Räntemissen, flera hundra miljarder i ränteutgifter till bankerna helt i onödan

För tillfället betalar svenska folket ca hundra miljarder i ränta varje år på pengar som storbankerna skapat ur tomma intet. Den uppenbara frågan är varför. Vi vet att pengarna som bankerna lånar ut inte har något värde i sig och vi vet att bankerna simpelt skapar pengarna genom att skriva in en siffra på ett tangentbord när de beviljar lån.

Det betyder att vi betalar ca 100 miljarder i ränta/avgift för att få låna pengar som skapas ur tomma intet, visst låter det helt absurt? Särskilt med tanke på att svenska staten (som säger sig representera svenska folket) kan skapa egna pengar precis som bankerna men istället överlåtit makten att skapa alla pengar till några få storbanker.

Varför låter svenska staten befolkningen låna pengar mot ränta av bankerna när vi kan låna direkt från staten? Anser du själv att detta är ett smart upplägg:

 1. Staten har monopol på att skapa pengar
 2. Staten överlåter uppgiften att skapa pengarna till några storbanker
 3. Dessa banker får skapa obegränsade mängder pengar och använda dessa till vad de vill, t.ex blåsa upp enorma tillgångsbubblor på bostadsmarknaden
 4. Räntan på pengarna som bankerna skapar med hjälp av staten tillfaller sedan bankernas aktieägare

Detta är exakt lika korkat upplägg som följande:

 1. Du har fått tag i en tryckpress och kan skapa egna pengar ur tomma intet.
 2. Du väljer att ge bort denna tryckpress till din granne
 3. Din granne skapar nu pengar och spenderar dem
 4. Du lånar pengar mot ränta av din granne

Ingen normal person hade gjort det, men det är exakt svenska staten gör. Detta är vad du och staten borde göra under nuvarande upplägg:

 1. Skapa dina egna pengar och spendera dem.
 2. Räntan från utlåning av nyskapade pengar tillfaller dig själv (staten) istället för grannen (bankerna)

Självklart är jag inte för att staten ska skapa flera tusen miljarder till spekulation på bostadsmarknaden som bankerna har gjort, men visst vore det bättre om ränteintäkterna tillföll staten och därmed skattebetalare än att vi ger bort dessa vinster på pengar som skapas ur tomma intet till privata storbanker som inte gör något annat än knappa in siffror på bankkonton?

Så simpelt, så otroligt korkat system, så otroligt konstigt att så få verkar förstå hur dumt upplägg detta är. Det är svårt att designa ett penningsystem sämre än dagens. Det är också svårt att designa ett banksystem så att det blir mer lönsamt för storbankerna.

Annonser

5 reaktioner på ”Räntemissen, flera hundra miljarder i ränteutgifter till bankerna helt i onödan

 1. Banksystemet innebär de facto att bankerna får hyra ut världen. Hyran betalas i form av det vi kallar ränta. Jag ser primärt två frågor att intressera sig för:

  1. Om bankerna hyr ut världen måste de äga den. Man anser alltså att centralmakten äger alla tillgångar och inte av en kapitalist som äger för att leva av resursen. Hur skiljer det sig från den sovjetiska beskrivningen?
  2. Nollränta innebär ju att man sätter igång och delar ut världen gratis! Vissa lyckligt lottade får den. Dessa heter bankirer. Hur kan det ens vara tillåtet om det inte är frågan om första klassens korruption?

 2. Positive money skriver följande idag:

  This is what we think needs to change:
  1. Banks should not be allowed to create money
  2. Money should be created free of debt
  3. Money should only be created through a democratic and transparent body working in the public interest.
  4. Money should come into the real (non-financial) economy before it reaches financial markets and property bubbles

 3. Varken banker eller staten ska ensamma ha makt att skapa pengar.

  Problemet blir alltid när staten skapar pengar, att det styrande partiet frestas att trycka för mycket, för att bli återvalda, betala lönerhöjningar, finansiera projekt, anställa alldeles för många byråkrater som inte producerar något och på så sätt utöka sin makt, samt att slippa höja skatter. På så sätt blir valutor i staternas händer alltid förr eller senare värdelösa. Vilket går ut över medborgarna. Det är antagligen en av anledningarna till att man separerade denna makt. Men problemet blir att bankerna nu växer genom att ge ut lån. Därför tävlar bankerna om att vara den som så snabbt som möjligt kan låna ut så mycket som möjligt och när pengar skapas som lån, så återigen förlorar valutan värde och värdet skjuts över till de som skapar valutan.

  Makten/monopolet att trycka pengar är också en av de få fundamenten som diktaturer använder sig av. När alla använder dina pengar, kan du köpa vem som helst och du är alltid rikast och har därmed mest makt. Det räcker med en ledare som utropar att undantags tillstånd.

  Vad som behövs i ett friskt samhälle är att man tillåter flera typer av konkurrerande pengar. På så sätt hindras en regering och banker från att övertrycka en valuta, då folk då kan fly valutan. Man ser även till att landet inte kommer att hamna i diktatur.

  Men hellre en stat som trycker pengarna än en av ett fåtal personer ägd bank.
  När finansierade en bank lönerna till sjuksköterskor, vägar, forskning osv senast? Har aldrig hänt och kommer aldrig hända såvida dessa inte går att tjäna mer pengar på genom privat ägande, vilket isf skulle innebära att samhället pumpades på ytterligare pengar.

  • Instämmer, ingen ska ha rätten att skapa pengar. Människor överlag är korkade, giriga, naiva, kortsiktiga och ser till sina egna intressen först. Det är också att hitta någon intelligent person som skulle vilja ta besluten om hur mycket pengar och till vad dem ska användas eftersom de inte är så naiva att de tror att de faktiskt kan styra ekonomin.

   Ska vi låta folk rösta om var pengarna ska användas till och hur mycket som ska skapas? Vad händer då? Jo de kommer självklart rösta för att de själva ska få så mycket luftpengar som möjligt på andras bekostnad (genom inflation), känns inte heller speciellt optimalt.

   Men för att göra saken värre har ”vi” genom ett monopol fördelat makten att skapa alla pengar till ca 5 storbanker vars uppgift är att maximera vinst åt aktieägare, det är självklart ännu värre än att låta politiker skapa pengarna som faktiskt arbetar för de som röstade på dem.

   Problemet i grund och botten är just att människor inte är redo för ett system där pengar bara kan skapas hej vilt, att ge en tryckpress till någon kommer sluta med enorm inflation, instabilitet och därefter en kollaps.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s