankerna kommer skapa mer 1000 miljarder kommande 6 år?

   Vem vågar betta på att bankerna kommer skapa 1000 miljarder samtidigt som diverse politiker lovat att hålla låneökningstakten låg samt sänka den ytterligare från nu 4,6 procent per år (ca 100 miljarder per år).

   Jag tror att smärtgränsen ligger kring 4% och jag kommer ta negativa positioner i Swedbank när låneökningstakten närmar sig den nivån.

   • Ja det har kommit mycket från våra ledare om att belåningen är för hög och RB oroar sig för bostadspriserna osv, så en ny politisk attack mot utlåningen är väl att vänta nu när priserna rör på sig igen..

 2. Folk som tar lån på flera miljoner för att köpa bostad nu tänker nog inte alls. Eller jo de tänker nog men på helt andra saker som om de tillexempel har råd att ta ett lite störe billån för att köpa den där nya modellen med skinnklädsel, navigator och backkamera.

  Nej, jag börjar mer och mer tro att det kommer sluta i årtusendets ekonomiska krash.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s